elemző
Üzlet

Csúnya esésből tudtak szépíteni az amerikai indexek

Portfolio
Akár 1%-ponttal is emelheti a következő kamatdöntő ülésen az irányadó ráta célsávját a Fed, legalábbis a váratlanul tovább gyorsuló infláció és egyes jegybankárok megszólalása alapján ez nem zárható ki. Ezen aggodalak a csütörtöki kereskedésben a nyitás körül nagyobb esést okoztak, de aztán ebből a nap végére lényegébe szépen felálltak az indexek.

Vegyes lett a zárás Amerikában

A három vezető amerikai részvényindex végül vegyesen zárt, mert míg a Dow fél százalékos, illetve az S&P 0,3%-os mínuszt produkált, addig a Nasdaq 0,3%-os pluszt mutatott az utolsó ügyletkötések idejére.

Csúnya esésből tudtak szépíteni az amerikai indexek

A nyitás környékén még csúnyának nézett ki az amerikai tőzsdék mai napja, főleg amiatt, mert a piac jelentős, 40% körüli esélyt kezdett árazni a július végi 1%-pontos Fed kamatemelésnek. Aztán enyhülni kezdtek az aggodalmak és mostanra a Nasaq már pluszba lendült a Dow és az S&P pedig 0,1-0,2% körüli mínuszban jár.

spkozel220714
dowkozel220714

Folytatódott az esés a tőzsdéken, ennek ellenére pluszban zárt a magyar tőzsde

A blue chipek közül a Mol és a Richter árfolyama emelkedett, stagnált az OTP. A Magyar Telekom jelentős, 4 százalékot meghaladó mínuszban fejezte be a mai napot.

Tovább a cikkhez

Tovább zsákolták kedvenc olajipari részvényüket Warren Buffették

A Warren Buffett cége, a Berkshire Hathaway közölte, hogy a héten újabb 4,3 millió Occidental Petroleum  részvényt vásárolt, így 19,2 százalékosra növelte a részesedését az olajipari vállalatban.

Tovább a cikkhez

Jelentős esésben a Magyar Telekom részvényei

Az elmúlt napok után ma begyorsult az esés a nemzetközi részvénypiacokon, a hangulatot tovább rontották az Amerikából érkező inflációs adatok, amelyek következtében valószínűleg az amerikai jegybanknak a vártnál nagyobb mértékben kell majd kamatot emelnie. Az európai részvényindexek sem teljesítenek jól, bár a magyar tőzsde relatíve jól tartja magát.

Tovább a cikkhez

Nincs megállás, megint durván ütik az olajat

Nagyot esett a Brent árfolyama, miután az amerikai inflációs adatok megerősítették azokat a várakozásokat, hogy a Federal Reserve további agresszív kamatemeléseket fog végrehajtani.

Tovább a cikkhez

Szárnyal a dollár

Ismét áttörte a dollár a paritást az euróval szemben, a kedvezőtlen inflációs adatok következtében az amerikai jegybank várhatóan nagyobb mértékben, akár 100 bázisponttal is megemelheti a kamatokat.

paritás

1 éves mélypontot az arany

Az erősödő dollár és a recessziós félelmek nem kedveznek a nemesfémeknek sem, az arany értéke 1 éves mélyponton van.

aranyár

Csúnya esés Amerikában

Jelentős mínuszban nyitottak az amerikai vezető részvényindexek, a Nasdaq 1,4, az S&P 500 1,5, a Dow Jones 1,6 százalékos mínuszban van a nyitást követően.

A tegnapi fogyasztói árindex adatok után a ma megjelent termelői árindex adatok is az árak vártnál nagyobb növekedéséről számoltak be. Az Egyesült Államokban 40 éves csúcson lévő infláció pedig még agresszívabb, akár 100 bázispontos kamatemelésre is kényszerítheti az amerikai jegybankot, szemben a kezdeti 75 bázispontról szóló várakozásokkal.

amerika

Jön az olcsóbb Netflix, fontos megállapodást kötött a cég

A Netflix a Microsoft-ot választotta a reklámokkal támogatott előfizetési tervének technológiai és értékesítési partneréül - hozta nyilvánosságra a Microsoft egyik vezetője egy szerdai blogbejegyzésben. A streamingszolgáltató, amely küzd az előfizetők megtartásáért és új előfizetők megnyeréséért, áprilisban jelentette be, hogy tervezi egy reklámokkal támogatott szint bevezetését, miután évekig ellenállt a lépésnek.

