Előfizetői tartalom

Botrányok, Musk-imádat, és hirtelen kirúgás - Mégis mibe bukott bele a Volkswagen vezére?

Portfolio
A Volkswagen vezérigazgatója, Herbert Diess épp a jet laggel küzdött egy amerikai útját követően, amikor nagyjából ebédidőben megkapta a hírt, hogy távozni kell a világ második legnagyobb autógyártójának éléről. Mindez egy nappal később történt, hogy a konszern felügyelőbizottsága összeült, és megvitatta a döntést. A VW-t többségi tulajdonosként birtokló, inkább csak a háttérből irányító Porsche-Piëch klán rendíthetetlen támogatása segített Herbert Diessnek túlélni a nagyhatalmú munkavállalói képviselőkkel való gyakori összecsapásokat. De mivel a kulcsfontosságú projektek kudarcai a dolgozók elégedetlenségével párosultak, a család arra a következtetésre jutott, hogy Diessnek mennie kell.

Menesztették Herbert Diesst

Amikor a Volkswagen főnökének Herbert Diessnek a legerősebb versenytársa, Elon Musk a német konszern gyepére parkoltatta elektromos autóit azzal, hogy a wolfsburgi központtól mindössze 200 kilométerre kezdett el felhúzni egy gyárat, a bajor vezető reakciója pozitívabb volt, mint amire sokan számítottak. Nyilvánosan Diess azt mondta mindenkinek, hogy a Tesla kitapossa az utat és jót tesz az iparágnak. A VW-vezér bővelkedett Musk eredményeinek dicséretében, sőt, meghívta a világ leggazdagabb emberét, hogy tartson előadást a konszern vezetőinek, és megpróbálta utánozni a közösségi médiahasználatát. Négyszemközt Diess azzal viccelődött, hogy bárcsak Musk "100 kilométerrel közelebb" költöztette volna az üzemét a VW otthonához, hogy a dolgozók láthassák az amerikai vállalatot a horizonton.

Diess már korábban is híres volt ezekről a provokációk, amelyek valójában szándékosak voltak. "Úgy érezte, hogy ha felborzolja a kedélyeket, akkor jó irányba halad" - mondta Daniel Röska, a Bernstein elemzője a menedzser azon kísérletéről, hogy a dízel-botrány által beszennyezett vállalatot az elektromobilitás agilis úttörőjévé alakítsa át.

Ez egyfajta mindent vagy semmit stratégia volt

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés