tőzsde
Üzlet

Javult a hangulat a tőzsdéken, nagy esés után emelkednek az árfolyamok

Portfolio
Hétfőn nem volt kereskedés az Egyesült Államok tőzsdéin, így onnan nem érkeztek impulzusok, ennek ellenére az európai részvénypiacokon egyfajta fordulat látszott, és emelkedtek az árfolyamok. Fontosabb makro adat sem idehaza, sem külföldről nem várható, folytatódhat a hangulat alapú kereskedés, a befektetők az inflációval kapcsolatos, a jegybankoktól érkező, és a háborús hírekre figyelnek. A tengerentúli tőzsdék jelentős, 2 százalék körüli pluszban nyitottak, az európai emelkedés azonban némileg megtorpant az amerikai nyitást követő percekben.

Szép lett a vége: A Dow több mint 600 pont plusszal zárt

Az amerikai részvénypiac meredek emelkedéssel zárt kedden, az S&P 500 index a 2020 márciusa óta bekövetkező legrosszabb hete után jött fel újra. A Dow több mint 600 ponttal zárt.

 • A Dow Jones 2,15%-kal és 641,47 ponttal nőtt, jelenleg 30 530 ponton áll.
 • Az S&P 500 2,45%-kal és 89,95 ponttal nőtt, 3764 ponton áll.
 • A Nasdaq 2,51%-kal és 270,95 ponttal nőtt és 11 069 ponton áll.
dji061601
sp500

Szépen nőnek az indexek

A Dow Jones 2,45%-kal és 545 ponttal, az S&P 500 2,74%-kal és 95 ponttal, a Nasdaq 2,81 és 332 ponttal emelkedtek a kereskedés utolsó órájában.

dji061601

Jól szerepelnek az amerikai indexek

 • A Dow Jones 1,8%-os emelkedéssel 30 433 ponton áll.
 • Az S&P 500 2,6%-ot erősödött, és 3 769 ponton áll.
 • A Nasdaq Composite 3,1%-kal 11 130 pontra emelkedett.
dji061601

Az amerikai részvényárfolyamok kedden emelkedtek, amely némi nyugalmat hozhatott a befektetőknek az elmúlt hetek rossz teljesítményét kompenzálva. Eközben Joe Biden elnök hétfőn azt mondta, hogy a hét végéig dönt arról, hogy elrendeli-e a szövetségi benzinadó szüneteltetését, és arról is beszélt, hogy az amerikai recesszió nem elkerülhetetlen.

Az energiaipari részvények 5%-os emelkedéssel a legjobb teljesítményt könyvelhetik el, és a Diamondback Energy, valamint az Exxon Mobil ezzel meg is szakították a kéthetes veszteséges sorozataikat. A két cég részvényei 6,2%-kal, illetve 5,5%-kal emelkedtek. A Phillips 66 6,1%-kal nőtt, ezzel 2020. december 4. óta a legnagyobb százalékos emelkedést érte el.

A növekedési részvények is javítottak. Az adat- és szoftvergyártó Palantir Technologies 7,1%-ot, a chipgyártó Nvidia 6,5%-ot, a Tesla pedig 8,6%-ot emelkedett. Az Amazon.com és a Microsoft technológiai vállalatok 3,2%-kal, illetve 2,3%-kal nőttek.

Pluszos zárás Európában

Jó hangulatban zajlott ma a kereskedés az európai börzéken, a nap végére az emelkedés azonban mérséklődött, 1 százalék alatti pluszban zárt a német DAX, valamint a francia CAC is. Jó napja volt a magyar tőzsdének, a BUX 3,1 százalékos emelkedéssel kiemelkedett az európai részvényindexek közül.

Nagyot ment a magyar tőzsde, megtépték a Molt és a Richtert

Az elmúlt hetekben a magas infláció, a jegybanki kamatemelések, illetve a recessziós félelmek dominálták a befektetői hangulatot és ezzel összhangban jelentős esés lehetett látni a tőzsdéken. Ezen a héten azonban már látszik némi megnyugvás a piacon, az európai tőzsdék is visszapattantak, és a három napos szünet után az amerikai tőzsdék is jelentős emelkedéssel indították a hetet. Összességében tehát javulni az kezdett a hangulat a nemzetközi piacon, és ezzel együtt a magyar tőzsde is jelentős emelkedéssel zárt ma, részben a Mol és a Richter jó teljesítményének köszönhetően, de a Magyar Telekom kivételével az összes blue chip pluszban fejezte be a napot.

