msci index befektetés részvényindex
Üzlet

Szépet mentettek nap közben az amerikai tőzsdék

Portfolio
Tegnap a vezető amerikai részvényindexek pluszban zártak, ma reggel Ázsiában felemás hangulatban nyitottak a tőzsdék, Európában iránykereséssel indult a nap, Amerikában sem látni nagyobb elmozdulást a nyitást követően. Makro fronton idehaza ma reggel került bejelentésre a rezsicsökkentés módosítása. Az EKB délután tartotta kamatdöntő ülését, ahol 50 bázispontos kamatemelést jelentettek be. A tengerentúli részvénypiacokon fokozatosan javult a hangulat és így újra emelkedni tudtak a tőzsdék.

Nyerőben zárt Amerika

Bár a nap elején még mindhárom nagy tőzsde volt a tegnapi záróára alatt (igaz, a Nasdaq csak egy keveset), végül az S&P 1%-os, a Dow 0,5%-os, a Nasdaq pedig 1,3%-os pluszban zárt a mai kereskedésben.

A technológiai papírok indexe harmadik napja emelkedett, az alaposan megtépázott Amazon pedig hetedik napja zár előző napi záróértéke felett.

A nap vesztese az AT&T, ami a vártnál jobb bevételi eredményei ellenére esett 8%-ot, a tényleg rossz jelentést közétevő United Airlines pedig 10%-ot zuhant.

Vegyes képet mutatnak az amerikai tőzsdék

A legfontosabb amerikai tőzsdeindexek közül a Dow Jones 0,06 százalékkal enyhe mínuszban van, az S&P 300 viszont 0,5 százalékos, a Nasdaq pedig 0,98 százalékos emelkedést mutat.

nasdaq20220721

Kiemelkedő napot zárt a magyar tőzsde

Mind a 4 hazai blue chip pluszban fejezte be a kereskedést.

Tovább a cikkhez

Vegyes lehet a zárás Európában

Vegyes a kép az európai börzéken a zárás előtt. A magyar tőzsde azonban kiemelkedően teljesít ma, amíg a vezető részvényindexek küszködnek, addig a BUX már 1,8 százalékos pluszban van.

Amerika is mínuszban

A nyitást követően sem javult a hangulat, a Dow Jones 0,9, az S&P 500 0,4, a Nasdaq 0,2 százalékos mínuszban van.

amerika0721

Mi történik a piacokon? Komoly esésben az olajárak

A kínálati oldal aggasztó helyzete és annak ellenére, hogy tegnap a vártnál nagyobb mértékben csökkentek az amerikai olajkészletek, ma jelentős esés figyelhető meg a fekete arany piacán.

Tovább a cikkhez

Kritikus szinten az arany, már menedékként sem működik

Hullámzó teljesítményt nyújt idén az arany, a háború kitörését követően március elején még a történelmi csúcsokat ostromolta az árfolyam, és hiába a több évtizedes csúcsokon lévő infláció, valamint az óriási, főként energiapiaci bizonytalanság, a jegybankok egyre agresszívabb monetáris politikája és a felerősödő recessziós félelmek mellett sem emelkedik a nemesfémek, így az arany ára.

Tovább a cikkhez

Kamatot emelt az EKB, esnek a tőzsdék

Az EKB hosszú idő után először emelt kamatot, a bejelentést követően lejjebb kerültek a vezető európai börzék, a DAX 1,2, az FTSE 0,8, a CAC 0,3 százalékos mínuszban van.

daxdelutan

Vegyes nyitás Amerikában

A Nasdaq 0,3 százalékos pluszban nyitott, ezzel ellentétben a Dow Jones 0,4 az S&P 500 0,2 százalékos mínuszban kezdi a napot a tengerentúlon.

spma

Kijött a rezsirendelet, tovább szárnyal a Masterplast

Ahogy arról hétfőn a Portfolio is beszámolt, a rezsicsökkentés módosításának nagy nyertese lehet a Masterplast, miután a cég információi szerint az épületek közel 70 százaléka nem rendelkezik megfelelő szigeteléssel ma Magyarországon, annak ellenére, hogy a szignifikáns rezsiköltség növekedés ellen az energiamegtakarítás lehet a megoldás. Az árfolyam héten látott emelkedésének hátterében az áll, hogy a rezsicsökkentési bejelentésekben jó lehetőséget lát saját iparágában a szigetelőanyaggyártó cég.

Tovább a cikkhez

Továbbra is vegyes a kép, kiemelkedő a magyar tőzsde

A délutáni órákban továbbra is a magyar tőzsde vezeti az emelkedést, a BUX már 1,4 százalékos pluszban van. A vezető európai részvényindexek közül a DAX 0,6, a CAC 0,2 százalékos mínuszban van.

Kiemelkedően teljesít a magyar tőzsde

Mind a 4 hazai blue chip árfolyam emelkedik.

Tovább a cikkhez

Szárnyal a Mol

A Mol részvényeinek árfolyama már 3 százalékos emelkedésben van annak ellenére, hogy a világpiaci olajárak jelentős esésben vannak.

mol0721

Vegyes a kép, jól teljesít a BUX

A délelőtti órákban mínuszba fordultak a vezető részvényindexek, a DAX 1, a CAC 0,6 százalékos mínuszban van. Ezzel ellentétben ma is jól teljesít a BUX, a magyar index már 0,7 százalékos pluszban van.

Úgy veszik a Tesla autóit, mint a cukrot - Senkit nem zavar, hogy egyre drágábbak

Komoly kihívások elé állította az autóipar szereplőit az elmúlt időszak: elszálltak a nyersanyagárak, továbbra is problémák vannak az ellátási láncokkal, és ugyan vannak a chiphiány enyhülésére utaló jelek, ennek megszűnése egyelőre még nem érkezett el. Sok más autógyártó mellett a Tesla is ezekkel a problémákkal szembesült, ráadásul a kínai Covid-helyzet miatt kénytelen volt bezárni a sanghaji gyárat egy időre, ami meg is látszott a negyedéves számokon. Nem nézte tétlenül a cég a költséginflációs nyomás erősödését, az autók árainak felemelésével válaszolt rá, amely meg is hozta az eredményét, hiszen az elemzői várakozásokat meghaladó profitot sikerült leszállítania a második negyedévben. Elon Musk a jelentés után elmondta, hogy a kereslettel nincs baj az általa "kínosan magasra árazottnak" nevezett autók iránt, sokkal inkább az a probléma, hogy nem tudnak eleget gyártani.

Tovább a cikkhez

Megérkezett a rezsibejelentés, pluszban a magyar tőzsde

A nyitást követően a BUX 0,5 százalékos pluszban van.

bux0721

Ahogy arról a Portfolio is beszámolt, a Masterplast lehet a rezsicsökkentés módosításának nagy nyertese, a vállalat részvényei ma 0,2 százalékos pluszban vannak, de a múlt pénteki záróárhoz képest már 25 százalékot emelkedett az árfolyam.

masterplast0721

A hazai blue chipek közül az emelkedést a Mol vezeti, egyedül a Richter árfolyama esik.

Képernyőkép 2022-07-21 093747
Forrás: Portfolio-Teletrader Kft.

Nincs egyértelmű irány

Európában iránykereséssel indul a nap, a DAX 0,2 a CAC és az FTSE minimális, 0,1 százalékos mínuszban van.

index

Folytatódik az emelkedés a magyar tőzsdén

A blue chipek közül csak a Richter részvényeinek árfolyam esik.

Tovább a cikkhez

Beütött a válság, 300 dolgozót bocsát el a Wellis

A Wellis Magyarország az ukrajnai háború, az energiaválság és a globális gazdasági nehézségek hatásai miatt átszervezéseket hajt végre.

Tovább a cikkhez

Céget vesz az Alteo, megduplázhatja naperőművi portfólióját

Naperőmű fejlesztésével foglalkozó céget vesz az Alteo, a fejlesztés megvalósítását követően az Alteo naperőművi portfóliója nagyjából megduplázódhat.

Tovább a cikkhez

Eséssel indulhat a nap

Mik az aktuális események a tőzsdéken?

