msci index befektetés részvényindex
Üzlet

Rángatják az amerikai tőzsdéket, nagy a csata a bikák és a medvék között

Portfolio
Újra alaposan megnőtt a volatilitás a világ tőzsdéin, ez látszik ma az amerikai piacon is, a vezető részvényindexek a hétfői szünet után kedden nagyot emelkedtek, ma viszont a nap elején már újra lefordulás körvonalazódott, de aztán megjöttek a vevők, és visszahúzták a vezető benchmarkokat.

Döntetlen

A végére x-re hozták a meccset a bikák a medvék ellen, nagyjából stagnálással zártak a vezető amerikai benchmarkok.

spx444

Egyre feljebb

Miközben nap elején újabb lejtmenet körvonalazódott, napon belül nagy fordulat jött az amerikai tőzsdéken. A vezető részvényindexek, a Dow Jones, az S&P 500 és a Nasdaq 0,6-0,8 százalék pluszban áll, miután Jerome Powell amerikai jegybankelnök beszélt a várható kamatemelésekről és a Fed inflációellenes harcáról.

spkkkk

Nagy mozgások

A nyitás után még újabb lefordulás körvonalazódott az amerikai tőzsdéken, az S&P 500 már 1,3 százalék mínuszban is állt, onnan pattant fel, jelenleg már mérsékelt emelkedésben van az index.

spxxxxx

Mínuszos zárás Európában

Az elmúlt két nap emelkedése után a nemzetközi hangulat elromlott, ennek megfelelően az európai részvényindexek eséssel kezdték a mai napot, Jerome Powell inflációval kapcsolatos kijelentései ugyan némiképp enyhítették a pesszimista hangulatot, azonban a vezető európai részvényindexek ennek ellenére is mínuszban zártak, 1,1 százalékot esett a DAX, és 0,9 százalékot a francia CAC is, kimondottan rosszul teljesített a magyar tőzsde, a BUX 2,2 százalékos mínuszban zárt.

Fordulat a tőzsdéken

Nem sokkal a nyitás után fordulat állt be az amerikai tőzsdéken, így a Dow most 0,3 százalékos pluszban van, az S&P 500 0,5 százalékkal került feljebb, a Nasdaq pedig 0,9 százalékot emelkedett. A hangulatjavulás részben annak köszönhető, hogy Jerome Powell a kongresszusi meghallgatásán arról beszélt, hogy a jegybank elkötelezett az infláció célszintre történő leszorítása mellett.

sp500

Generációs vételi lehetőség alakult ki a Teslában az elemző szerint

A Tesla részvényeinek közelmúltbeli zuhanása "generációs befektetési lehetőséget" teremtett az egyik legmeggyőzőbb növekedési sztoriban - mondta Garrett Nelson, a CFRA elemzője, mivel úgy véli, hogy az elektromos járművek piacvezetője hosszú távú potenciállal rendelkezik, hasonlóan az olyan technológiai diszruptorokhoz, mint az Apple és az Amazon.com néhány évvel ezelőtt.

Tovább a cikkhez

A héten új elektromosautó-gyártó érkezik a tőzsdére, amelyben Leonard DiCaprio is benne van

A Volvo érdekeltségébe tartozó EV-márka, a Polestar a héten fog tőzsdére menni Amerikában egy SPAC-ügylet keretein belül annak ellenére, hogy az EV start-up cégek árfolyama az elmúlt időszakban folyamatosan csökkent.

Tovább a cikkhez

Mínuszos nyitás Amerikában

Az európai börzékhez hasonlóan a tengerentúli piacokon is elromlott a hangulat, mind 3 vezető amerikai részvényindex 1 százalék körüli mínuszban kezdte a napot.

sp500_du

A Nixon éra óta nem történt ehhez fogható az amerikai tőzsdéken, és még messze lehet a vége

Június végéig ugyan már csak 7 kereskedési nap maradt hátra, az S&P 500 az év eleje óta már 21 százalékos esésen van túl, ezzel egyidőben a magas inlfláció és a Fed egyre csak szigorodó monetáris politikájának együttese komoly recesszióba sodorhatja az amerikai gazdaságot, ami további esést vetíthet előre. A Bloomberg adatai szerint utoljára 1970-ben fordult elő, hogy ilyen nagy mértékben essen az amerikai index az év első 6 hónapjában.

