wall street
Üzlet

Fordulatos nap végén pluszban az amerikai tőzsdék

Portfolio
A keddi nagy emelkedést követően szerdán már újra nagyobb esés körvonalazódott az európai és az amerikai tőzsdéken, végül azonban a tegnapi amerikai jegybankelnöki beszéd fordulatot hozott, Powell beszéde után napon belül élesen felfelé kanyarodtak az amerikai benchmarkok, a nap végére már csak minimális mínuszban zártak. A reggeli nyitást megelőzően iránykeresés látszott a tőzsdéken, az európai nyitást követően azonban elromlott hangulat, és jelentős mínuszba kerültek a vezető európai börzék. Délutánra valamelyest javult a nemzetközi hangulat, az európai tőzsdék ennek ellenére mínuszban zártak, Amerikában pedig napon belül több fordulatot is láttunk, de végül pluszban fejezték be a napot a vezető indexek.

Emelkedéssel zártak végül az amerikai tőzsdék

Napon belül a pozitív és a negatív tartomány között ingadoztak az amerikai tőzsdék, de végül szép emelkedés zárták a napot a vezető indexek: az Dow 0,6 százalékkal került feljebb, míg az S&P 500 1 százalékot emelkedett, a Nasdaq pedig 1,6 százalékos pluszban fejezte be a napot.

spxú

A mostani zuhanás csak ízelítő volt ahhoz képest, ami ezek után a tőzsdéken jöhet

A vezető amerikai részvényindexet, az S&P 500-at ebben a hónapban széleskörű eladási hullám sújtotta, és a Morgan Stanley elemzői szerint az irányadó index valószínűleg még tovább zuhanhat, ha a gazdaság recesszióba kerül.

Tovább a cikkhez

Fordulnak az indexek

A Dow után már az S&P 500 is lefordult, jelenleg 0,3 százalékos mínuszban van az index, egyedül a Nasdaq van még mérsékelt, 0,1 százalékos pluszban. A csütörtöki adatok is rányomták a bélyegüket a hangulatra, ugyanis az Egyesült Államokban a feldolgozóipari és szolgáltatási tevékenység júniusban a várakozások alatt alakult.

spx

Fogy a lendület az USA-ban

A kezdeti emelkedés után most vegyesek a mozgások az amerikai tőzsdéken, a Dow 0,2 százalékos mínuszban van, az S&P 500 0,2 százalékot emelkedett, a Nasdaq pedig 0,8 százalékos pluszban van. Az egyes szektorokat tekintve a legjobban az egészségügy és az ingatlanszektor teljesítenek, ezzel szemben a energiarészvényeket ütik a befektetők, utóbbinak a szektorindexe 3,6 százalékos mínuszban van.

dow0623

Mínuszos zárás Európában

Ma gyakorlatilag egész nap esést lehetett látni az európai tőzsdéken, részben amiatt, hogy az eurózónából érkező gazdasági adatok csalódást okoztak a várakozásokhoz képest. A ma megjelent beszerzési menedzserindexek ugyanis azt mutatták, hogy szinte az összes lényeges konjunktúramutató vészesen közeledik a lélektani 50 pontos értékhez, mely a zsugorodást és a növekedést elválasztja. Éppen emiatt erősödtek fel a recessziós félelmek, ismét attól tartanak a befektetők, hogy az európai gazdaság már az idei év második felében visszaeshet.

A francia CAC 0,2, a német DAX 1,3, a magyar BUX 1,1 százalékos eséssel fejezte be a mai napot.

Eséssel zárt a magyar tőzsde

Az Európában elromló befektetői hangulat következtében a magyar tőzsde is mínuszban fejezte be a mai napot. Vegyesen zártak a blue chipek, emelkedett a Mol és a Magyar Telekom, esett viszont az OTP és a Richter.

Tovább a cikkhez

Hogy micsoda? Máris vége a medvepiacnak?

A JPMorgan stratégái szerint azért lehet ez a medve piac vége, mert a befektetők egyszerűen túl sok készpénzt tartanak. Nikolaos Panigirtzoglou, a JPMorgan stratégájának becslése szerint a készpénzállomány megközelíti a 40 százalékot, ami az elmúlt évtized legmagasabb szintje.

Tovább a cikkhez

A Nike is teljesen kivonul az orosz piacról

A Nike közölte, hogy teljesen elhagyja az orosz piacot, miután márciusban felfüggesztette működését, csatlakozva más amerikai vállalatokhoz, amelyek az ukrajnai orosz invázió nyomán kivonultak.