  • Emelkedéssel zártak tegnap a vezető amerikai részvényindexek, a Dow Jones 0,2 százalékot emelkedett, a S&P 500 0,6 százalék pluszban fejezte be a napot, míg a Nasdaq 1,6 százalékkal került feljebb.
  • Az ázsiai tőzsdéken ma reggel felemás hangulat látszik, a Nikkei 0,15 százalékos pluszban van, a Hang Seng 0,89 százalékkal került lejjebb, míg a CSI 300 0,46 százalékos mínuszban áll.
  • Kedvezőtlen nyitást jeleznek előre az európai határidős részvényindexek, a DAX 0,26 százalékkal kerülhet lejjebb, a CAC 0,59 százalékot eshet, míg a FTSE 0,68 százalék mínuszban nyithat.
  • Eséssel nyithatnak az amerikai tőzsdék, a határidős részvényindexek jelenlegi állása alapján a Dow Jones 0,03 százalékot eshet, a S&P 500 0,04 százalék mínuszban nyithat, míg a Nasdaq 0,14 százalékkal kerülhet lejjebb.

Mi várható makro fronton?

Ma az MNB egyhetes betéti tendert tart, amennyiben a devizapiacon újabb turbulenciák alakulnak ki addig, a jegybank ismét kamatemeléssel reagálhat, de alapesetben nem várható emelés. Külföldön érdekes lesz még a japán jegybank kamatemelése, amely a változatlan lazasága mellett hozzájárult a jen leértékelődéséhez. A hét legfontosabb eseménye is ezen a napon lesz: de az nem a beharangozóban már említett EKB-kamatdöntés: az oroszoknak ugyanis ezen a napon kell megnyitniuk a tervezett karbantartás miatt leállított Északi Áramlat 1 gázvezetéket. Ha ez nem történik meg, az eurógyengülést váltat ki, és felerősítheti a recessziós félelmeket.

2022. július 18-24. makronaptár
Magyar makrogazdaság
július  18. hétfő 8:30 MNB Nemzetközi tartalékok jún.
július 19. kedd 11:30 ÁKK 3 hónapos dkj aukció  
július 21. csütörtök 9:00 MNB Egyhetes betéti tender (kamat)  
július 21. csütörtök 15:00 MNB Egyhetes betéti tender (elfogadott összeg)  
július 22. péntek 11:00 PM Részletes ÁHT jún.
Nemzetközi makrogazdaság
július  19. kedd 8:00 UK Munkanélküliség máj.
július 19. kedd 10:00 EU EKB hitelezési felmérés  
július 19. kedd 11:00 EU Infláció jún.
július 19. kedd 14:30 USA Lakásépítési engedélyek jún.
július 20. szerda 3:30 Kína PBoC kamatdöntés  
július 20. szerda 8:00 UK Infláció jún.
július 20. szerda 8:00 Németo. Termelői árak jún.
július 20. szerda 16:00 EU Fogyasztói hangulat júl.
július 21. csütörtök 5:00 Japán BoJ kamatdöntés  
július 21. csütörtök 14:15 EU EKB kamatdöntés  
július 21. csütörtök 14:45 EU EKB sajtótájékoztató  
július 22. péntek 1:30 Japán Infláció jún.
július 22. péntek 9:15 Franciao. BMI júl.
július 22. péntek 9:30 Németo. BMI júl.
július 22. péntek 10:00 EU BMI júl.
július 22. péntek 15:45 USA BMI júl.
Forrás: Portfolio-gyűjtés        

Mi történt eddig a tőzsdéken?