Tovább a cikkhez

Európában nem javul a helyzet

Az amerikai nyitást megelőző órákban sem tapasztalható különösebb hangulatváltozás az európai tőzsdéken, továbbra is esnek a vezető részvényindexek. A DAX és a CAC is 1 százalék feletti mínuszban van. Az egyetlen kivételt a magyar tőzsde jelenti, a BUX 1,4 százalékos emelkedése kiemelkedőnek számít ma.

Itt az újabb csalódás a banki gyorsjelentési szezon kezdetén

Az elsőként jelentő JP Morganhez hasonlóan a Morgan Stanley is csalódást keltő számokkal állt elő második negyedéves gyorsjelentésében. A bevételek 3%-kal, az egy részvényre jutó eredmény 9%-kal maradt el a piaci konszenzustól, a nyitás előtti kerekedésben 0,9%-os csökkenéssel reagált eddig minderre a részvényárfolyam.

Tovább a cikkhez

Csalódással indul a gyorsjelentési szezon az amerikai bankoknál

Rossz hírrel indult a gyorsjelentési szezon az amerikai bankszektorban: a JP Morgan mind a bevételek, mind a nyereség szempontjából alulmúlta az elemzői várakozásokat, így a nyitás előtti kereskedésben a kezdeti 3,5%-os esés után most 2,3%-os csökkenést mutat az árfolyama.

Tovább a cikkhez

Hiába a rossz hangulat, a magyar piac jól állja a sarat

Az európai börzék esése ellenére jól tartja magát a BUX, csak a magyar index van pluszban. Mind a 4 hazai blue chip árfolyama emelkedik.

Tovább a cikkhez

Morgan Stanley: sötét viharfelhők gyülekeznek az európai vállalatok fölött

A Morgan Stanley stratégái szerint az elemzők felgyorsítják az európai vállalatok profitvárakozásainak csökkentését, függetlenül attól, hogy a második negyedéves eredmények mennyire lesznek erősek - írja a Bloomberg.

Tovább a cikkhez

Folytatódik az esés, jól teljesít a magyar tőzsde

Tovább folytatódik az esés az európai tőzsdéken, a DAX 0,6, a CAC 1 százalékos mínuszban van délelőtt. A BUX 0,9 százalékos pluszban van, ezzel a legjobban teljesítő a magyar index.

Itt egy jel, ami azt mutatja, hogy mennyire pesszimista mindenki a világ kilátásaira

Esik a réz árfolyama, ami azt mutatja, hogy a befektetők negatív véleménnyel vannak a gazdaság kilátásairól – véli az ANZ Bank nyersanyagpiaci stratégája. A réz jó indikátor a gazdaság állapotára, mivel számos szektorban használják – teszi hozzá a CNBC.

Tovább a cikkhez

Menetel tovább a Richter a tegnapi jó hírekre

A tegnap emelkedés után tovább menetel ma felfelé a Richter árfolyama.

Tovább a cikkhez

Április óta nem voltak ilyen alacsonyan az olajárak

A tegnap megjelent készletadatok szerint némi meglepetésre 3,2 millió hordóval nőttek az amerikai nyersolajkészletek.

A Brent hordónkénti árjegyzése továbbra is 100 dollár alatt van.

olaj

A WTI árjegyzése pedig már 95 dollár alatt van.

wti0714

Erste: az állami támogatás pozitív hatással járhat a Gloster megítélésére és pénzügyi helyzetére

Az egyetemi városokban létrejövő fejlesztőközpontok és az új 156 munkahely beleillik a társaság stratégia terveibe.

Tovább a cikkhez

Iránykeresés Európában

Minimális elmozdulással nyitottak a vezető európai börzék, a DAX stagnál, az FTSE és a CAC egyaránt 0,3 százalékos mínuszban van a nyitást követően.

dax0714

Keresi az irányt a magyar tőzsde

A blue chipek közül emelkednek a Magyar Telekom és a Mol részvényei, stagnál a Richter, esik az OTP.

Tovább a cikkhez

Bántja az infláció az Ericssont, szakad a részvény

A vártnál gyengébb második negyedévet zárt az Ericsson, miután a beszállítói láncok továbbra sem álltak helyre és nagy az inflációs nyomás, ami emelkedő költségeket eredményezett.

Tovább a cikkhez

Manipulálták az egyik hazai kispapírt, magánszemélyekre csapott le az MNB

Az MNB 30-30 millió forint piacfelügyeleti bírságot szabott ki két magánszemélyre a piaci manipuláció tilalmára vonatkozó jogszabályi rendelkezések megsértése miatt. Az érintettek előre egyeztettek a Kulcs-Soft részvényre vonatkozó kereskedésük fontosabb paramétereiről. Az egyik magánszemély emellett több egyéb módon is manipulálta a tőkepiacot, így adva félrevezető, hamis jelzést a befektetőknek a Kulcs-Soft részvény valós piaci megítéléséről és keresletéről-kínálatáról. Az MNB tiltott piacbefolyásolás bűncselekmény gyanúja miatt feljelentést is tett, és további magánszemélyekkel szemben is piacfelügyeleti eljárást folytat az ügyben - derül ki az MNB közleményéből.

