elemző
Üzlet

Komoly mínuszban zártak az amerikai tőzsdék

Portfolio
Elromlott a hangulat délutánra a nemzetközi tőzsdéken, az európai indexek lefordultak és az amerikai részvénypiacok is eséssel zártak. Külföldön a felpörgő vállalati jelentési szezon hozott híreket a Fed holnapi kamatdöntése előtt, itthon pedig az MNB-re és Virág Barnabás szavaira figyeltek ma a befektetők. A BUX a gyengébben teljesítők között volt kedden az európai részvénypiacok között, különösen délután indult be az esés a Mol és az OTP vezetésével.

Mínuszos lett a vége

A recesszióval, illetve energiaválsággal kapcsolatos félelmek ma is lejjebb nyomták az amerikai tőzsdéket. A Dow Jones 0,72%-os, az S&P 500 1,16%-os, a Nasdaq 100 pedig 1,96%-os mínuszban tért nyugovóra.

Megbicsaklott a lendület

Záráshoz közelítve ismét lefelé fordultak az amerikai tőzsdék. Jelen állás szerint

 • a Dow Jones 0,77%-os,
 • az S&P 500 1,33%-os,
 • a Nasdaq pedig 2,05%-os mínuszban van.

Délután azt mondta Joe Biden elnök, hogy az Egyesült Államok egyáltalán nem halad recesszió felé, ez úgy néz ki, nem nyugtatta meg a befektetőket.

dji1111111

Enyhe erősödés

Enyhe erősödésbe kezdtek az amerikai tőzsdék, de még bőven van mit ledolgozni. A zárásig még majdnem három óra van vissza.

Jelen állás szerint

 • a Dow Jones 0,32%-os,
 • az S&P 500 0,93%-os,
 • a Nasdaq pedig 1,64%-os mínuszban van.

Adják Amerikát is

A háborús félelmek és az energiaválság miatt kialakult negatív hangulat az amerikai tőzsdéken is tapasztalható, ma is esnek a főbb részvényindexek.

Magyar idő szerint 6:04 perckor

 • a Dow 0,62%-os,
 • az S&P 500 1,19%-os,
 • a Nasdaq pedig 1,84%-os mínuszban volt.

Esés a magyar tőzsdén: csúnya lett a vége az OTP-nél

Elromlott a hangulat délutánra a nemzetközi tőzsdéken, ezt pedig a magyar piac is megérezte.

Tovább a cikkhez

Megütötték az OTP részvényeit

Elromlott a hangulat délutánra az OTP részvényeinek piacán, a hazai bankpapír 3 százalék feletti mínuszban jár.

Tovább a cikkhez

Beindult az esés a magyar tőzsdén

Beindult az esés délután a magyar tőzsdén, a BUX már 1 százalék feletti mínuszban áll. Az európai részvénypiacok közül csak a lengyel tőzsde teljesít gyengébben.

A Mol és az OTP közel 2 százalékot esett ma, a magyar tőzsdeindex lefordulása főként a két blue chip számlájára írható.

otpdsdsdfd

Eséssel nyitott Amerika

Eséssel nyitottak az amerikai tőzsdék, amiben ma a kiskereskedelmi szektor is szerepet játszik a Wal-Mart profit warningját követően. Az amerikai kiskereskedelmi óriás árfolyama 8 százalékot esett, a szektortársai közül a Target 5 százalékkal került lejjebb, az Amazon és a Dollar General 4 százalékot, a Costco 3 százalékot veszített értékéből.

Az irányadó amerikai indexek közül a Dow 0,2 százalékkal, az S&P 500 0,5 százalékkal, a Nasdaq 1 százalékkal került lejjebb.

dowwww

Virág Barnabás: a rezsicsökkentés módosítása még tovább emeli az inflációt, már látszanak a lassulás jelei a gazdaságban

Délután háromkor online háttérbeszélgetésen beszél a mai kamatemelés hátteréről Virág Barnabás. A Monetáris Tanács 100 bázisponttal 10,75%-ra emelte az alapkamatot, ezt indokolhatja meg a jegybank alelnöke.

