tőzsde
Üzlet

Bizonytalanul kezdik az augusztust a tőzsdék

Portfolio
Bizonytalan hangulatban indul az augusztus a világ tőzsdéin, az európai indexek csökkenésekkel zárták a napot, és némi iránykeresés után az amerikai tőzsdék is eséssel zártak. A magyar tőzsdén reggel megütötték a Mol részvényeit, miután a kormány szombaton bejelentette, hogy augusztus 1-től 25 százalékról 40 százalékra emelik az energiaszektor különadóját, de a kereskedés végére visszakapaszkodott a hazai olajvállalat árfolyama.

Mínuszos zárás

Csökkenéssel zárták augusztus első kereskedési napját az irányadó amerikai indexek, a Dow 0,1 százalékkal, az S&P 500 0,3 százalékkal, a Nasdaq 0,2 százalékkal került lejjebb.

Nagy esésben az olajár, az olajnagyhatalmakon a világ szeme

Nagyot esett az olaj árfolyama ma az olajnagyhatalmak eheti ülésére várva, amelyen az OPEC és szövetségei ismét a kitermelésről döntenek.

Tovább a cikkhez

Megint lefordultak az amerikai tőzsdék

Ismét lefordultak az amerikai indexek, a Dow 0,4 százalékos, az S&P 500 0,6 százalékos, a Nasdaq 0,5 százalékos mínuszban tartózkodik.

Júliusban erős hónapot zártak az amerikai tőzsdék, 2020 óta nem látott emelkedéssel zárták a hónapot az irányadó indexek, de a befektetők bizonytalanok, hogy kitarthat-e a piacok ereje. Pedig ma még egy vártnál jobb amerikai feldolgozóipari adat is érkezett.

Az energiaszektor lefelé húzza ma az indexeket az olajár esése közepette, a chipgyártók részvényei felfelé vették az irányt a feldolgozóipari adatra és nagyot emelkedik a Boeing a 787 Dreamliner gépével kapcsolatos hírekre.

Pluszba fordultak az amerikai tőzsdék

Az európai tőzsdéken mínuszos volt a zárás hétfőn, a DAX minimálisan, 0,03 százalékkal került lejjebb, a FTSE-100 0,1 százalékot veszített értékéből, a CAC-40 pedig 0,2 százalékot esett.

Az amerikai tőzsdéken azonban a mínuszos nyitást követően pluszba fordultak az irányadó indexek, a Dow 0,2 százalékkal, a Nasdaq 0,3 százalékkal menetelt felfelé.

dowwwwdddd

1 százalék feletti pluszban zárt a BUX

Miközben az európai tőzsdéken vegyes a hangulat, a BUX index 1 százalék feletti emelkedéssel zárta a hét első kereskedési napját.

Tovább a cikkhez

Az irány ismét felfelé

Alig fél órával az amerikai piacok nyitása után sikerült ledolgoznia a mínuszt a vezető részvényindexeknek. Az S&P 500 0,1, a Nasdaq 0,3, a Dow Jones pedig 0,2 százalékos pluszban van.

nyitasutan

Mínuszos nyitás Amerikában

Az elmúlt napok jelentős emelkedése után negatív irányú korrekcióval indul a hónap az amerikai tőzsdéken. A nyitást követően a Dow Jones 0,4, a Nasdaq 0,6 , az S&P 500 0,5 pedig százalékos mínuszban van.

spaugusztus

Folytatódik a nemesfémek emelkedése

Az arany unciánkénti árjegyzése már 1770 dollár felett van.

aranyy

Az ezüst is emelkedik, már 20 dollár felett az árfolyam.

ezüstt

Korrekció jöhet Amerikában

A határidős részvényindexek jelenlegi állása szerint a Dow Jones 0,3, az S&P 500 0,5, a Nadaq 0,4 százalékos mínuszban nyithat.

Kitart az emelkedés

Az amerikai nyitást megelőzően sincs nagyobb elmozdulás az európai tőzsdéken, a vezető részvényindexek közül a DAX 0,5, a CAC 0,3 százalékos pluszban van. Az emelkedést a görög és a szlovén tőzsde vezeti. A BUX 0,5 százalékos pluszban van.

Itt a friss brókersorrend, nagy harc alakult ki az első helyért

A továbbra sem enyhülő globális gazdasági nehézségek ellenére a Budapesti Értéktőzsde vezető részvényindexe, a BUX index jelentős mértékben korrigált júliusban – a 41 805,3 pontos záróérték 6,5 százalékos növekedést jelent az előző hónaphoz képest. A részvénypiaci forgalmat ezzel együtt a nyári időszakra hagyományosan jellemző visszafogottság jellemezte 193,7 milliárd forintos összforgalommal és 9,2 milliárd forintot kitevő napi átlagforgalommal. A blue chipek közül ezúttal is az OTP bizonyult a legforgalmasabb részvénynek, a bankpapírral 101 milliárd forint értékben kereskedtek, amely a teljes forgalom 52 százalékát jelenti. A befektetési szolgáltatók versenyében a Wood&Company zárt az első helyen, őt követte a Concorde és az Erste.

Tovább a cikkhez

Emelkedik az OTP Csányi Sándor biztató szavai után

Az elmúlt hónapok esése után rég nem látott lendülettel kezdi a hetet az OTP, a bank részvényei a kereskedési nap felénél már jelentős pluszban vannak. Amellett, hogy némi pozitív irányú korrekció tapasztalható a 8000 forintos kulcsszinttől, Csányi Sándor szavai is megnyugtatták a befektetőket.

Tovább a cikkhez

Szárnyal az OTP, továbbra is mínuszban a Mol

A hazai blue chipek árfolyama többnyire emelkedik.

Tovább a cikkhez

A helyzet változatlan

A kora délutáni órákban is visszafogott emelkedésben vannak a vezető európai részvényindexek.

Arra is felkészült az Erste, ha Oroszország elzárja a gázt

Új bérlakások kedvezményes finanszírozásában venne részt a régióban, így Magyarországon is az Erste Group, amelynek mai bécsi sajtótájékoztatóján Willi Cernko eddigi kockázati vezető az osztrák bankcsoport új vezérigazgatójaként „debütált”. A bank erősen érdekelt abban, hogy fennmaradjon az orosz gázellátás, enélkül a piacain recesszió alakulna ki. A menedzsment egyelőre optimista, az idei évre egyöntetű gazdasági növekedést, kétszámjegyű tőkearányos megtérülést és 5% feletti hitelnövekedést vár. Az első félév nettó céltartalék-felszabadítás mellett mindkét területen erős számokat hozott: a ROE 13,5%, a hitelállomány növekedése hat hónap alatt 6,3% volt. Az elemzői várakozásokat is felülmúlta a bank eredménye, a bécsi tőzsdén ennek ellenére 4% feletti esést mutat jelenleg a bank részvénye. A Portfolio júniusban bevezetett rekordmagas magyar bankadóra vonatkozó kérdésére Cernko azt mondta: a döntés a kormány jogában állt, a banki aktivitás csökkenésében nem hisznek, válságban a szolidaritás és minden körülmények között az együttműködés az első számukra.

Tovább a cikkhez

Céláremelés érkezett az Alteo részvényeire, az MKB szerint venni kell a papírt

Ahogy arról a múlt héten a Portfolio is beszámolt, az Alteo újabb vállalatot vásárolt, ezúttal a hulladékfeldolgozásban.

Tovább a cikkhez

Folytatódik az olajárak esése

A benchmarknak számító Brent esetében a hordónkénti árfolyam ismét megközelítette a 100 dolláros szintet.

olajárak

A WTI pedig továbbra is eltávolodni látszik a 100 dolláros kulcsszinttől.

wtiárak

Javul a hangulat az európai tőzsdéken

A nyitást követően javul a hangulat az európai börzéken, visszafogott emelkedésben van a DAX és a CAC is.

Beindult a sörfogyasztás, egyre többen veszik a Heinekent

A Heineken hétfőn a vártnál jobb első féléves eredményről számolt be, miután a fogyasztók az inflációs nyomás ellenére több sört vásároltak, de a világ második legnagyobb sörgyártója a költségek növekedése miatt elállt a 2023-ra kitűzött marzs előrejelzésétől.

Tovább a cikkhez

Mínuszban a Mol

Ma reggel a hazai blue chipek közül csak a Mol részvényeinek árfolyama esik, az esés hátterében főként a kormány szombati bejelentése áll, mely szerint 25 százalékról 40 százalékra emelik az energiaszektor különadóját.

A nyitáskor a mélypont a 2802 forintos szinten volt, azóta azonban feljebb tudott kapaszkodni az árfolyam.

mol

Vegyes a kép

A nyitást követően a DAX stagnál, a CAC 0,2 százalékos mínuszban van, az FTSE pedig 0,4 százalékos emelkedésben van.

daxxx

Emelkedéssel indul a hét a magyar tőzsdén

A blue chipek közül az OTP, a Richter és a Magyar Telekom árfolyama emelkedik, miközben csak a Mol árfolyama esik.

Tovább a cikkhez

A héten is lesz mire figyelni a tőzsdéken, további jelentések érkeznek

Tovább folytatódik a második negyedéves gyorsjelentési szezon, a héten is számos izgalmas beszámoló érkezik, többek között a hazai nagyvállalatoktól.

