Robert Habeck
Üzlet

Itt a gázkrízis, kettes riasztási fokozat lép életbe Németországban!

Portfolio
Robert Habeck német gazdasági miniszter meghirdette a gázveszélyhelyzeti terv második szakaszát. Ennek oka az orosz gázszállítások június közepe óta tartó csökkenése és a magas gázpiaci árak, mondta Habeck csütörtökön Berlinben. A vonatkozó rendeletet először az Ukrajna elleni orosz támadás után aktiválták. Habeck március 30-án hirdette ki az első fokozatú, korai előrejelzési szintet, most pedig a másodikat. Arról, hogy rövidesen kihirdethetik a második vészhelyzeti szintet, már tegnap írtunk egy német lapértesülés alapján, igaz akkor még cáfolta a német gazdasági minisztérium ezt arra hivatkozva, hogy az újságíró félreértett valamit. A jelek szerint valóban, mert nem július 8-án, hanem már ma megtörtént ez a kihirdetés.

Németország csütörtökön az orosz szállítások visszaesésére válaszul elindította gázellátási vészhelyzeti tervének riasztási szakaszát, de nem engedte, hogy a közműszolgáltatók az emelkedő energiaköltségeket a fogyasztókra hárítsák. A második fázis életbe léptetése azóta képezi a találgatások tárgyát, hogy a Gazprom a múlt héten a kapacitás 40 százalékára csökkentette az Északi Áramlat 1 vezetéken keresztül történő gázszállítást. A második vészhelyzeti szakaszban a piac még mindig képes felszívni a hiányzó mennyiséget anélkül, hogy szükség lenne állami beavatkozásra, amely a végső vészhelyzeti szakaszban lépne életbe.

A helyzet komoly, a gázszállítások leállítása gazdasági támadás ellenünk

- magyarázta Habeck.

Gázválság van, a gáz mostantól szűkös áru. Az árak már most is magasak, és fel kell készülnünk a további emelkedésre. Ez nem játék

- figyelmeztetett Habeck.

A német kormány akkor aktiválja a háromlépcsős vészhelyzeti terv 2. fázisát, amikor úgy látja, hogy nagy a kockázata a hosszú távú gázellátásban jelentkező hiánynak, és elméletileg lehetővé teszi a közműszolgáltatók számára, hogy a magas árakat áthárítsák az iparra és a háztartásokra, és ezáltal hozzájáruljanak a kereslet csökkentéséhez.

A gazdasági miniszter arról is beszélt, hogy most

  • a legfontosabb prioritás a gáztárolók feltöltése,
  • alternatív beszállítókat keresnek,
  • bővítenék a megújuló energiát,
  • ezen túlmenően viszont több gázt kell megtakarítani.

Habeck azt is bejelentette, hogy

a közműszolgáltatóknak még nem kapnak lehetőséget arra, hogy az energiabiztonsági törvény alapján emeljék a gázárakat.

Ennek megfelelően a Szövetségi Hálózati Ügynökség a gázriasztási fokozat várható kihirdetése ellenére sem fogja még aktiválni az árkiigazítási záradékot, amely lehetővé tenné a közműszolgáltatók számára, hogy a magasabb árakat közvetlenül a fogyasztókra hárítsák.

Nincs automatizmus, ezt egyelőre nem lépjük meg. Ennek oka, hogy továbbra is figyeljük a piacot

- mondta a gazdasági miniszter, utalva arra, hogy májusban az energiabiztonsági törvényben új árkiigazítási záradékot hoztak létre, ami feljogosítja az energiacégeket, hogy gázválság esetén emeljék az árakat. Ez elvileg akkor érvényes, ha a gázveszélyhelyzeti terv második vagy harmadik szakaszát, azaz a riasztási vagy vészhelyzeti szakaszt hirdették ki, és a Szövetségi Hálózati Ügynökség jelentősen alacsonyabb gázimport-mennyiséget határoz meg.

A vonatkozó paragrafus életbe lépésének feltétele, hogy a Szövetségi Hálózati Ügynökség megállapítsa a gázáramlás további, strukturális zavarát. Ezért most megteremtettük ezzel az előfeltételeket, de ma még nem léptetjük életbe

- magyarázta Habeck.

(Reuters, Bild)

Címlapkép: Sebastian Iwersen/picture alliance via Getty Images

kremencsuk pláza robbanás rakétatámadás
eu európai unió brüsszel
tűz szárazság
leopard
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
2022. szeptember 7.
Private Health Forum 2022
2022. szeptember 15.
Property Investment Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
Díjmentes online előadás
Érdemes most beszállni?
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
medve bear