Tovább a cikkhez

Vallott a McDonald's és a Coca-Cola: áremelésekkel vészelik át ezt az időszakot

Kismértékben emelkedik a Cocal-Cola és a McDonald’s árfolyama ma azt követően, hogy közzétették második negyedéves gyorsjelentésüket. Mind a két vállalat árakat tudott emelni, ezzel tompítva az alapanyagárak emelkedését.

Tovább a cikkhez

Változatlanul kis mínuszban a BUX

A vártnál nagyobb mértékű kamatemelés után nincs jelentős változás a magyar tőzsdén, a BUX továbbra is mérsékelt, 0,6 százalékos mínuszban áll. A blue chipek közül a Mol és az OTP esik, 1 százaléknál nagyobb mértékben, míg a Richter és a Telekom árfolyama pluszban jár.

Döntött a Monetáris Tanács: itt a 10 százalék feletti alapkamat

100 bázisponttal 10,75 százalékra emelte kedden az alapkamatot a Monetáris Tanács, így 2009 óta először lett kétszámjegyű – közölte az MNB délután. Nemsokára érkezik az indoklás, illetve háttérbeszélgetést is tart Virág Barnabás alelnök.

Tovább a cikkhez

Bejegyezték a PannErgy tőkeleszállítását

A PannErgy 2022. április 29-én megtartott éves rendes közgyűlése a társaság alaptőke-leszállításáról döntött, amit a cégbíróság bejegyzett – közölte a cég.

Tovább a cikkhez

Saját részvényeket vett vissza a Richter

240 darab saját részvényt vett vissza július 25-én a Richter a társaságnál munkaviszonyukat megszüntető dolgozóktól – közölte a cég.

Tovább a cikkhez

Jövő nyáron már nem lesz ekkora káosz - Megszólalt az easyJet

Emelkedő költségektől szenved az easyJet, amelyben a kapacitások növelése mellett a munkaerőpiaci problémák és a járattörlések is szerepet játszottak – derül ki a légitársaság negyedéves gyorsjelentéséből. A befektetők mégis jól fogadták a számokat, a részvények árfolyama 2 százalékos pluszban áll ma a londoni tőzsdén.

Tovább a cikkhez

Emelkedik a Richter, esik a Mol és az OTP

A déli órákra sincs nagy változás a piaci hangulatban, a BUX index továbbra is mérsékelt mínuszban áll, a blue chipek vegyes elmozdulásokat mutatnak.

Tovább a cikkhez

Jelentett a GE, emelkedik az árfolyam

Közel 4 százalékos pluszban áll a GE árfolyama az amerikai nyitás előtti kereskedésben, miután a vállalat közzétette második negyedéves számait. A konglomerátum, amelynél éppen zajlik a feldarabolás, a bevételek, a profit és a cash flow területén is a prognózist felülmúló számokat közölt:

 • teljes bevétele 2,2 százalékkal emelkedett, 18,65 milliárd dollárra, meghaladva a 17,46 milliárd dolláros elemzői várakozást
 • nettó eredménye részvényenként 78 centes veszteség lett, szemben a bázisidőszaki 1,08 dolláros veszteséggel
 • az egyszeri tételektől tisztított egy részvényre jutó eredmény több mint a háromszorosára emelkedett a tavalyi szintről, 78 centes nyereség lett, miközben az elemzők 37 centet vártak
 • a szabad cash flow 162 millió dolláros pluszt mutatott, miközben az elemzők a konszenzus alapján 806 millió dolláros mínuszt jósoltak.

