NIO
Üzlet

Állami támogatással tolják meg az elektromosautó-gyártókat Kínában - Rali a tőzsdén

Portfolio
A kínai autógyártók részvényárfolyama megugrott, miután az állami televízió szerda este arról számolt be, hogy a kormány kiterjesztheti az elektromos autók vásárlására vonatkozó adómentességeket az autóipar fellendítése érdekében.

A kormány fontolgatja az adómentesség mintegy 200 milliárd jüannal (30 milliárd dollárral) történő kiterjesztését - jelentette az állami televízió a Li Keqiang miniszterelnök által vezetett államtanácsi ülésre hivatkozva. A CCTV beszámolója szerint az adómentességhez hasonló intézkedések célja az új energiahordozó járművek iránti kereslet növelése és a használtautó-piac élénkítése lenne.

A 2009-ben bevezetett, az EV-ipart segítő kormányzati támogatásokat már visszavonták, és a tervek szerint jövőre teljesen megszűnnek. A 10 százalékos EV-vásárlási adó alóli mentesség 2022 végén jár le.

Az autóeladások Kínában az elmúlt időszakban lelassultak, miután az ország szigorú zárlatokkal küzdött a Covid-19 ellen, ami elszívta a fogyasztói kiadásokat. A személygépkocsi-eladások májusban 17 százalékkal estek vissza az egy évvel korábbi szintekhez képest, és áprilisban - főként a lezárások következményeképp - egyetlen új autót sem adtak el Sanghajban.

Kína közölte, hogy júniustól decemberig felére csökkenti a legfeljebb kilencüléses, 300 000 jüanért vagy annál kevesebbért eladott, alacsony károsanyag-kibocsátású személygépkocsikra kivetett adót.

A bejelentést követően

  • a Li Auto 8,7, a Xpeng 6,2, a BYD 2,5, a Nio részvényei pedig 4 százalékkal emelkedtek a hongkongi és a sencseni tőzsdén (itt az amerikai tőzsdén jegyzett részvényeik árfolyamgrafikonját mutatjuk, ott még nem látszik az emelkedés)
liii
xpee
nio9
  • a beszállítók, köztük a Changzhou Xingyu Automotive Lighting Systems, és a Tianrun Industrial Technology szintén erősödtek
  • valamint az akkumulátor-óriás Contemporary Amperex Technology 3,2 százalékkal emelkedett Sencsenben egy részvényeladás után. 

(Bloomberg)

Címlapkép: Qilai Shen/Bloomberg via Getty Images

covid
számla befizetés
repülő nyaralás léiközlekedés beach
olaj
arany

Holdblog Pénzzúzás

Pénznyomtató jegybankok, infláció, kétségbeesett jegybankok… ez az elmúlt 12 év ciklusa (is) eddig. Viszont...

Díjmentes online előadás
Hogyan csináld a gyakorlatban?
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
2022. szeptember 7.
Private Health Forum 2022
2022. szeptember 15.
Property Investment Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
számla befizetés