Tovább a cikkhez

Itt az ember, aki egy ország pénzéből veszi a bitcoint - Most pedig óriási bukóban ül

Salvador beírta magát a történelemkönyvekbe, mikor a világon első országként elismerte a bitcoint, mint hivatalos fizetőeszközt. Emellett az országméretű kísérlet részeként folyamatosan venni kezdték a kriptoeszközt, ami az ország elnökének aktív Twitter-használata miatt remekül nyomon követhető, viszont az is látszik belőle, hogy jelenleg több 50 százalékos mínuszban vannak a bitcoin-befektetésükkel. Bukele elnököt azonban szemmel láthatólag nem aggasztja a kriptopiaci lejtmenet, és nemes egyszerűséggel azt tanácsolja az ideges befektetőknek, hogy ne nézzék a grafikonokat, csak élvezzék az életet.

Tovább a cikkhez

Jelentős pluszban nyitottak a tengerentúli tőzsdék

A mai nap folyamán újra kinyitottak az amerikai tőzsdék. Az előző hetek eladási hullámát követően jelentős emelkedés tapasztalható, a nyitást követően az S&P 500 2,43 százalékos, a Dow Jones 1,72 százalékos, a Nasdaq pedig 2,88 százalékos pluszban áll.

sp500

Ez a 3 dolog kell ahhoz, hogy Elon Musk megvehesse a Twittert

Elon Musk 44 milliárd dollárért szeretné megvásárolni a Twittert, egy olyan tranzakció keretében, amely óriási hatással lenne a közösségi média világára. Az üzlet sorsa azonban az elmúlt hetekben egyre bizonytalanabbá vált, miután Musk a hamis fiókokkal kapcsolatos aggodalmakra hivatkozva azzal fenyegetőzött, hogy kiszáll. Kedden Musk azt mondta, hogy három olyan probléma van, amelyeket meg kell oldani, mielőtt továbbléphetne a felvásárlással.

Tovább a cikkhez

Mérséklődött az emelkedés, továbbra is erős a magyar tőzsde

Az amerikai piacnyitást megelőzően némiképp mérséklődött a nap elején látott emelkedés az európai tőzsdéken, a német DAX már csak 0,4 százalékos pluszban van. Kivételt jelent azonban a magyar tőzsde, a BUX egyedüliként van 2 százalék feletti pluszban.

Kiemelkedően teljesít ma a magyar tőzsde

Továbbra is jól teljesít a magyar tőzsde, a BUX a 2,1 százalékos emelkedésével kiemelkedik az európai részvényindexek közül. Mind a 4 hazai blue chip árfolyama emelkedik, az élen a Mol áll, a Magyar Telekom árfolyama nagyjából stagnál.

Tovább a cikkhez

Még mindig túl drágák lennének a részvények?

Seth Klarman befektetőlegenda szerint a részvények még mindig túl drágák, az emelkedő kamatok pedig sokkolhatják a pénzügyi rendszert. A mostani helyzetben számos hatás éri a piacokat, ezek közül elsőként a kamatlábak emelkedését azonosította Klarman a Harvard Business Schoolon tartott előadásában.

Tovább a cikkhez

Megérkezett a jelzés - Itt az idő beszállni a tőzsdén?

Tartósan magas infláció, ár-bér spirál, jegybanki szigorítások, beszállítói láncok széttöredezése, deglobalizáció, ukrajnai háború, csak néhány téma, ami miatt aggódnak a befektetők, és ami mély nyomokat hagyott a tőzsdéken is. De ha bear market is az, amit a részvénypiacokon látunk, az sem egyenes út még lejjebb, a medve piacokat is ralik szakítják meg, sokszor pont akkor, amikor már magas a befektetői pesszimizmus. A fontosabb részvényindexek technikai képe távolról nézve nagyon csúnya, az S&P 500-ban vagy a Nasdaqban is ijesztő letörés látszik, ennek ellenére jöhet akár hosszabb ideig tartó felpattanás, amihez a bearish hangulat már kezd megágyazni. Pánikról egyelőre nem beszélhetünk, de sok esetben ritkán látott pesszimizmus uralkodik a tőzsdéken, ami a múltbeli tapasztalatok alapján jellemzően meghozza a vevőket. És sokszor a jó híreket is.

Tovább a cikkhez

Továbbra is jó a hangulat az európai tőzsdéken

Kitart az emelkedés az európai börzéken, a legtöbb részvényindex 1 százalék feletti emelkedésben van. Az emelkedés mértékét tekintve az élen a magyar és a lengyel részvényindexek állnak. A BUX és a WIG egyaránt 1,8 százalékos pluszban van.

