Előfizetői tartalom

Az energiaválság nagy nyertese: így robbanhat be a zöld hidrogén a piacra

A karbonmentes „zöld” hidrogén az egyik kulcseszköze a klímavédelmi célok elérésének, hiszen előállítása és felhasználása nem jár üvegházhatású gáz kibocsátással. Továbbá olyan területeken is jól alkalmazható, ahol az elektrifikáció nem képes valós „zöld” alternatívát nyújtani, mint például a nehézgépjármű-közlekedés vagy az ipar. Az energiaár-krízis előtt a „zöld” hidrogén árban nem tűnt versenyképesnek a földgázból előállított „szürke” (vagy „kék”) hidrogénnel szemben 2030 előtt, jelen piaci körülmények között azonban megváltozott a helyzet.

A hidrogénben rejlő potenciál maximális kiaknázása érdekében ambiciózus célokat és stratégiákat fogalmazott meg az EU és hazánk is a közelmúltban. Az EU-s hidrogénstratégia 2020 nyarán, míg Magyarország Nemzeti Hidrogénstratégiája 2021 nyarán jelent meg. Tehát ezeket az energiaválság, a háború és a covid előtt és alatt dolgozták ki az egyes nemzetállamok és a hidrogéngazdaságban...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái