subotica_105
Üzlet

Masterplast: így vehetjük fel a harcot a rezsink elszállása ellen

Portfolio
Az épületek közel 70 százaléka nem rendelkezik megfelelő szigeteléssel ma Magyarországon, pedig a szignifikáns rezsiköltség növekedés ellen az energiamegtakarítás lehet a megoldás. Valójában a legalább BB szintű épületek tulajdonosainak van esélyük arra, hogy fogyasztásukat a támogatott szint alatt tartsák - mondta el a Masterplast a Portfolio kérdésére. Szigeteléssel és jó nyílászárókkal jelentősen csökkenhet az épületek energiaigénye, a szigetelés egyre gyorsuló megtérülésű beruházássá válik - tette hozzá a cég.

Ennyi lakás van szigetelve ma Magyarországon

Magyarországon a szigetelési kultúrát az elmúlt 10 évben az építési és energetikai szabályok szigorodása mozgatta. Az új építésű épületek már megfelelő szigeteléssel készültek és az elmúlt években a felújítások során alkalmazott szigetelések is hatékonynak mondhatók.

De a teljes épületállomány tekintetében továbbra is alacsony a megfelelő szigeteléssel rendelkezők aránya, az épületek közel 70 százaléka szigeteletlen.

Pénzcentrum rezsikalkulátor Számold ki, mennyit kell majd fizetned a gázért, áramért augusztustól!

A Magyarországon jelenleg érvényes energetikai követelmény új lakóingatlanoknál a BB kategória, ami 100 kWh/m2/év fogyasztási értéket jelent. Az ország teljes lakásállományának átlaga azonban az FF kategóriába esik, ami 200-250 kWh/m2/éves fogyasztási szintnek felel meg. A 60-as 70-es években épült „Kádár Kocka” házak a GG, a 80-as 90-es években épült házak FF, míg a 20 éves házak körülbelül a DD kategóriában vannak.

A Masterplast számításai szerint, aki egy 100 m2-es FF kategóriájú épületben lakik, az bele tud férni a fogyasztásával a rezsicsökkentett szintbe, ám ebben az energetikai számításban csak a lakás alapvető működtetéséhez szükséges energiaszükséglet van benne, a hűtés, fűtés, és használati melegvíz. Ez a normatíva azonban messze nem fedezi a valós igényt, mert számos egyéb fogyasztás is keletkezik a lakásban vagy akár a lakáson kívül is.

Valójában legalább a BB szintű épületek tulajdonosainak van csak esélyük arra, hogy a fogyasztásukat a rezsicsökkentéssel támogatott szint alatt tartsák.

A most bejelentett szabályváltozások szerint a támogatott energiamennyiség feletti fogyasztást piaci áron kell fizetni, vagyis az áram esetében várhatóan jelenleg a kedvezményes ár 6,5 szeresét, míg a gáz esetében a rezsicsökkentett ár közel 9 szeresét kell majd kifizetni. A szignifikáns rezsiköltség növekedés ellen egyedül az energiamegtakarítás tudja megvédeni az embereket, aminek a hőszigetelés az egyik kulcseleme – fejtette ki véleményét a Masterplast.

Gyorsuló megtérülésű beruházássá válik a szigetelés

Az, hogy mennyi idő alatt térül meg a szigetelés, attól függ, hogy ki honnan indul, milyen épületben lakik, mekkora az energiafogyasztása és mennyire veszi komolyan a szigetelést. Az teljes biztonsággal kijelenthető, hogy a szigetelés egyre gyorsuló megtérülésű beruházássá válik – mondta el a Masterplast.

Ez eddig átlagosan 10 éves időtartam volt, mostantól ez jelentősen rövidülhet, de a valós idő minden épületnél egyedi.

Ingatlanpiaci megközelítéssel akár azonnali megtérülésről is beszélhetünk, hiszen egy nagyobb likviditású ingatlanpiaci környezetben lévő épület esetén a szigetelésre fordított beruházás összege azonnal beépülhet az ingatlan árába. Az alacsony energiafogyasztású-jól hőszigetelt épület értéktartó, könnyebben és gyorsabban értékesíthető lesz- véli a Masterplast.

Mennyivel csökkenhet a szigeteléssel az energiaigény?

Egy jó termikus burok megfelelő vastagságú hőszigeteléssel és jó nyílászárókkal, 50-60 százalékkal csökkenti az épület energiaigényét.

 Modern épületgépészeti megoldások segítségével ezek az alacsony energiaigényű épületek jóval hatékonyabban fűthetők-hűthetők, aminek köszönhetően akár 70-80 százalékkal is kevesebb energiát igényelhet az épület alapfunkcióinak (fűtés, hűtés, és használati melegvíz) ellátása. A jó szigetelés jelentősen támogatja az energiafelhasználás csökkentését, a fogyasztás az átlagszint alatt maradhat, és a rezsiszámla a támogatott díjak mellett fizethető – teszi hozzá a Masterplast.

A címlapkép forrása: Masterplast

tőzsde részvény
Mol Dunai Finomító Dufi benzinkút kőolajfinomító
cser-palkovics andras
zaporizzsjai-atomeromu-ukrajna

Holdblog A pénz valódi értéke

(Archívumunkból 2019)   Értékalapú befektetőként törekednünk kell arra, hogy olcsó eszközöket tartsunk a portfóliónkban....

2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
2022. szeptember 7.
Private Health Forum 2022
2022. szeptember 15.
Property Investment Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Model Validation Quantitative Analyst

Model Validation Quantitative Analyst
Díjmentes online előadás
Hogyan működik a tőzsde, mik az alapok, hogy válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát?
Díjmentes online előadás
Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni?
tőzsde részvény