Folytatódik az emelkedés az európai tőzsdéken

Az elmúlt hetekben zajló eladási hullámot követően továbbra is kitart a jó hangulat a nemzetközi tőkepiacokon, az ázsiai pluszos nyitó után Európában is emelkedéssel indul a nap. A DAX 0,61 százalékos, a FTSE 0,25 százalékos, a CAC pedig 0,68 százalékos pluszban áll a nyitást követő percekben.

dax

Emelkedéssel nyitott a magyar tőzsde

A hét második napján is folytatódik az emelkedés a magyar tőzsdén. A BUX index 1 százalékos emelkedéssel kezdte a napot. A blue chipek közül a Richter és az OTP részvényei vezetik az emelkedést, előbbi 1,5, utóbbi 1,1 százalékot emelkedett.

Tovább a cikkhez

Pluszban nyitott a magyar tőzsde

A nemzetközi hangulatnak megfelelően ma reggel is folytatódik az emelkedés a magyar tőzsdén. A BUX index 0,95 százalékos emelkedéssel kezdi a napot.

BUX

Továbbra is egymás tulajdonosa marad az OTP és a Mol

2009-ben részvénycsere ügyletet kötött az OTP és a Mol, a kisebbségi tulajdonszerzés egyik célja az ellenséges felvásárlások megnehezítése volt. A szerződés idén lejárt volna, a felek pedig úgy döntöttek, hogy meghosszabbítják további 5 évvel.

Tovább a cikkhez

Új részvényopciós szerződéseket kötött a Mol az Unicredittel és az ING-vel

Új részvényopciós szerződéseket kötött a Mol az Unicredittel és az ING-vel, a vételi és eladási jogok lejárata 2023. június 23. A korábban kötött részvényopciós szerződéseket elszámolják. Egy másik közleményben a Mol bejelentette, hogy az OTP és a Mol közötti swap megállapodást meghosszabbították.

Tovább a cikkhez

Megnyugvás a tőzsdéken

Mik az aktuális események a tőzsdéken?

 • Tegnap ünnep nap miatt szünetelt a kereskedés az amerikai tőzsdéken, így onnan nem érkezett impluzus, ma viszont lesz kereskedés az amerikai részvénypiacokon.
 • Az ázsiai tőzsdéken ma reggel felemás hangulat látszik, a Nikkei 2,22 százalékos pluszban áll, a Hang Seng 1,29 százalékot emelkedett, míg a CSI 300 0,73 százalékos mínuszban áll.
 • Iránykereséssel indulhat a nap az európai börzéken, a határidős részvényindexek jelenlegi állása alapján a DAX 0,32 százalékot emelkedhet, a CAC 0,33 százalékot eshet, míg a FTSE 0,4 százalékkal kerülhet lejjebb.
 • Az amerikai határidős részvényindexek emelkedést vetítenek előre a piacnyitásra, a Dow Jones 1,3, a S&P 500 1,4, és a pedig Nasdaq is 1,5 százalékot emelkedhet.

Mi várható makro fronton?

Ma nem fogjuk lerágni a körmünket idehaza izgalmunkban, és külföldön sem várható fontos adatközlés.

2022. június 20-26.  makronaptár
Magyar makrogazdaság
június 21. kedd 11:30 ÁKK 3 hónapos dkj aukció  
június 22. szerda 8:30 MNB Fizetési mérleg Q1
június 22. szerda 11:00 PM Részletes ÁHT máj.
június 23. csütörtök 9:00 MNB Egyhetes betéti tender (kamat)  
június 23. csütörtök 9:00 KSH Munkanélküliség máj.
június 23. csütörtök 15:00 MNB Egyhetes betéti tender (elfogadott összeg)  
június 24. péntek 9:00 KSH Keresetek ápr.
Nemzetközi makrogazdaság
június 20. hétfő 3:30 Kína PBoC kamatdöntés  
június 20. hétfő 8:00 Németo. Termelői árak máj.
június 22. szerda 1:50 Japán BoJ jegyzőkönyv  
június 22. szerda 8:00 UK Infláció máj.
június 22. szerda 15:30 USA Powell-meghallgatás  
június 22. szerda 16:00 EU Fogyasztói hangulat jún.
június 23. csütörtök 9:15 Franciao. BMI jún.
június 23. csütörtök 9:30 Németo. BMI jún.
június 23. csütörtök 10:00 EU BMI jún.
június 23. csütörtök 10:30 UK BMI jún.
június 23. csütörtök 15:45 USA BMI jún.
június 23. csütörtök 22:30 USA Banki stressz teszt  
június 24. péntek 1:30 Japán Infláció máj.
június 24. péntek 10:00 Németo. Ifo-index jún.
Forrás: Portfolio-gyűjtés        

Mi történt eddig a tőzsdéken?