Tovább a cikkhez

Eséssel kezdődhet a nap

Mik az aktuális események a tőzsdéken?

  • Emelkedéssel zártak legutóbb a vezető amerikai részvényindexek, a Dow Jones 1 százalékot emelkedett, a S&P 500 1,4 százalékkal került feljebb, míg a Nasdaq 1,8 százalék pluszban zárt.
  • Az ázsiai tőzsdéken ma reggel felemás hangulat látszik, a Nikkei 0,6 százalékot emelkedett, a Hang Seng 0,09 százalékot esett, míg a CSI 300 0,29 százalékkal került lejjebb.
  • Kedvezőtlen nyitást jeleznek előre az európai határidős részvényindexek, a DAX 0,16 százalékot eshet, a CAC 0,02 százalékkal kerülhet lejjebb, míg a FTSE 0,79 százalék mínuszban nyithat.
  • Eséssel nyithatnak az amerikai tőzsdék, a határidős részvényindexek jelenlegi állása alapján a Dow Jones 0,31 százalék mínuszban nyithat, a S&P 500 0,35 százalékot eshet, míg a Nasdaq 0,35 százalékkal kerülhet lejjebb.

Mi várható makro fronton?

Várhatóan ma reggel jelenik meg a magyar feldolgozóipar júliusi beszerzési menedzserindexe, ami máris fontos indikátor lehet a gazdaság állapotával kapcsolatban. A múlt héten Virág Barnabás, az MNB alelnöke úgy fogalmazott, hogy a heti adatok alapján június második felében érezhető volt a lassulás a gazdasági aktivitásban, majd ez folytatódott júliusban is. A havi bmi mellett a KSH a külkereskedelem felülvizsgált adatait teszi közzé. Napközben a német kiskereskedelem és az uniós munkanélküliség friss adatai is érkeznek.

2022. augusztus 1-7.  makronaptár
Magyar makrogazdaság
augusztus 1. hétfő 9:00 MLBKT Feldolgozóipari bmi jún.
augusztus 1. hétfő 9:00 KSH Külkereskedelem (második becslés) máj.
augusztus 2. kedd 8:30 MNB Hitelintézetek mérlege jún.
augusztus 2. kedd 8:30 MNB Kamatstatisztika jún.
augusztus 2. kedd 11:30 ÁKK 3 hónapos dkj aukció  
augusztus 3. szerda 8:30 MNB Lakásárindex Q1
augusztus 3. szerda 9:00 KSH Kiskereskedelem jún.
augusztus 4. csütörtök 9:00 MNB Egyhetes betéti tender (kamat)  
augusztus 4. csütörtök 15:00 MNB Egyhetes betéti tender (elfogadott összeg)  
augusztus 5. péntek 8:30 MNB Nemzetközi tartalékok júl.
augusztus 5. péntek 9:00 KSH Ipar jún.
augusztus 5. péntek 9:00 KSH Kereskedelmi szállsáhelyek forgalma jún.
Nemzetközi makrogazdaság
augusztus 1. hétfő 3:45 Kína Caixin szolgáltató bmi jún.
augusztus 1. hétfő 8:00 Németo. Kiskereskedelem jún.
augusztus 1. hétfő 11:00 EU Munkanélküliség jún.
augusztus 3. szerda 8:00 Németo. Külkereskedelem jún.
augusztus 3. szerda 11:00 EU Termelői árak jún.
augusztus 3. szerda 11:00 EU Kiskereskedelem jún.
augusztus 3. szerda 16:00 USA Gyáripari megrendelések jún.
augusztus 4. csütörtök 8:00 Németo. Gyáripari megrendelések jún.
augusztus 4. csütörtök 13:00 UK Bank of England kamatdöntés  
augusztus 4. csütörtök 14:30 USA Külkereskedelem jún.
augusztus 5. péntek 8:00 Németo. Ipar jún.
augusztus 5. péntek 8:45 Franciao. Ipar jún.
augusztus 5. péntek 8:45 Franciao. Külkereskedelem jún.
augusztus 5. péntek 14:30 USA Munkanélküliség júl.
Forrás: Portfolio-gyűjtés        

Mi történt eddig a tőzsdéken?