Az idei évvel kapcsolatban azonban nem túl optimista a menedzsment, a 2022-es várakozások alsó határát érhetik el a tényszámok, kivéve a készpénz alakulását - írja a Marketwatch.

gearfoflymaaa

Nincs irány Európában

A déli órákhoz közeledve sincs határozott irány az európai tőzsdéken, az irányadó indexek fele-fele arányban emelkednek és esnek, de 1 százalékot meghaladó elmozdulás sehol sincs. A magyar piac a gyengébben teljesítők közé tartozik ma a BUX fél százalékos esésével.

Megint durván drágul a gáz Európában

A holland TTF gáztőzsdén tegnap délután és a mai nyitásban is jelentősen emelkedett a földgáz piaci ára. A drágulásnak több oka is van, és a télre való felkészülési időszakban súlyosbíthatja Európa energiaproblémáit.

Tovább a cikkhez

Tovább emelkedik az olajár

Második napja emelkedik az olajár, a befektetők ugyanis az energiapiaci kínálat szűkössége miatt aggódnak, miután Oroszország csökkentette a gázszállítást az Északi Áramlat 1 vezetéken. A brent és a WTI közel 2 százalékot drágult ma.

Tovább a cikkhez

Lecsapott a tőzsdefelügyelet: a Goldman Sachs volt bankára és egy ex-FBI ügynök is a vádlottak padján

Hétfőn vádat emeltek egy volt Goldman Sachs bankár, egy volt FBI-ügynök gyakornok és egy technológiai igazgató ellen, akik összesen több millió dollárt érő bennfentes kereskedelmi ügyletekben voltak érintettek- közölték az amerikai ügyészek.

Tovább a cikkhez

4000 forint felett a Masterplast

Emelkedik ma reggel a Masterplast árfolyama, miután a vállalat bejelentette, hogy egy új beruházással bővíti hőszigetelőanyag-gyártó kapacitásait, amit az energiaválság és a rezsicsökkentés módosítása közepette pozitívan értékelnek a befektetők.

Tovább a cikkhez

Emelkedik a Masterplast

Emelkedik a Masterplast árfolyama ma reggel, miután a vállalat egy újabb beruházást jelentett be, amellyel jelentősen növeli a hőszigetelőanyag-gyártó kapacitásait. A részvények 4000 forint fölé emelkedtek a ma reggeli kereskedésben, amire május óta nem volt példa. Jelenleg 2,3 százalékos pluszban állnak, de 4035 forinton is jártak.

Eséssel nyitott a magyar tőzsde

Mérsékelt eséssel nyitott a magyar tőzsde kedden, miközben az európai tőzsdéken is a bizonytalanság érződik, az irányadó európai indexek vegyes elmozdulásokkal kezdték a kereskedést.

Tovább a cikkhez

Vegyes mozgásokkal indul a nap Európában

Mérsékelt elmozdulásokkal indul a nap az európai tőzsdéken a fontos heti eseményekre várva, mint a Fed-kamatdöntés, a vállalati gyorsjelentések, valamint az inflációs és GDP-adatok. A CAC kismértékű, 0,3 százalékos csökkenéssel kezdi a napot, a FTSE-100 pedig 0,4 százalékot emelkedett a nyitást követő percekben.

Riasztó figyelmeztetés a Walmarttól, csúnyán megütötték a részvényt

A Walmart hétfőn csökkentette negyedéves és egész éves profitelőrejelzését, mondván, hogy az infláció miatt a vásárlók többet költenek a létfontosságú árucikkekre, például élelmiszerre, és kevesebbet ruházati és elektronikai cikkekre. A bejelentés után nagyot esett a Walmart árfolyama, de a céghez hasonló kiskereskedőket is hasonlóan megütötték a befektetők.

Tovább a cikkhez

Elmaradt a várakozásoktól, de növelte nyereségét a UBS

A svájci UBS bank kedden tette közzé második negyedéves gyorsjelentését, amiből kiderült, hogy a bank a vártnál kisebb mértékben tudta növelni profitját, ami a szokásosnál nehezebb piaci körülményeknek tudható be.

