kaliumbanya feheroroszorszag
Üzlet

Elvennék az őslakosok földjét, akiket cserébe dolgoztatnának az Amazonas közepére tervezett óriásbányában

Portfolio
Egy kanadai cég, a Brazil Potash Latin-Amerika legnagyobb káliumbányáját tervezi megépíteni az Amazonas esőerdejében. A beruházás megvalósulása érdekében a cég hajlandó lenne a helyi murai őslakosokat alkalmazni, mivel a támogatásuk nélkülözhetetlen a gyár felépítésében - írta meg a Reuters.

A brazíliai Autazesben, az Amazonas állam fővárosától, Manaus-tól 120 kilométerre délkeletre fekvő projekt csökkentené a brazil mezőgazdaság importfüggőségét káliumból. A murai őslakosok azonban attól tartanak, hogy a bánya megépítése prostitúciót és kábítószert hozna a közösségükbe, ezért ellenzik a projektet.

A Brazil Potash már megszerezte a telepítési engedélyt az amazonasi állami hatóságoktól korábban, de ezt egy bírósági ítélet felfüggesztette. A bíróság indoklása szerint a vállalat nem konzultált az őslakos néppel, így az engedélyezés most a konzultációk eredményeitől függ.

Azt tervezzük, hogy kötelezettséget vállalunk a murai őslakosokkal szemben, hogy az alkalmazott munkaerő egy bizonyos hányada közülük kerül ki

- mondta Matt Simpson vezérigazgató, hozzátéve, hogy segíteni fogják az őslakosokat a saját vállalkozásaik létrehozásában is.

Simpson szerint a torontói székhelyű vállalat nagyméretű projektje az 1000 fős helyi alkalmazotti létszámon felül közvetett módon még további, körülbelül 5000 munkahelyet teremtene.

A vezérigazgató reméli, hogy év végéig megkapja a létesítési engedélyt, hogy a vállalat megkezdhesse a 2,4 milliárd dollárba kerülő bánya megépítését. Utolsó lépésként már csak a működési engedély megszerzése van hátra. Ha elhárulnak a jogi akadályok, akkor a cég a tervek szerint 2026-ban elindíthatja a kitermelést.

Jaiza Fraxe, manausi szövetségi bíróság szóvivője elmondta, hogy az őslakossággal folytatott tárgyalások még az előzetes konzultációs szakaszban vannak. Nyitott kérdés azonban az is, hogy a szövetségi környezetvédelmi ügynökség jóváhagyja-e a projektet, a bírósági döntés a kérdésben ugyanis még nem született meg.

Brazília egy nagyon bürokratikus ország, és ez késedelmeket okoz. De nekünk csak át kell navigálnunk ezen a bürokratikus útvesztőn

- mondta Simpson.

Ha a bánya megépülne, a Brazil Potash a teljes termelést Brazíliában értékesítené és vízi úton szállítaná a káliumot a gazdáknak. A bánya mindössze 8 kilométerre lesz a Madeira folyótól, nem messze onnan, ahol a folyó az Amazonasba torkollik, így valószínűleg az Amazonast és mellékágait használnák a szállításra. Simpson szerint a kálium kitermelésének, feldolgozásának és a gazdálkodókhoz való elszállításának költségei sokkal alacsonyabbak, mint az importált kálium szállítási költségei.

A bánya három év működés után elérheti az évi 2,4 millió tonna kálium-karbonát kitermelést, ami Brazília jelenlegi keresletének mintegy 22 százalékának felel meg.

Brazília a világ második legnagyobb káliumfelhasználója Kína után, és éves fogyasztása jelenleg mintegy 11 millió tonna.

Címlapkép forrása: Getty Images

sarkanyhunor
földgáz
befektető tőzsde este árfolyam getty stock
forint-penz-villanyora-rezsiemeles-2022-rezsi-rezsicsokkentes-rezsiarak-rezsidij-rezsiszamla
2022. október 6.
Banking Technology 2022
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 28.
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
2022. október 19.
Budapest Economic Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Grafikonosdi és minden ami friss hír.
sarkanyhunor