Tovább a cikkhez

Eladja a toronycégének egy részét a Magyar Telekom anyavállalata

A piaci szereplők által régóta várt tranzakciót jelentett be a Deutsche Telekom, a vállalat eladja a toronycégének 51 százalékát egy konzorciumnak, írja a Reuters.

Tovább a cikkhez

Mínuszban kezdődhet a nap

Mik az aktuális események a tőzsdéken?

  • Eséssel zártak tegnap a vezető amerikai részvényindexek, a Dow Jones 0,7 százalék mínuszban zárt, a S&P 500 0,4 százalékkal került lejjebb, míg a Nasdaq 0,1 százalékot esett.
  • Az ázsiai tőzsdéken ma reggel felemás hangulat látszik, a Nikkei 0,66 százalékkal került feljebb, a Hang Seng 0,73 százalékos mínuszban áll, míg a CSI 300 0,39 százalékot esett.
  • Kedvezőtlen nyitást jeleznek előre az európai határidős részvényindexek, a DAX 0,29 százalékot eshet, a CAC 0,11 százalék mínuszban nyithat, míg a FTSE 0,73 százalékkal kerülhet lejjebb.
  • Eséssel nyithatnak az amerikai tőzsdék, a határidős részvényindexek jelenlegi állása alapján a Dow Jones 0,28 százalék mínuszban nyithat, a S&P 500 0,4 százalékkal kerülhet lejjebb, míg a Nasdaq 0,45 százalékot eshet.

Mi várható makro fronton?

Ma az MNB megtartja szokásos egyhetes betéti tenderét, kérdés, hogy a múlt heti 200 bázispontos emelés után tovább emelkedik-e a kamat. Ez elsősorban azon múlhat, hogyan teljesít a forint a hét első felében, ha hasonlóan heves gyengülést látunk a magyar devizától, mint a múlt héten, akkor nem nagyon lesz más választása a jegybanknak, mint tovább emelni az irányadó kamatot.

2022. július 11-16.  makronaptár
Magyar makrogazdaság
július 12. kedd 11:30 ÁKK 3 hónapos dkj aukció  
július 12. kedd 14:00 MNB A Monetáris Tanács ülése  
július 13. szerda 9:00 KSH Ipar (második becslés) máj.
július 14. csütörtök 9:00 MNB Egyhetes betéti tender (kamat)  
július 14. csütörtök 8:30 MNB Előzetes statisztikai mérleg jún.
július 14. csütörtök 11:30 ÁKK Kötvényaukció  
július 14. csütörtök 15:00 MNB Egyhetes betéti tender (elfogadott összeg)  
július 15. péntek 9:00 KSH Építőipar máj.
Nemzetközi makrogazdaság
július 12. kedd 11:00 Németo. ZEW hangulatindex jún.
július 13. szerda 4:00 Kína Külkereskedelem jún.
július 13. szerda 8:00 UK Külkereskedelem máj.
július 13. szerda 8:00 UK Ipar máj.
július 13. szerda 8:00 Németo. Infláció jún.
július 13. szerda 11:00 EU Ipar máj.
július 13. szerda 14:30 USA Infláció jún.
július 13. szerda 20:00 USA Fed Bézs Könyv  
július 14. csütörtök 14:30 USA Termelői árak jún.
július 15. péntek 4:00 Kína GDP Q2
július 15. péntek 4:00 Kína Ipar jún.
július 15. péntek 4:00 Kína Kiskereskedelem jún.
július 15. péntek 14:30 USA Kiskereskedelem jún.
Forrás: Portfolio-gyűjtés        

Mi történt eddig a tőzsdéken?

