FONTOS Nyaralni ment a koronavírus? Ezek most Magyarország legfertőzöttebb megyéi
Holland cég épített naperőműveket Magyarországon
Üzlet

Extraprofit-adó a napenergiára: ez fáj leginkább az iparágnak

Major András
A megújulóenergia-termelők, köztük a naperőművek egy részét érintő „extraprofit-adó” kivetésének alapvető okai érthetőek, azonban az iparág nehezményezi, hogy ezt januárig visszamenőleges jelleggel, prompt módon, felkészülési időt nem hagyva valósították meg.

A kormány a június 4-én megjelent Magyar Közlönyben tette közzé a 197/2022. (VI. 4.) számú, úgynevezett extraprofit-adók kivetéséről szóló rendeletét, amely a hazai megújulóenergia-termelők egy részét is érinti. A 2022. január 1-ig visszamenőleges hatályú rendelet szerint az adót akkor kell megfizetnie a 0,5 MW-ot meghaladó beépített teljesítőképességű megújulóenergia-termelőknek – a szilárd biomassza alapon termelők kivételével -, ha kiléptek a megújulóenergia-támogatási rendszerekből, avagy, ha termelésüket úgy kezdik meg, hogy nem kötik meg a támogatási rendszerbe lépéshez szükséges szerződéseket.

Az extraprofit-adó rendelet vonatkozó része értelmében a rendszerből kilépett megújulóenergia-termelőnek egyfajta különbözeti adót kell fizetnie. Ennek adóalapját úgy lehet kiszámolni, hogy a piacon elért bevételből le kell vonni azt a hipotetikus bevételt, amelyet a termelő akkor ért volna el, ha a KÁT-rendszerben termelt volna és adta volna el a villamos energiát. A különadó ezen különbözet 65 százalékára rúg.

Van egyfajta többletprofit

Nem arról van tehát szó, hogy tisztán a bevételre teszik rá, vagy valamilyen gazdasági esemény után kell számítani a plusz adót, hanem ténylegesen egy kimutatható többletbevételt terhel, amely profitként is megjelenhet. Ha így vesszük, akkor valóban egyfajta többletprofitról, illetve az arra vonatkozó adóról lehet beszélni – véli Vizer József, a Grant Thornton magyarországi adóüzletágának vezetője, aki szerint a különadó erősen elgondolkodtathatja a piacra lépett megújulóenergia-termelőket arról, hogy érdemes-e volt-e az átvételi ártámogatást biztosító rendszereket otthagyniuk a jelenleg jóval magasabb piaci árakért.

Az adószakértő egyébként nem tud arról, hogy más országokban is extra adóterheket vetettek volna ki nap- és szélerőművekre, illetve egyéb megújulóenergia-erőműre.

A különadó kivetésének alapvető okai érthetőek, azonban az iparág nehezményezi, hogy ezt januárig visszamenőleges jelleggel, prompt módon, felkészülési időt nem hagyva valósították meg

 - mondja Szolnoki Ádám, a Manap iparági egyesület elnöke.

A tranzakciós piacon számos erőmű cserél gazdát hosszadalmas adásvételi folyamatok keretében, amelyek tulajdonosai a piacra lépés lehetőségét is beárazták az erőműbe, a fejlemények azonban érthető módon érdemben átírták a pénzügyi sarokszámokat. Ugyanez probléma igaz a folyamatban lévő hitelkérelmekre. Az intézkedés azonnal és jelentősen rombolja a folyamatban lévő ügyekben érintett erőművek cash-flowját, illetve üzleti terveit, amivel a tranzakcióban részt vevő felek között vitás helyzetek alakulhatnak ki, illetve a finanszírozásuk lehetetlenülhet el egyes erőműveknek.

Piacra lépés kizárva

Miután azonban az elmúlt időszakban több ponton is változott a vonatkozó szabályozás, így

ma már lényegében nincs is lehetőségük a KÁT- és METÁR-rendszerben termelő naperőműveknek, hogy a piacra lépjenek.

Egy május 25-i kormányrendelet értelmében a KÁT-osok csak a KÁT-prémium rendszerbe léphetnek át, ami gyakorlatilag a METÁR-rendszer része, ahol a termelő szintén fix bevétellel számolhat, oly módon, hogy a jelenlegi magasabb piaci értékesítési ár és a KÁT-tarifa közötti különbséget be kell fizetnie. A METÁR-termelők pedig egyáltalán nem mondhatják fel a prémium támogatási szerződést, vagyis piacra lépésről klasszikus értelemben nem beszélhetünk egyik esetben sem.