Tovább a cikkhez

Energiaválság: új beruházást jelentett be a Masterplast, még több szigetelőanyagot gyártana

Bővíti hőszigetelőanyag gyártó kapacitásait a Masterplast, 2,1 millió eurós beruházásból új polisztirol-gyártó üzemegység létesít a magyar szigetelőanyag-gyártó vállalat Kálon. Az üzem várhatóan 2023 első negyedévében kezdi meg működését és mintegy 40 százalékkal növeli meg a jelenlegi kibocsátási képességet - közölte a vállalat. A társaság szerint az épületek tömeges energetikai felújítása megkerülhetetlenné vált az európai energiaválság közepette, ami jelentősen bővíteni fogja a hőszigetelő termékek iránti keresletet.

Tovább a cikkhez

Mik az aktuális események a tőzsdéken?

 • Vegyesen zártak tegnap a vezető amerikai részvényindexek, a Dow Jones 0,3 százalékot emelkedett, a S&P 500 0,1 százalék pluszban fejezte be a napot, míg a Nasdaq 0,4 százalékkal került lejjebb. Több piacmozgató esemény is lesz a héten, így inkább kivárásra játszottak a befektetők.
 • Az ázsiai tőzsdéken ma reggel felemás hangulat látszik, a Nikkei 0,29 százalékkal került lejjebb, a Hang Seng 1,5 százalékos pluszban áll, míg a Shanghai Composite 0,6 százalékkal került feljebb.
 • Iránykereséssel indulhat a nap az európai börzéken, a határidős részvényindexek jelenlegi állása alapján a DAX 0,24 százalékkal kerülhet lejjebb, a CAC 0,08 százalékkal kerülhet feljebb, míg a FTSE 0,59 százalékot eshet.
 • Eséssel nyithatnak az amerikai tőzsdék, a határidős részvényindexek jelenlegi állása alapján a Dow Jones 0,36 százalék mínuszban nyithat, a S&P 500 0,3 százalék mínuszban nyithat, míg a Nasdaq 0,34 százalékkal kerülhet lejjebb.
 • Zajlik a negyedéves vállalati jelentési szezon, ma a McDonald's és a Coca-Cola teszi közzé számait az amerikai tőzsdék nyitása előtt, zárás után pedig az Alphabet és a Microsoft számai érkeznek.

Mi várható makro fronton?

Ma viszont nem fogunk unatkozni, hiszen itthon jön az MNB Monetáris Tanácsának kamatdöntése, ahol szinte biztosan 10 százalék fölé emelik a jelenleg 9,75%-os alapkamatot. Ezzel 2009 eleje óta nem látott szintre emelkedhet a kamat.

2022. július 25-31.  makronaptár
Magyar makrogazdaság
július  25. hétfő 9:00 KSH Keresetek máj.
július 26. kedd 11:30 ÁKK 3 hónapos dkj aukció  
július 26. kedd 14:00 MNB Kamatdöntés  
július 26. kedd 15:00 MNB Közlemény  
július 28. csütörtök 9:00 KSH Foglalkoztatás jún.
július 28. csütörtök 9:00 KSH Munkanélküliség jún.
július 28. csütörtök 9:00 MNB Egyhetes betéti tender (kamat)  
július 28. csütörtök 11:30 ÁKK Kötvényaukció  
július 28. csütörtök 15:00 MNB Egyhetes betéti tender (elfogadott összeg)  
július 29. péntek 9:00 KSH Ipari termelői árak jún.
július 29. péntek 9:00 KSH Lakásépítések I. félév
július 29. péntek 9:00 KSH Népmozgalom jún.
Nemzetközi makrogazdaság
július  25. hétfő 10:00 Németo. IFO index júl.
július 27. szerda 14:30 USA Tartós fogyasztási cikkek rendelése jún.
július 27. szerda 20:00 USA Fed kamatdöntés  
július 27. szerda 20:30 USA Jerome Powell sajtótájékoztatója  
július 28. csütörtök 14:00 Németo. Infláció (előzetes) júl.
július 28. csütörtök 14:30 USA GDP (előzetes) Q2
július 28. csütörtök 14:30 USA Személyes fogyasztási kiadások Q2
július 29. péntek 7:30 Franciao. GDP (előzetes) Q2
július 29. péntek 8:00 Németo. GDP (előzetes) Q2
július 29. péntek 8:45 Franciao. Infláció (előzetes) júl.
július 29. péntek 9:00 Spanyolo. GDP (előzetes) Q2
július 29. péntek 9:00 Spanyolo. Infláció (előzetes) júl.
július 29. péntek 10:00 Olaszo. GDP (előzetes) Q2
július 29. péntek 11:00 Olaszo. Infláció (előzetes) júl.
július 29. péntek 11:00 EU GDP (előzetes) Q2
július 29. péntek 11:00 EU Infláció (előzetes) júl.
július 29. péntek 14:30 USA PCE infláció jún.
Forrás: Portfolio-gyűjtés        