  • A vezető amerikai, ázsiai európai és régiós részvényindexek közül idén -3,1 százalékos elmozdulással a FTSE index áll az élen, a sereghajtó 28,1 százalékos eséssel a Nasdaq index.
  • A hazai blue chipek közül idén a legjobban a Mol részvénye teljesített 12,6 százalékos emelkedéssel, a sor végén az OTP papírja áll 51,8 százalékos eséssel.
  • A fontosabb nyersanyagok közül év eleje óta a WTI árfolyama már 30,6 százalékot emelkedett.
Fontosabb instrumentumok
  Árfolyam 1 nap 1 hét 1 hónap Idén 1 év 5 év
Amerikai részvényindexek              
Dow Jones 30 772,79 -0,7% -0,9% 0,8% -15,3% -11,8% 42,8%
S&P 500 3 801,78 -0,4% -1,1% 1,4% -20,2% -13,0% 55,3%
Nasdaq 11 728,53 -0,1% -1,0% 3,9% -28,1% -21,2% 102,4%
Ázsiai részvényindexek              
Nikkei 26 478,77 0,5% 1,4% -1,9% -8,0% -7,8% 31,7%
Hang Seng 20 797,95 -0,2% -3,7% -1,3% -11,1% -25,6% -21,1%
CSI 300 4 321,46 0,2% -2,3% 3,2% -12,5% -16,0% 17,2%
Európai részvényindexek              
DAX 12 756,32 -1,2% 1,3% -5,0% -19,7% -19,2% 0,9%
CAC 6 000,24 -0,7% 1,5% -0,4% -16,1% -8,5% 14,6%
FTSE 7 156,37 -0,7% 0,7% -0,7% -3,1% 0,4% -3,5%
FTSE MIB 21 286,33 -0,9% 1,7% -2,9% -22,2% -15,4% -1,1%
IBEX 7 944,9 -0,9% 0,0% -2,9% -8,8% -8,6% -25,5%
Régiós részvényindexek              
BUX 38 902,62 1,0% -1,1% 2,5% -23,3% -18,3% 7,6%
ATX 2 853,61 -0,5% 3,3% -8,6% -26,1% -16,9% -10,3%
PX 1 221,55 -0,6% 0,7% -5,6% -14,3% 5,8% 22,0%
WIG20 52 440,94 -0,4% 0,6% -0,8% -24,3% -22,3% -15,4%
Magyar blue chipek              
OTP 8 000 0,0% -1,9% -5,3% -51,8% -49,1% -16,7%
Mol 2 838 -0,3% -2,2% 8,2% 12,6% 17,5% 3,3%
Richter 7 360 4,5% 1,9% 10,9% -15,6% -9,4% 6,9%
Magyar Telekom 314 -0,9% -1,9% -8,5% -23,7% -26,3% -34,3%
Nyersanyagok              
WTI 98,2 0,5% -2,2% -18,8% 30,6% 30,5% 113,1%
Brent 99,96 0,4% -0,6% -18,3% 27,5% 30,5% 106,0%
Arany 1 744,9 0,7% 0,3% -4,5% -4,3% -3,7% 43,3%
Ezüst 19,26 0,8% 0,6% -9,3% -17,2% -26,4% 22,6%
Devizák              
EURHUF 408,5 0,6% -1,7% 1,5% 10,8% 14,3% 33,1%
USDHUF 404,0754 0,0% -0,8% 4,7% 24,7% 33,7% 50,2%
GBPHUF 485,5649 0,6% 1,3% 4,0% 10,5% 15,9% 39,5%
EURUSD 1,0110 0,6% -0,8% -3,0% -11,1% -14,5% -11,4%
USDJPY 136,6500 0,0% 0,7% 2,1% 18,7% 23,9% 20,5%
GBPUSD 1,1949 0,5% 0,3% -1,5% -11,8% -13,7% -7,6%
Kriptovaluták              
Bitcoin 20 232,35 4,7% -1,5% -9,9% -56,2% -38,2% 764,6%
Állampapírok              
10 éves amerikai állampapírhozam 2,91 -1,7% -0,2% -13,8% 93,9% 105,4% 23,7%
10 éves német állampapírhozam 1,09 0,5% -5,5% -32,9% -708,9% -417,8% 103,0%
10 éves magyar állampapírhozam 9,23 3,2% 7,0% 10,7% 101,5% 219,4% 189,3%
Forrás: Refinitiv, Portfolio

Címlapkép forrása: Thana Prasongsin

tőzsde részvény
Mol Dunai Finomító Dufi benzinkút kőolajfinomító
cser-palkovics andras
zaporizzsjai-atomeromu-ukrajna

Holdblog A pénz valódi értéke

(Archívumunkból 2019)   Értékalapú befektetőként törekednünk kell arra, hogy olcsó eszközöket tartsunk a portfóliónkban....

2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
2022. szeptember 7.
Private Health Forum 2022
2022. szeptember 15.
Property Investment Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Model Validation Quantitative Analyst

Model Validation Quantitative Analyst
Díjmentes online előadás
Hogyan működik a tőzsde, mik az alapok, hogy válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát?
Díjmentes online előadás
Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni?
tőzsde részvény