Az extraprofitadós rendeletnél tíz nappal korábban megjelent kormányrendelet mindemellett azt is rögzíti, hogy nem egészen 5 hónap után visszaáll a korábbi rend, és ismét nem térhetnek vissza a kötelező átvételi rendszerbe azok a megújulóenergia-termelők, amelyek az úgynevezett KÁT mérlegkörből való kilépés mellett döntenek.

A megújulóenergia-termelők mozgásterét tehát alaposan lekorlátozták, így aki eddig nem hagyta el a KÁT- és METÁR-rendszert, az ezek után már nem is tud majd kilépni.

Mindez egyben azt is jelenti, hogy a különadó gyakorlatilag csak a támogatási rendszereket már elhagyó termelőkre vonatkozik.

A nem belépést is megtiltották

Ehhez kapcsolódóan a június 28-i Közlönyben újabb, egyes villamos energia tárgyú rendeleteket módosító kormányrendelet jelent meg. Az egyik fontos változás értelmében azoknak a kötelező átvételre jogosult termelőknek, amelyek már megkezdték kereskedelmi üzemüket, azonban a támogatási rendszerbe még nem léptek be, 1 éven belül a szerződést megkötve be kell lépniük a rendszerbe. Tehát nem csak a kilépés és a visszalépés tilos, hanem a „nem belépés” is, számos kérdést felvetve. 

A június végi rendelettel a kormány egyúttal kivette a biomasszát vagy biogázt felhasználó erőműegységeket a prémium támogatási szerződés felmondási tilalom hatálya alól, vagyis ezek az erőművek elméletileg kiléphetnek a szabadpiacra is. A szilárd biomassza felhasználásával termelő erőművek egyébként az extraprofit-adó megfizetésének kötelezettsége alól is mentesek.

A biomassza, illetve biogáz kitüntetett helyzete részben azzal függhet össze, hogy ezek jobb szabályozhatóságuk miatt a villamosenergia-rendszer egyensúlya szempontjából nagyobb hozzáadott értéket tudnak biztosítani, valamint magasabb termelési költségeikre is reflektálhat.

Mi állhat a háttérben?

A korábbi években az alacsony piaci árak mellett a megújulóenergia-termelők stabilan részesültek a támogatott átvételi árak jelentette előnyökből, azonban támogatási rendszerek kialakításából következően azokban az időszakokban, amikor a piaci referenciaár magasabb – mint most is -, a termelők befizetővé válnak a rendszerbe. A befizetések a korábbi szabályozás szerint a támogatási rendszert finanszírozó nagyfogyasztókhoz került, azonban a kormány egy április végi rendelettel megvonta e kompenzációt a cégektől. A befizetések sorsa nem ismert, azonban vélemények szerint nem kizárt, hogy a pénzeket a rezsicsökkentés finanszírozására irányította át a kormány, ahogyan az is elképzelhető, hogy a piacra lépés lehetőségének megszüntetése mögött is részben ez a megfontolás állhat.

Arra vonatkozó hivatalos adat eddig nem jelent meg, hogy mennyi KÁT-termelő, köztük hány 0,5 MW alatti, ezáltal összességében mekkora kapacitás lépett piacra, így nehéz megbecsülni, milyen bevétellel számolhat reális az állam az extraprofit-adóból.

Fél év alatt teljesen átalakult a szabályozás

A támogatási rendszerekből való kilépésre és a visszalépésre vonatkozó szabályozás 2022. január 1. előtt még lehetővé tette a szerződések felmondását, valamint a tetszőleges időpontban történő visszalépést is. Ez az év elejétől úgy változott, hogy a KÁT-termelő felmondhatta ugyan a szerződését, de leghamarabb 12 hónap múlva lehetett újrakötni azt, míg a METÁR esetében szintén továbbra is lehetséges volt a szerződés felmondása, azonban a visszalépést már megtiltották. Május 25-től aztán a KÁT-osok már csak prémium szerződésre (lényegében METÁR-ra) válthattak, a KÁT-ba való visszalépés lehetősége azonban megszűnt. Ugyanekkortól a METÁR-termelő már egyáltalán nem mondhatja fel a prémium támogatási szerződést (kivéve, ha biomassza és/vagy biogáz alapon termel). Június 29-től a KÁT-osok helyzete pedig annyiban módosult, hogy a biomasszás és biogázos termelőket kivették a tiltások hatálya alól, vagyis ezek mostantól ismét felmondhatják és újra is köthetik a KÁT-szerződést.

Címlapkép: Shutterstock

nyaralásmaszkban
Kakhovka_Hydroelectric_Power_Plant
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
2022. október 4.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
2022. szeptember 7.
Private Health Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Model Validation Quantitative Analyst

Model Validation Quantitative Analyst
Díjmentes online előadás
Hogyan működik a tőzsde, mik az alapok, hogy válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát?
Díjmentes online előadás
Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni?
befektetés tőzsde chart getty stock