  • A vezető amerikai, ázsiai európai és régiós részvényindexek közül idén 0,5 százalékos elmozdulással a FTSE index áll az élen, a sereghajtó 21,6 százalékos eséssel az ATX index.
  • A hazai blue chipek közül idén a legjobban a Mol részvénye teljesített 15,3 százalékos emelkedéssel, a sor végén az OTP papírja áll 51,1 százalékos eséssel.
  • A fontosabb nyersanyagok közül év eleje óta a Brent árfolyama már 40,4 százalékot emelkedett.
Fontosabb instrumentumok
  Árfolyam 1 nap 1 hét 1 hónap Idén 1 év 5 év
Amerikai részvényindexek              
Dow Jones 32 845,13 1,0% 3,0% 5,9% -9,6% -6,4% 50,5%
S&P 500 4 130,29 1,4% 4,3% 8,2% -13,3% -6,5% 67,1%
Nasdaq 12 947,97 1,8% 4,4% 11,1% -20,7% -14,0% 119,1%
Ázsiai részvényindexek              
Nikkei 27 801,64 0,0% -0,4% 3,7% -3,4% 0,1% 39,3%
Hang Seng 20 156,51 -2,3% -2,2% -8,4% -13,9% -23,4% -25,3%
CSI 300 4 170,1 -1,3% -1,6% -5,7% -15,6% -14,0% 12,0%
Európai részvényindexek              
DAX 13 484,05 1,5% 1,7% 3,7% -15,1% -13,8% 10,9%
CAC 6 448,5 1,7% 3,7% 6,9% -9,8% -2,8% 25,7%
FTSE 7 423,43 1,1% 2,0% 1,5% 0,5% 4,9% 0,7%
FTSE MIB 22 405,48 2,2% 5,6% 2,6% -18,1% -12,2% 4,6%
IBEX 8 156,2 0,9% 1,3% -0,4% -6,4% -7,2% -22,6%
Régiós részvényindexek              
BUX 41 805,28 0,1% -1,2% 4,8% -17,6% -13,4% 16,9%
ATX 3 028,13 2,2% 2,9% 2,7% -21,6% -14,0% -6,5%
PX 1 233,56 -0,4% -0,4% -3,8% -13,5% 2,4% 22,3%
WIG20 55 007,36 3,2% 1,7% 0,6% -20,6% -18,9% -11,8%
Magyar blue chipek              
OTP 8 120 2,7% -0,3% -4,3% -51,1% -50,2% -14,5%
Mol 2 906 0,9% -0,8% -2,2% 15,3% 21,9% 5,2%
Richter 8 075 -3,6% -2,8% 14,5% -7,4% -0,8% 21,2%
Magyar Telekom 312,5 0,8% -3,7% -1,7% -24,1% -27,2% -33,1%
Nyersanyagok              
WTI 101,37 2,2% 3,8% -9,2% 34,8% 37,7% 103,9%
Brent 110,06 2,7% 6,6% -5,2% 40,4% 44,5% 109,6%
Arany 1 764,24 0,6% 1,9% -2,9% -3,2% -3,6% 39,2%
Ezüst 20,26 2,3% 7,9% -2,5% -12,9% -21,4% 21,5%
Devizák              
EURHUF 403,6 -0,3% 1,6% 2,3% 9,5% 12,8% 32,5%
USDHUF 395,8221 -0,7% 1,9% 5,1% 22,1% 31,4% 52,6%
GBPHUF 481,0300 -0,4% 3,1% 5,1% 9,5% 14,6% 41,2%
EURUSD 1,0197 0,4% -0,3% -2,7% -10,3% -14,2% -13,2%
USDJPY 135,5900 0,0% -0,4% -0,9% 17,8% 23,7% 22,2%
GBPUSD 1,2169 0,3% 1,1% 0,4% -10,2% -12,9% -7,2%
Kriptovaluták              
Bitcoin 23 785,31 -0,3% 4,9% 18,4% -48,5% -40,6% 756,5%
Állampapírok              
10 éves amerikai állampapírhozam 2,64 -1,5% -5,0% -14,6% 76,2% 108,1% 15,5%
10 éves német állampapírhozam 0,77 3,1% -21,3% -49,2% -528,5% -254,6% 60,5%
10 éves magyar állampapírhozam 8,32 -1,8% -1,3% -0,8% 81,7% 183,0% 160,0%
Forrás: Refinitiv, Portfolio

Címlapkép forrása: Getty Images

tőzsde részvény
Mol Dunai Finomító Dufi benzinkút kőolajfinomító
cser-palkovics andras
zaporizzsjai-atomeromu-ukrajna

Holdblog A pénz valódi értéke

(Archívumunkból 2019)   Értékalapú befektetőként törekednünk kell arra, hogy olcsó eszközöket tartsunk a portfóliónkban....

Díjmentes online előadás
Hogyan működik a tőzsde, mik az alapok, hogy válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát?
Díjmentes online előadás
Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni?
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Model Validation Quantitative Analyst

Model Validation Quantitative Analyst
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
2022. szeptember 7.
Private Health Forum 2022
2022. szeptember 15.
Property Investment Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
tőzsde részvény