Mi történt eddig a tőzsdéken?

 • A vezető amerikai, ázsiai európai és régiós részvényindexek közül idén -1,1 százalékos elmozdulással a FTSE index áll az élen, a sereghajtó 24,5 százalékos eséssel a Nasdaq index.
 • A hazai blue chipek közül idén a legjobban a Mol részvénye teljesített 12,7 százalékos emelkedéssel, a sor végén az OTP papírja áll 50,9 százalékos eséssel.
 • A fontosabb nyersanyagok közül év eleje óta a Brent árfolyama már 34,3 százalékot emelkedett.
Fontosabb instrumentumok
  Árfolyam 1 nap 1 hét 1 hónap Idén 1 év 5 év
Amerikai részvényindexek              
Dow Jones 31 990,04 0,3% 3,0% 1,6% -12,0% -8,8% 48,0%
S&P 500 3 966,84 0,1% 3,5% 1,4% -16,8% -10,1% 60,1%
Nasdaq 12 328,41 -0,5% 3,8% 1,8% -24,5% -18,4% 107,9%
Ázsiai részvényindexek              
Nikkei 27 699,25 -0,8% 3,4% 4,6% -3,8% 0,5% 38,8%
Hang Seng 20 562,94 -0,2% -1,4% -5,3% -12,1% -24,7% -23,4%
CSI 300 4 212,64 -0,6% -1,9% -4,1% -14,7% -17,2% 13,3%
Európai részvényindexek              
DAX 13 210,32 -0,3% 1,9% 0,7% -16,8% -15,7% 7,7%
CAC 6 237,55 0,3% 2,4% 2,7% -12,8% -5,0% 20,9%
FTSE 7 306,3 0,4% 1,1% 1,4% -1,1% 4,0% -1,7%
FTSE MIB 21 382,71 0,8% 1,0% -3,3% -21,8% -14,9% -0,3%
IBEX 8 085,6 0,4% 1,5% -1,9% -7,2% -7,2% -23,2%
Régiós részvényindexek              
BUX 41 725,26 -1,4% 3,4% 5,9% -17,7% -12,1% 18,2%
ATX 2 975,45 1,1% 2,6% 0,3% -22,9% -13,7% -7,4%
PX 1 240,31 0,2% -0,7% -3,7% -13,0% 4,2% 22,2%
WIG20 53 707,85 -0,7% 1,4% 1,3% -22,5% -20,1% -13,3%
Magyar blue chipek              
OTP 8 158 0,2% 1,3% -2,9% -50,9% -48,6% -12,5%
Mol 2 840 -3,0% -6,0% -2,9% 12,7% 19,8% 6,0%
Richter 8 175 -1,6% 4,8% 19,3% -6,3% 1,7% 21,1%
Magyar Telekom 320 -1,4% 1,7% -3,5% -22,2% -24,9% -31,6%
Nyersanyagok              
WTI 99,45 1,8% -4,8% -9,9% 32,2% 37,6% 108,3%
Brent 105,31 2,0% -1,0% -7,0% 34,3% 41,8% 110,5%
Arany 1 717,13 -0,8% 0,3% -6,1% -5,8% -4,5% 37,3%
Ezüst 18,46 -1,7% -2,3% -13,0% -20,7% -26,8% 12,0%
Devizák              
EURHUF 398,3500 0,2% -0,4% -0,6% 8,1% 10,5% 30,4%
USDHUF 389,8704 0,4% -0,6% 2,6% 20,3% 27,2% 48,8%
GBPHUF 470,9451 0,9% -0,5% 1,0% 7,2% 12,0% 37,9%
EURUSD 1,0218 -0,1% 0,2% -3,1% -10,2% -13,1% -12,4%
USDJPY 136,0800 0,0% -1,4% 0,6% 18,2% 23,1% 21,9%
GBPUSD 1,2045 0,0% 0,2% -2,0% -11,1% -12,4% -7,7%
Kriptovaluták              
Bitcoin 21 306,56 -6,1% -5,0% 0,4% -53,9% -36,7% 730,7%
Állampapírok              
10 éves amerikai állampapírhozam 2,82 1,4% -4,7% -9,7% 88,1% 119,5% 21,2%
10 éves német állampapírhozam 0,97 -0,3% -16,0% -32,3% -643,0% -312,2% 94,4%
10 éves magyar állampapírhozam 8,24 -2,3% -8,5% 3,0% 79,9% 189,1% 158,3%
Forrás: Refinitiv, Portfolio

