bitcoin
Üzlet

Nincs fék a kriptovonaton, folytatódik az esés

Portfolio
Mozgalmas napokon vannak túl a kriptoeszközök, a hétvégén, miközben a legtöbb tőkepiaci termékben szünetel a kereskedés, a kriptovalutákban nagy öntés volt, a bitcoin árfolyama 18 ezer dollár alá esett, a kisebb kapitalizációjú kriptók pedig még nagyobb esést szenvedtek el.

Miközben pénteken még jellemzően 20 ezer dollár felett állt a bitcoin árfolyama, szombaton és vasárnap alaposan beütötték az árfolyamot, szombaton a Binance-en 20 792 és 17 622 dollár között mozgott az árfolyam, vagyis a mélypont és a csúcspont között közel 18 százalék volt a mozgás. Ma reggel 7 százalék mínuszban áll a bitcoin, ha a hétvégét kivesszük a képből, akkor 2020 decembere óta nem látott szintre esett a kriptovaluta árfolyama, 72 százalékot zuhant a tavaly novemberi csúcsról.

btc

Az ethereumnál is nagyon hasonló a kép, ma 9 százalékot esett, és a hétvégén itt is durva mozgások voltak. Az ethereum árfolyama tavaly január óta nem látott szinten áll.

eth

A kriptoeszközök összesített piaci értéke már csak 880 milliárd dollár, miközben a csúcson 2940 milliárd dollár volt, vagyis azóta 70 százalékkal csökkent a piaci kapitalizáció.

mca
Forrás: Coinmarketcap

Arról, hogy mi történik a kriptovaluták piacán, ebben a cikkünkben írtunk részletesebben. Röviden:

Az általános tőkepiaci hangulatromláson túl több tényező, esemény, hír is nyomás alá helyezte a kriptovaluták árfolyamát:

  • A Celsius nevű kriptobank, amely még áprilisban azt állította, hogy legalább 150 000 bitcoint birtokol (ami jelenlegi árfolyamon körülbelül 3,5 milliárd dollárt ér), leállította a kifizetéseket.
  • A Binance ideiglenesen szüneteltette a bitcoin-felvételt (állítólag technikai problémák miatt). Erre sok befektető megijedhetett, hiszen a Binance az egyik legszélesebb körben használt kereskedési platform.
  • A BlockFi kriptohitelezési platform hétfőn közölte, hogy a létszámának mintegy 20 százalékát leépíti. A Crypto.com a hétvégén jelentette be, hogy 260 embert, azaz a munkaerő 5 százalékát bocsátja el, míg a Gemini a hónap elején közölte, hogy alkalmazottainak 10 százalékát bocsátja el.
  • A világ egyik legnagyobb kriptotőzsdéjének számító Coinbase bejelentette, hogy elbocsátja alkalmazottainak 18 százalékát, ráadásul a cég vezérigazgatója közölte, hogy recesszióra és kriptotélre (vagyis tartósan alacsony árfolyamokra) számít.
  • A Tron USDD stablecoinja elmozdult az 1 dolláros árfolyamtól.

Címlapkép: © Andriy Onufriyenko, Getty Images

covid
számla befizetés
repülő nyaralás léiközlekedés beach
olaj
arany

Holdblog Pénzzúzás

Pénznyomtató jegybankok, infláció, kétségbeesett jegybankok… ez az elmúlt 12 év ciklusa (is) eddig. Viszont...

2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
2022. szeptember 7.
Private Health Forum 2022
2022. szeptember 15.
Property Investment Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Díjmentes online előadás
Hogyan csináld a gyakorlatban?
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
számla befizetés