Tovább a cikkhez

Amerika fel, Európa le

Mérsékelt pluszban nyitottak az amerikai tőzsdék, a Dow Jones 0,66, a S&P 500 0,68, a Nasdaq 0,5 százalékkal emelkedett a nyitást követően.

sp500delutan

Az európai tőzsdéken elromlott a hangulat a kora délután tapasztaltakhoz képest. Újra mínuszba fordult a francia CAC, amely 0,3 százalékkal áll, csakúgy mint a magyar tőzsde, ismét 1 százalék feletti a mínuszban a német DAX.

Esés után felpattanás

A délelőtt tapasztalt komolyabb esésnek délutánra mondhatni semmi nyoma, a CAC 0,6 százalékos pluszban van, stagnál a magyar BUX, és minimális, 0,3 százalékos mínuszban áll a német DAX.

Elindult a termelés a BMW elektromos autókat gyártó kínai üzemében

A német Bayerische Motoren Werke AG (BMW) 15 milliárd jüant (2,24 milliárd dollár) fektetett be egy elektromos járműgyártó üzem létrehozására Kínában, ahol csütörtökön hivatalosan is elindult a termelés.

Tovább a cikkhez

Összecsaptak a hullámok a kriptobányászok feje fölött

Az elmúlt időszakban a kriptovaluták piacán látott hatalmas mértékű esés mellett a növekvő energiaárak is jelentősen megnehezítik a bányászok életét, a növekvő költségek mellett pedig az eladói nyomás is fokozódik a piacon.

Tovább a cikkhez

Újra teljes kapacitással termel a Mol Dunai Finomítója

Ismét teljes kapacitással termel a százhalombattai Dunai Finomító - közölte a Mol csütörtökön az MTI-vel.

Tovább a cikkhez

Komoly esésből fordult a magyar tőzsde

A piacnyitást követően elromlott a hangulat a nemzetközi tőzsdéken, ennek megfelelően a magyar tőzsde is eséssel kezdte a napot, a hangulat azonban fokozatosan javult és délutánra minimális pluszba fordult a BUX. A blue chipek közül a Mol és a Magyar Telekom árfolyama emelkedik, az OTP és a Richter viszont esik.

Tovább a cikkhez

Jó a hangulat a kriptovaluták piacán

A reggeli hangulatromlás nem volt különösebb hatással a kriptovaluták piacára, a bitcoin árfolyama továbbra is 3,47 százalékos pluszban, a kulcsfontosságú 20 000 dolláros árszint felett helyezkedik el.

btc0623

Az ethereum 5,24 százalékos pluszban van ma.

eth0623

Némi visszapattanás

A reggelt tapasztalt komoly esést követően némiképp javult a helyzet az európai börzéken, a francia CAC már csak 0,4 százalékos esésben van, erősödött a magyar tőzsde is, a BUX 0,2 százalékos mínuszban van.

Itt az újabb tőzsdei lejtmenet, ütik a bankrészvényeket és az autóipari papírokat is

Az elmúlt napok emelkedése után jelentősen elromlott a hangulat az európai tőzsdéken, a ciklikus szektorokat sem kímélik a befektetők.

Tovább a cikkhez

Egyre nagyobb az esés

A Franciaországból és Németországból érkező adatok egyaránt a gazdaság lassulásáról számoltak be a második negyedév végén, ennek hatására újra felerősödtek a recesszióval kapcsolatos félelmek, és begyorsult az európai börzéken az esés.

Szlovéniában terjeszkedne a Mol, az Európai Bizottság vizsgálatot indított

Közel egy éve, tavaly június elején jelentette be a Mol, hogy megállapodott az OMV-vel, hogy 301 millió euróért megvásárolja az OMV Sloveniját, annak 120 benzinkútjával együtt. Az Európai Bizottság most bejelentette, hogy részletes vizsgálatot indított, a Bizottság aggodalmát fejezi ki amiatt, hogy a tervezett ügylet korlátozhatja a versenyt a kiskereskedelmi üzemanyagpiacokon Szlovéniában.

Tovább a cikkhez

Mínuszban az európai tőzsdék

A nyitás előtt iránykeresés látszott a vezető európai börzéken, a nyitást követően azonban begyorsult az esés, A DAX 1,12, a FTSE 0,94, a CAC 1,06 százalékos mínuszban van.

dax0623

Keresi az irányt a magyar tőzsde

Iránykereséssel kezdi a napot a magyar tőzsde, a hazai blue chipek vegyes képet mutatnak, az Mol és a Magyar Telekom minimális pluszban kezdte a napot, az OTP és a Richter árfolyama viszont közel 0,5 százalék mínuszban áll.

Tovább a cikkhez

Állami támogatással tolják meg az elektromosautó-gyártókat Kínában - Rali a tőzsdén

A kínai autógyártók részvényárfolyama megugrott, miután az állami televízió szerda este arról számolt be, hogy a kormány kiterjesztheti az elektromos autók vásárlására vonatkozó adómentességeket az autóipar fellendítése érdekében.