Tovább a cikkhez

A klímavédelmi törekvések ellenére jelentős emelkedésre számíthatunk a szénipari beruházásokban

A Nemzetközi Energiaügynökség szerint a globális energetikai beruházások 2022-ben várhatóan több mint 8 százalékkal fognak megugrani, és elérhetik a 2,4 milliárd dollárt, de ezen belül a szénipari beruházások is jelentősen növekedhetnek. A ügynökség azonban hozzátette, hogy a klímaváltozással kapcsolatos célok eléréséhez ennél sokkal több pénzre lesz szükség.

Tovább a cikkhez

Fontos bejelentésre készülhet Joe Biden, beszakadt az olajár

Az olajár szerdán nagyot esett, miután napvilágot látott Joe Biden üzemanyagköltségek csökkentését célzó tervének részletei. Emellett a közelmúltbeli jegybanki kamatemelések után a lehetséges gazdasági recesszióval kapcsolatos aggodalmak is nyomás alá helyezték az árakat.

Tovább a cikkhez

Kritikus szint közelében a tőzsdék, jelentős rali lehet készülőben

A múlt hét végére az S&P 500 index már „egynapi esésnyire” megközelítette a saját 200 hetes mozgóátlagát. Ez a 200 hetes mozgóátlag az amerikai tőzsdei történelemben nagyon sokszor viselkedett hihetetlenül erős támaszként, még olyan esetekben is az első teszteléskor, amikor később hatalmas esés következett be. A mostani extrém pesszimista befektetői hangulatban éppen ezért nem kell meglepődnünk azon, ha júliusban és augusztusban egy érdemibb piaci emelkedést látunk majd.

Tovább a cikkhez

Részvényeket kaptak az OTP vezetői

A javadalmazási politika keretében részvényeket kaptak az OTP vezetői. Emellett a bank arról is beszámolt, hogy Vörös József, a vállalat külső igazgatóságának tagja, a javadalmazási politikától függetlenül vásárolt részvényeket.

Tovább a cikkhez

Folytatódik az esés az európai tőzsdéken

A vezető európai börzék egyaránt mínuszban nyitottak, a negatív hangulat továbbra is kitart, 2,3 százalékos mínuszban van a német DAX, és 2 százalékos mínuszban a magyar BUX index is. Egyedüli kivétel a horvát részvényindex, amely 0,6 százalékos emelkedésben van.

Nincs vége az összeomlásnak, akár 13 000 dollárig is zuhanhat a bitcoin árfolyama a stratéga szerint

Ian Harnett, az Absolute Strategy Research társalapítója szerint a múltbeli kripto ralik azt mutatják, hogy a bitcoin általában nagyjából 80 százalékot esik a korábban mért csúcsokról. Ez alapján szerinte a kriptopénz árfolyama akár 13 000 dollárig, egy kulcsfontosságú támaszszintig is eshet, ami 40 százalékra van a mostani árfolyamtól.

Tovább a cikkhez

Jelentős mínuszban az európai tőzsdék

Az elmúlt napok emelkedése után jelentős mínuszban nyitottak az európai tőzsdék. A DAX 2,11, a CAC 1,96 a FTSE 1,48 százalékkal került lejjebb a nyitást követően.

dax0622

Eséssel nyitott a magyar tőzsde

Az elmúlt napok emelkedése után jelentősen elromlott a hangulat a nemzetközi tőkepiacokon, nem kivétel ez alól a magyar tőzsde sem, a BUX 1 százalékot meghaladó mínusszal nyitott, és az összes hazai blue chip árfolyama esik ma reggel.

Tovább a cikkhez

Ismét saját részvényeket vásárolt a 4iG

Az elmúlt hetekben több alkalommal is vette saját részvényeit a 4iG, tegnap a forgalom több mint negyedét adták a vállalat vételei.