Címlapkép forrása: Thana Prasongsin

Kivárnak a befektetők a kritikus adatok előtt

Hétfőn lejjebb kerültek az ázsiai tőzsdék, Európában sem volt különb a helyzet, a nyitást követően azonban javulni tudott a hangulat, de nagyobb mozgásokat itt sem láttunk, ahogy Amerikában sem, hiszen egy igazán mozgalmas hétnek nézünk elébe, számos gyorsjelentéssel és makroadattal, melyek előtt inkább kivártak a befektetők. Makro fronton kedden nem fogunk unatkozni, hiszen itthon jön az MNB Monetáris Tanácsának kamatdöntése, ahol szinte biztosan 10 százalék fölé emelik a jelenleg 9,75 százalékos alapkamatot. Ezzel 2009 eleje óta nem látott szintre emelkedhet a kamat. A tengerentúlon a gyorsjelentési szezon legsűrűbb hete következik, emellett pedig a Fed szerdán tartja kamatdöntő ülését, ahol várhatóan újabb 75 bázispontos kamatemelésre kerül majd sor.

Tovább a cikkhez

Beindulnak az események a tőzsdéken, igazi dömping lesz a héten

A gyorsjelentési szezon eddigi legsűrűbb hete előtt állunk, ráadásul csupa nagyágyú fogja közzétenni a legfrissebb számait, vagyis ezen a héten sem fogunk unatkozni. Főleg igaz ez, ha a makrogazdasági eseményeket és adatközléseket is figyelembe vesszük, hiszen az inflációs- és GDP-adatok mellett Fed kamatdöntés is lesz a héten, tehát bőven lesz ami mozgassa a piacokat.

Tovább a cikkhez
tőzsde részvény
Mol Dunai Finomító Dufi benzinkút kőolajfinomító
cser-palkovics andras
zaporizzsjai-atomeromu-ukrajna
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
2022. szeptember 7.
Private Health Forum 2022
2022. szeptember 15.
Property Investment Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Model Validation Quantitative Analyst

Model Validation Quantitative Analyst
Díjmentes online előadás
Hogyan működik a tőzsde, mik az alapok, hogy válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát?
Díjmentes online előadás
Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni?
tőzsde részvény