Tovább a cikkhez

Itt a dátum, mikor lesz végre vége a tőzsdei zuhanásnak

Nagy esés volt a világ tőzsdéin az elmúlt hónapokban, beköszöntött a medve piac, a trend egyértelműen lefelé mutat, és a statisztikák alapján még csak valahol az esés felénél tarthatunk. Hogy meddig tarthat a lejtmenet? A Bank of America statisztikái alapján megvan a dátum, hogy mikor érheti el a piac a mélypontját. Egy kis játék a számokkal.

Tovább a cikkhez

Iránykereséssel indulhat a nap

Mik az aktuális események a tőzsdéken?

  • Eséssel zártak tegnap a vezető amerikai részvényindexek, a Dow Jones 0,2 százalék mínuszban zárt, a S&P 500 0,1 százalék mínuszban fejezte be a napot, míg a Nasdaq 0,2 százalékot esett.
  • Az ázsiai tőzsdéken ma reggel felemás hangulat látszik, a Nikkei 0,1 százalékot esett, a Hang Seng 1,48 százalékos pluszban áll, míg a CSI 300 0,19 százalékkal került feljebb.
  • Kedvezőtlen nyitást jeleznek előre az európai határidős részvényindexek, a DAX 0,22 százalékot eshet, a CAC 0,51 százalékkal kerülhet lejjebb, míg a FTSE 0,89 százalék mínuszban nyithat.
  • Az amerikai határidős részvényindexek állása alapján nagyjából stagnálással nyithatnak az amerikai tőzsdék, a Dow Jones 0,05 százalék pluszban nyithat, a S&P 500 0,05 százalékkal kerülhet feljebb, míg a Nasdaq 0,16 százalékot emelkedhet.

Mi várható makro fronton?

Ma a KSH által közölt munkanélküliségi statisztikák mellett az MNB egyhetes betéti tenderére is figyelni kell, múlt héten ugyanis megemelte az eszköz kamatát a jegybank, és ezzel effektív kamatemelést hajtott végre. A fontos beszerzésimenedzser-index adatok is ezen a napon érkeznek a nagy gazdaságokról, amelyek elsőként adnak képet a gazdasági teljesítmény júniusi alakulásáról. Ezen felül jön az amerikai bankrendszer stressztesztjének eredménye is, a tőzsdei kereskedést (főleg a bankpapírokat) jócskán befolyásolhatja ez a közlés.

2022. június 20-26.  makronaptár
Magyar makrogazdaság
június 21. kedd 11:30 ÁKK 3 hónapos dkj aukció  
június 22. szerda 8:30 MNB Fizetési mérleg Q1
június 22. szerda 11:00 PM Részletes ÁHT máj.
június 23. csütörtök 9:00 MNB Egyhetes betéti tender (kamat)  
június 23. csütörtök 9:00 KSH Munkanélküliség máj.
június 23. csütörtök 15:00 MNB Egyhetes betéti tender (elfogadott összeg)  
június 24. péntek 9:00 KSH Keresetek ápr.
Nemzetközi makrogazdaság
június 20. hétfő 3:30 Kína PBoC kamatdöntés  
június 20. hétfő 8:00 Németo. Termelői árak máj.
június 22. szerda 1:50 Japán BoJ jegyzőkönyv  
június 22. szerda 8:00 UK Infláció máj.
június 22. szerda 15:30 USA Powell-meghallgatás  
június 22. szerda 16:00 EU Fogyasztói hangulat jún.
június 23. csütörtök 9:15 Franciao. BMI jún.
június 23. csütörtök 9:30 Németo. BMI jún.
június 23. csütörtök 10:00 EU BMI jún.
június 23. csütörtök 10:30 UK BMI jún.
június 23. csütörtök 15:45 USA BMI jún.
június 23. csütörtök 22:30 USA Banki stressz teszt  
június 24. péntek 1:30 Japán Infláció máj.
június 24. péntek 10:00 Németo. Ifo-index jún.
Forrás: Portfolio-gyűjtés        

Mi történt eddig a tőzsdéken?