Tovább a cikkhez

Több mint kétszer annyit érhet az Opus az Equilor szerint

Közzétette legfrissebb számait az Opus Global, melyeket az Equilor friss elemzésében értékelt. Az elemzőház nem változtatott a célárán és továbbra is vételre ajánlja a papírt, több mint 100 százalékos felértékelődési potenciál mellett.

Tovább a cikkhez

Lefordulás a tőzsdéken

Mik az aktuális események a tőzsdéken?

  • Emelkedéssel zártak tegnap a vezető amerikai részvényindexek, a Dow Jones 2,1 százalék pluszban fejezte be a napot, a S&P 500 2,4 százalékot emelkedett, míg a Nasdaq 2,5 százalékkal került feljebb.
  • Az ázsiai tőzsdéken ma reggel esés látszik, a Nikkei 0,27 százalékos mínuszban áll, a Hang Seng 1,51 százalékos mínuszban van, míg a CSI 300 0,77 százalékkal került lejjebb.
  • Kedvezőtlen nyitást jeleznek előre az európai határidős részvényindexek, a DAX 1,32 százalék mínuszban nyithat, míg a FTSE 1,71 százalékkal kerülhet lejjebb.
  • Eséssel nyithatnak az amerikai tőzsdék, a határidős részvényindexek jelenlegi állása alapján a Dow Jones 0,84 százalékkal kerülhet lejjebb, a S&P 500 0,93 százalékot eshet, míg a Nasdaq 0,96 százalék mínuszban nyithat.

Mi várható makro fronton?

Ma az MNB az első negyedéves fizetési mérleg statisztikákat közli, és részletes betekintés kapunk a májusi költségvetés alakulásába a Pénzügyminisztérium jóvoltából. Külföldön a legutóbbi japán kamatdöntés jegyzőkönyve, és a brit infláció lehet érdekes.

2022. június 20-26.  makronaptár
Magyar makrogazdaság
június 21. kedd 11:30 ÁKK 3 hónapos dkj aukció  
június 22. szerda 8:30 MNB Fizetési mérleg Q1
június 22. szerda 11:00 PM Részletes ÁHT máj.
június 23. csütörtök 9:00 MNB Egyhetes betéti tender (kamat)  
június 23. csütörtök 9:00 KSH Munkanélküliség máj.
június 23. csütörtök 15:00 MNB Egyhetes betéti tender (elfogadott összeg)  
június 24. péntek 9:00 KSH Keresetek ápr.
Nemzetközi makrogazdaság
június 20. hétfő 3:30 Kína PBoC kamatdöntés  
június 20. hétfő 8:00 Németo. Termelői árak máj.
június 22. szerda 1:50 Japán BoJ jegyzőkönyv  
június 22. szerda 8:00 UK Infláció máj.
június 22. szerda 15:30 USA Powell-meghallgatás  
június 22. szerda 16:00 EU Fogyasztói hangulat jún.
június 23. csütörtök 9:15 Franciao. BMI jún.
június 23. csütörtök 9:30 Németo. BMI jún.
június 23. csütörtök 10:00 EU BMI jún.
június 23. csütörtök 10:30 UK BMI jún.
június 23. csütörtök 15:45 USA BMI jún.
június 23. csütörtök 22:30 USA Banki stressz teszt  
június 24. péntek 1:30 Japán Infláció máj.
június 24. péntek 10:00 Németo. Ifo-index jún.
Forrás: Portfolio-gyűjtés        

Mi történt eddig a tőzsdéken?