  • A vezető amerikai, ázsiai európai és régiós részvényindexek közül idén -1,6 százalékos elmozdulással a FTSE index áll az élen, a sereghajtó 24,0 százalékos eséssel az ATX index.
  • A hazai blue chipek közül idén a legjobban a Mol részvénye teljesített 10,5 százalékos emelkedéssel, a sor végén az OTP papírja áll 51,8 százalékos eséssel.
  • A fontosabb nyersanyagok közül év eleje óta a Brent árfolyama már 37,0 százalékot emelkedett.
Fontosabb instrumentumok
  Árfolyam 1 nap 1 hét 1 hónap Idén 1 év 5 év
Amerikai részvényindexek              
Dow Jones 31 874,84 0,2% 3,6% 6,6% -12,3% -7,6% 47,5%
S&P 500 3 959,9 0,6% 4,2% 7,8% -16,9% -8,4% 60,1%
Nasdaq 12 439,68 1,6% 6,1% 10,4% -23,8% -15,5% 110,1%
Ázsiai részvényindexek              
Nikkei 27 680,26 2,7% 4,5% 7,4% -3,9% 1,1% 37,4%
Hang Seng 20 890,22 1,1% 0,4% -1,3% -10,7% -23,4% -21,9%
CSI 300 4 283,8 0,3% -0,9% -1,1% -13,3% -16,2% 14,3%
Európai részvényindexek              
DAX 13 281,98 -0,2% 4,1% 0,1% -16,4% -12,7% 6,7%
CAC 6 184,66 -0,3% 3,1% 4,5% -13,5% -2,6% 19,0%
FTSE 7 264,31 -0,4% 1,5% 2,0% -1,6% 5,6% -3,0%
FTSE MIB 21 348,42 -1,6% 0,3% -3,0% -21,9% -11,4% -0,4%
IBEX 8 028,9 -1,2% 1,1% -3,1% -7,9% -3,9% -24,0%
Régiós részvényindexek              
BUX 41 139,32 1,0% 5,7% 3,6% -18,9% -13,6% 16,1%
ATX 2 936,13 -0,5% 2,9% -3,9% -24,0% -12,8% -8,2%
PX 1 240,9 -0,6% 1,6% -5,2% -13,0% 4,8% 23,0%
WIG20 53 733,48 0,9% 2,5% 1,5% -22,5% -18,7% -13,7%
Magyar blue chipek              
OTP 8 002 0,2% 0,0% -6,8% -51,8% -50,0% -14,2%
Mol 2 784 -8,5% -1,9% -4,0% 10,5% 20,6% 2,7%
Richter 8 170 0,9% 11,0% 18,1% -6,4% -0,7% 21,8%
Magyar Telekom 319 2,4% 1,6% -7,0% -22,5% -25,7% -32,4%
Nyersanyagok              
WTI 101,78 -4,1% 3,6% -7,1% 35,3% 51,5% 116,9%
Brent 107,41 0,0% 7,5% -6,1% 37,0% 54,5% 116,5%
Arany 1 708,51 -0,3% -2,1% -7,0% -6,2% -5,6% 37,1%
Ezüst 18,88 0,2% -2,0% -12,7% -18,9% -24,2% 15,6%
Devizák              
EURHUF 397,2750 -0,4% -2,7% -0,1% 7,8% 10,5% 30,1%
USDHUF 389,0086 0,0% -3,7% 3,0% 20,0% 27,3% 48,2%
GBPHUF 468,7151 0,4% -3,5% 1,2% 6,7% 12,8% 37,6%
EURUSD 1,0213 -0,3% 1,0% -3,1% -10,2% -13,2% -12,2%
USDJPY 137,8800 0,0% 0,5% 2,2% 19,8% 25,4% 23,4%
GBPUSD 1,1997 -0,3% 0,4% -2,1% -11,4% -11,9% -7,6%
Kriptovaluták              
Bitcoin 23 208,53 -0,8% 14,7% 12,9% -49,8% -22,1% 707,2%
Állampapírok              
10 éves amerikai állampapírhozam 3,03 0,6% 4,5% -7,0% 102,5% 151,2% 34,5%
10 éves német állampapírhozam 1,2 -1,1% 10,4% -31,0% -772,1% -365,6% 154,9%
10 éves magyar állampapírhozam 8,65 -2,6% -6,3% 0,3% 88,9% 205,7% 172,0%
Forrás: Refinitiv, Portfolio

Címlapkép forrása: Alan Schein Photography

tőzsde részvény
Mol Dunai Finomító Dufi benzinkút kőolajfinomító
cser-palkovics andras
zaporizzsjai-atomeromu-ukrajna

Holdblog A pénz valódi értéke

(Archívumunkból 2019)   Értékalapú befektetőként törekednünk kell arra, hogy olcsó eszközöket tartsunk a portfóliónkban....

Díjmentes online előadás
Hogyan működik a tőzsde, mik az alapok, hogy válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát?
Díjmentes online előadás
Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni?
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Model Validation Quantitative Analyst

Model Validation Quantitative Analyst
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
2022. szeptember 7.
Private Health Forum 2022
2022. szeptember 15.
Property Investment Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
tőzsde részvény