  • A vezető amerikai, ázsiai európai és régiós részvényindexek közül idén -4,0 százalékos elmozdulással a FTSE index áll az élen, a sereghajtó 29,4 százalékos eséssel a Nasdaq index.
  • A hazai blue chipek közül idén a legjobban a Mol részvénye teljesített 15,6 százalékos emelkedéssel, a sor végén az OTP papírja áll 48,6 százalékos eséssel.
  • A fontosabb nyersanyagok közül év eleje óta a WTI árfolyama már 43,2 százalékot emelkedett.
Fontosabb instrumentumok
  Árfolyam 1 nap 1 hét 1 hónap Idén 1 év 5 év
Amerikai részvényindexek              
Dow Jones 30 483,13 -0,2% -0,6% -2,5% -16,1% -10,2% 42,5%
S&P 500 3 759,89 -0,1% -0,8% -3,6% -21,1% -11,5% 54,4%
Nasdaq 11 527,71 -0,2% -0,6% -2,6% -29,4% -19,2% 99,4%
Ázsiai részvényindexek              
Nikkei 26 149,55 -0,4% -0,7% -2,2% -9,2% -9,5% 30,0%
Hang Seng 21 008,34 -2,6% -1,4% 1,4% -10,2% -25,8% -18,2%
CSI 300 4 270,62 -1,3% -0,2% 4,7% -13,6% -16,6% 18,9%
Európai részvényindexek              
DAX 13 144,28 -1,1% -2,5% -6,0% -17,3% -15,9% 2,7%
CAC 5 916,63 -0,8% -1,9% -5,9% -17,3% -10,5% 12,0%
FTSE 7 089,22 -0,9% -2,5% -4,1% -4,0% 0,0% -4,7%
FTSE MIB 21 788,57 -1,4% -3,0% -9,6% -20,3% -13,9% 4,1%
IBEX 8 145,4 -1,1% -0,4% -4,0% -6,5% -10,0% -23,9%
Régiós részvényindexek              
BUX 40 035,72 -2,2% 1,8% -4,2% -21,1% -16,9% 11,9%
ATX 3 002,27 -2,2% -4,3% -6,7% -22,2% -13,1% -2,5%
PX 1 307,59 -0,8% 0,1% -2,7% -8,3% 12,4% 32,3%
WIG20 53 001,66 -2,0% -0,7% -4,8% -23,5% -19,9% -13,1%
Magyar blue chipek              
OTP 8 530 -2,6% 0,2% -13,9% -48,6% -47,7% -8,1%
Mol 2 914 -3,8% 0,5% 7,9% 15,6% 22,5% 6,9%
Richter 7 175 -0,5% 7,0% -4,2% -17,8% -12,6% 1,0%
Magyar Telekom 335 -2,0% -1,8% -18,1% -18,6% -21,2% -28,4%
Nyersanyagok              
WTI 107,69 -1,7% -6,6% -2,0% 43,2% 47,8% 152,9%
Brent 111,72 -2,6% -5,8% -0,9% 42,5% 49,2% 144,0%
Arany 1 839,6 0,1% 1,0% -0,2% 0,9% 3,3% 47,1%
Ezüst 21,49 -1,3% -0,1% -1,3% -7,6% -16,6% 29,7%
Devizák              
EURHUF 396,1 0,3% -0,4% 3,2% 7,5% 12,7% 28,0%
USDHUF 373,8027 0,0% -2,1% 2,8% 15,3% 26,6% 34,8%
GBPHUF 459,5601 -0,1% -0,9% 1,1% 4,6% 12,3% 30,7%
EURUSD 1,0597 0,3% 1,8% 0,4% -6,8% -10,9% -5,0%
USDJPY 135,7100 0,0% 0,8% 6,0% 17,9% 22,6% 21,9%
GBPUSD 1,2309 0,2% 2,0% -1,3% -9,1% -11,6% -2,8%
Kriptovaluták              
Bitcoin 19 963,68 -3,6% -11,5% -31,6% -56,8% -38,7% 635,7%
Állampapírok              
10 éves amerikai állampapírhozam 3,15 -4,5% -7,0% 12,8% 110,5% 114,4% 46,6%
10 éves német állampapírhozam 1,62 -7,9% -1,8% 72,4% -1 006,1% -887,4% 533,6%
10 éves magyar állampapírhozam 8,46 -2,9% -1,9% 16,9% 84,7% 185,8% 179,2%
Forrás: Refinitiv, Portfolio

Címlapkép forrása: Getty Images

varga-judit-europai-unio-europai-bizottsag
orosz ukrán háború konfliktus zászló ukrajna stock
tornado
tőzsde
aviva city london getty stock

Kiszámoló Új gyászos rekord

Ezt is elértük, ma már 404,7 forintot kellett adni egy euróért. Ezek után izgatottan várjuk, hogy holnap az MNB...

Holdblog Pénzzúzás

Pénznyomtató jegybankok, infláció, kétségbeesett jegybankok… ez az elmúlt 12 év ciklusa (is) eddig. Viszont...

Online előadás
Meddig esik az OTP? Mi lesz az amerikai kamatemeléssel, mekkora galibát okozhat a részvénypiacnak?
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
2022. szeptember 7.
Private Health Forum 2022
2022. szeptember 15.
Property Investment Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
tőzsde