mol
Üzlet

Szlovéniában terjeszkedne a Mol, az Európai Bizottság vizsgálatot indított

Portfolio
Közel egy éve, tavaly június elején jelentette be a Mol, hogy megállapodott az OMV-vel, hogy 301 millió euróért megvásárolja az OMV Sloveniját, annak 120 benzinkútjával együtt. Az Európai Bizottság most bejelentette, hogy részletes vizsgálatot indított, a Bizottság aggodalmát fejezi ki amiatt, hogy a tervezett ügylet korlátozhatja a versenyt a kiskereskedelmi üzemanyagpiacokon Szlovéniában.

Az Európai Bizottság részletes vizsgálatot indított, hogy az uniós összefonódás-ellenőrzési rendelet alapján értékelje az OMV Slovenija MolL általi tervezett felvásárlását, áll a Bizottság közleményében.

A Bizottság aggodalmát fejezi ki amiatt, hogy a tervezett ügylet korlátozhatja a versenyt a kiskereskedelmi üzemanyagpiacokon Szlovéniában.

Margrethe Vestager, versenypolitikáért felelős ügyvezető alelnök így nyilatkozott: „Annak biztosítása érdekében, hogy a benzinkutaknál az üzemanyagárak ne emelkedjenek mesterségesen a verseny hiánya miatt, figyelemmel kell kísérnünk a konszolidációt. Az OMV Slovenija és a Mol Szlovénia két vezető üzemanyag-forgalmazója, amelyek az ország számos területén közvetlen versenytársak. Gondosan meg kell vizsgálnunk, hogy a versenykörnyezetben a tervezett felvásárlás által kiváltott változások hatással lennének-e az árakra vagy a szolgáltatások minőségére.”

A Mol és az OMV Slovenija a részben állami tulajdonban lévő Petrol után Szlovénia harmadik, illetve második legnagyobb üzemanyag-forgalmazója. Az OMV Slovenija felvásárlásával a Mol magas piaci részesedést szerezne az üzemanyagok kiskereskedelmi piacán, és a Petrollal együtt meghatározó piaci részesedéssel rendelkezne, írja a Bizottság, hozzátlve, hogy az összes többi versenytárs jelentősen kisebb, és nem valószínű, hogy az ügyletet követően jelentős versenykényszert gyakorolna a Molra vagy a Petrolra.

A Bizottság aggodalmát fejezi ki amiatt, hogy az ügylet jelentősen csökkentheti a versenyt az üzemanyagok (benzin és dízel) magánszemélyek és vállalkozások részére történő kiskereskedelmi értékesítése terén Szlovéniában.

A Bizottság előzetes vizsgálata azt mutatja, hogy a felek Szlovénia számos területén szoros versenyben állnak egymással. Az ügylettel így megszűnne a Mol és a Petrol tekintetében jelenleg fennálló fő versenykényszer. Emellett a piac nagyfokú átláthatóságánál fogva az ügylet megkönnyítheti a Mol és a Petrol közötti koordinációt, áll a közleményben. Szlovéniában továbbá az üzemanyag kiskereskedelmi értékesítésének a piacra lépés és a terjeszkedés tekintetében viszonylag súlyos akadályai vannak, például a benzinkúthálózatok létrehozásával járó költségek, szabályozási korlátok és a vonzó helyszínek szűkössége. Ráadásul rövid és középtávon nem valószínű új szereplők jelentős léptékű megjelenése az érintett piacon.

A Bizottság mélyreható vizsgálatot fog végezni annak megállapítása céljából, hogy az ügylet várható hatásai nem vezethetnek-e a tényleges verseny jelentős csökkenéséhez.

Az ügyletről 2022. május 13-án érkezett bejelentés a Bizottsághoz. A Mol úgy döntött, hogy az eredeti vizsgálat során nem nyújt be kötelezettségvállalásokat a Bizottság előzetes aggályainak eloszlatása érdekében. A Bizottságnak 2022. október 28-ig 90 munkanap áll rendelkezésére, hogy határozatot hozzon. A részletes vizsgálat megindításának ténye nem határozza meg eleve a vizsgálat végkimenetelét.

A Mol árfolyama ma stagnál, idén már 16 százalékot emelkedett.

mol9

Címlapkép: Martin Divisek/Bloomberg via Getty Images

munkás dolgozó fizikai acélipar
szárazság mezőgazdaság
trader23
orosz ukrán háború konfliktus katona helikopter repülő légierő fegyveres ukrajna oroszország stock
rakéta High Mobility Artillery Rocket System himars
kremencsuk pláza robbanás rakétatámadás
Díjmentes online előadás
Érdemes most beszállni?
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
2022. szeptember 7.
Private Health Forum 2022
2022. szeptember 15.
Property Investment Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
medve bear