  • A vezető amerikai, ázsiai európai és régiós részvényindexek közül idén -3,1 százalékos elmozdulással a FTSE index áll az élen, a sereghajtó 29,2 százalékos eséssel a Nasdaq index.
  • A hazai blue chipek közül idén a legjobban a Mol részvénye teljesített 20,2 százalékos emelkedéssel, a sor végén az OTP papírja áll 47,2 százalékos eséssel.
  • A fontosabb nyersanyagok közül év eleje óta a Brent árfolyama már 45,8 százalékot emelkedett.
Fontosabb instrumentumok
  Árfolyam 1 nap 1 hét 1 hónap Idén 1 év 5 év
Amerikai részvényindexek              
Dow Jones 30 530,25 2,1% 0,5% -2,3% -16,0% -9,9% 42,6%
S&P 500 3 764,79 2,4% 0,8% -3,5% -21,0% -10,9% 54,6%
Nasdaq 11 546,76 2,5% 2,1% -2,4% -29,2% -18,3% 99,7%
Ázsiai részvényindexek              
Nikkei 26 246,31 1,8% -1,4% -1,8% -8,8% -6,3% 30,3%
Hang Seng 21 559,59 1,9% 2,3% 4,1% -7,9% -24,3% -16,1%
CSI 300 4 325,57 -0,1% 2,4% 6,1% -12,4% -15,0% 20,6%
Európai részvényindexek              
DAX 13 292,4 0,2% -0,1% -4,9% -16,3% -14,8% 4,1%
CAC 5 964,66 0,8% 0,2% -5,1% -16,6% -9,7% 13,1%
FTSE 7 152,05 0,4% -0,5% -3,2% -3,1% 1,3% -4,0%
FTSE MIB 22 089,41 0,4% 1,1% -8,3% -19,2% -13,0% 4,8%
IBEX 8 235,6 -0,6% 2,1% -2,9% -5,5% -9,0% -23,3%
Régiós részvényindexek              
BUX 40 936,77 3,1% 5,8% -2,0% -19,3% -15,4% 13,9%
ATX 3 070,82 0,5% -0,5% -4,6% -20,5% -11,0% -1,3%
PX 1 318,77 0,8% 2,2% -1,9% -7,5% 13,1% 32,5%
WIG20 54 066,32 2,1% 1,5% -2,9% -22,0% -18,0% -11,6%
Magyar blue chipek              
OTP 8 760 2,1% 3,7% -11,6% -47,2% -46,9% -6,2%
Mol 3 030 4,5% 8,4% 12,2% 20,2% 29,5% 11,2%
Richter 7 210 4,2% 8,3% -3,7% -17,4% -13,1% 0,8%
Magyar Telekom 342 -0,3% -0,9% -16,4% -16,9% -19,4% -27,7%
Nyersanyagok              
WTI 109,52 0,0% -7,9% -0,3% 45,6% 48,7% 158,7%
Brent 114,34 0,0% -5,6% 1,5% 45,8% 52,5% 149,4%
Arany 1 838,5 0,0% 1,4% -0,3% 0,9% 3,0% 47,5%
Ezüst 21,78 0,7% 4,0% 0,0% -6,4% -16,3% 32,9%
Devizák              
EURHUF 394,7750 -0,7% -1,0% 2,8% 7,1% 11,6% 27,6%
USDHUF 373,6808 -1,0% -2,4% 2,8% 15,3% 25,8% 34,6%
GBPHUF 459,8201 -0,7% -0,6% 1,2% 4,7% 11,4% 31,0%
EURUSD 1,0565 0,3% 1,5% 0,1% -7,1% -11,3% -5,2%
USDJPY 134,9600 0,0% 0,3% 5,4% 17,2% 22,5% 21,0%
GBPUSD 1,2284 0,2% 2,3% -1,5% -9,3% -11,7% -3,0%
Kriptovaluták              
Bitcoin 20 712,29 0,8% -6,3% -29,0% -55,2% -34,5% 679,5%
Állampapírok              
10 éves amerikai állampapírhozam 3,3 1,2% -5,1% 18,1% 120,5% 122,5% 53,4%
10 éves német állampapírhozam 1,76 1,0% 1,4% 87,1% -1 083,8% -907,8% 554,6%
10 éves magyar állampapírhozam 8,71 1,0% 3,7% 20,3% 90,2% 195,3% 186,5%
Forrás: Refinitiv, Portfolio

Címlapkép forrása: Alan Schein Photography

munkás dolgozó fizikai acélipar
szárazság mezőgazdaság
trader23
orosz ukrán háború konfliktus katona helikopter repülő légierő fegyveres ukrajna oroszország stock
rakéta High Mobility Artillery Rocket System himars
kremencsuk pláza robbanás rakétatámadás
Díjmentes online előadás
Érdemes most beszállni?
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
2022. szeptember 7.
Private Health Forum 2022
2022. szeptember 15.
Property Investment Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
medve bear