 • A vezető amerikai, ázsiai európai és régiós részvényindexek közül idén -3,6 százalékos elmozdulással a FTSE index áll az élen, a sereghajtó 31,0 százalékos eséssel a Nasdaq index.
 • A hazai blue chipek közül idén a legjobban a Mol részvénye teljesített 15,1 százalékos emelkedéssel, a sor végén az OTP papírja áll 48,3 százalékos eséssel.
 • A fontosabb nyersanyagok közül év eleje óta a Brent árfolyama már 45,8 százalékot emelkedett.
Fontosabb instrumentumok
  Árfolyam 1 nap 1 hét 1 hónap Idén 1 év 5 év
Amerikai részvényindexek              
Dow Jones 29 888,78 0,0% -2,1% -4,4% -17,7% -10,2% 39,2%
S&P 500 3 674,84 0,0% -2,0% -5,8% -22,9% -11,8% 50,8%
Nasdaq 11 265,99 0,0% -0,2% -4,8% -31,0% -19,8% 96,7%
Ázsiai részvényindexek              
Nikkei 25 771,22 -0,7% -4,5% -3,6% -10,5% -11,0% 27,4%
Hang Seng 21 163,91 0,4% 0,5% 2,2% -9,5% -26,5% -18,1%
CSI 300 4 330,43 0,5% 3,4% 6,2% -12,3% -15,1% 22,1%
Európai részvényindexek              
DAX 13 265,6 1,1% -1,2% -5,1% -16,5% -14,1% 3,5%
CAC 5 920,09 0,6% -1,7% -5,8% -17,2% -9,9% 11,8%
FTSE 7 121,81 1,5% -1,2% -3,6% -3,6% 1,5% -4,7%
FTSE MIB 22 004,05 1,0% 0,4% -8,7% -19,5% -12,7% 5,7%
IBEX 8 286 1,7% 1,3% -2,3% -4,9% -8,2% -22,9%
Régiós részvényindexek              
BUX 39 691,12 1,0% 4,6% -5,0% -21,7% -17,5% 10,3%
ATX 3 055,79 1,5% -2,1% -5,1% -20,9% -11,0% -1,4%
PX 1 308,9 1,4% 1,1% -2,6% -8,2% 12,6% 31,1%
WIG20 52 939,91 0,6% 0,2% -4,9% -23,6% -19,8% -13,0%
Magyar blue chipek              
OTP 8 584 1,5% 1,6% -13,3% -48,3% -47,6% -7,7%
Mol 2 900 0,3% 10,6% 7,4% 15,1% 25,0% 5,2%
Richter 6 920 1,5% 4,3% -7,6% -20,7% -16,4% -3,8%
Magyar Telekom 343 1,2% 0,0% -16,1% -16,6% -18,7% -26,9%
Nyersanyagok              
WTI 109,56 0,0% -9,4% -0,3% 45,7% 52,9% 151,8%
Brent 114,34 1,0% -6,6% 1,5% 45,8% 55,4% 150,3%
Arany 1 837,75 -0,1% 0,6% -0,3% 0,8% 3,5% 47,9%
Ezüst 21,62 -0,3% 1,8% -0,7% -7,1% -17,0% 31,5%
Devizák              
EURHUF 397,7500 -0,6% -1,1% 3,6% 7,9% 11,6% 28,7%
USDHUF 377,4973 -1,3% -2,2% 3,8% 16,5% 25,6% 35,9%
GBPHUF 463,0300 -0,6% -0,8% 1,9% 5,4% 11,7% 32,0%
EURUSD 1,0537 0,8% 1,1% -0,2% -7,3% -11,1% -5,3%
USDJPY 135,2700 0,0% 1,0% 5,7% 17,5% 22,7% 21,1%
GBPUSD 1,2256 0,6% 1,0% -1,7% -9,5% -11,2% -2,9%
Kriptovaluták              
Bitcoin 20 555,44 0,6% -8,4% -29,5% -55,5% -42,6% 650,2%
Állampapírok              
10 éves amerikai állampapírhozam 3,24 0,0% -3,9% 15,7% 116,1% 123,4% 50,4%
10 éves német állampapírhozam 1,74 4,9% 7,3% 85,2% -1 073,7% -791,7% 562,7%
10 éves magyar állampapírhozam 8,62 0,3% 3,4% 19,1% 88,2% 196,2% 181,7%
Forrás: Refinitiv, Portfolio

Címlapkép forrása: Getty Images

varga-judit-europai-unio-europai-bizottsag
orosz ukrán háború konfliktus zászló ukrajna stock
tornado
tőzsde
aviva city london getty stock

Kiszámoló Új gyászos rekord

Ezt is elértük, ma már 404,7 forintot kellett adni egy euróért. Ezek után izgatottan várjuk, hogy holnap az MNB...

Online előadás
Meddig esik az OTP? Mi lesz az amerikai kamatemeléssel, mekkora galibát okozhat a részvénypiacnak?
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
2022. szeptember 7.
Private Health Forum 2022
2022. szeptember 15.
Property Investment Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
tőzsde