gazvezetek gazcsap gazszallitas 2
Üzlet

Lecsavarta Oroszország az európai gázcsapokat, és ezért példátlan negatív rekord felé halad

Portfolio
|
MTI
Mivel az első hét és fél hónapban 13,2%-kal 274,8 milliárd köbméterre csökkent az orosz Gazprom gázkitermelése, így nagyon valószínűtlen, hogy elérné év végére a 400 milliárdos határt, így az idei tényadat példátlan negatív rekord lesz Oroszország újkori történelmében – mutattak rá az orosz Energetikai Fejlesztési Központ elemzői. Mindez azért különösen lényeges, mert még április végén is, tehát a háború kitörése után két hónappal is, azt vázolta a Gazprom vezetője, hogy idén közel 500 milliárd köbméteres gázkitermelésük lesz.

A Gazprom tegnap tette közzé a január 1. és augusztus 15. közötti gázkitermelési és export számait, illetve azt, hogy az európai export várható további visszafogása esetén akár további 60%-kal is drágábbá válhat a gáz télen a kontinensen. Ennek pedig komoly negatív következményei lennének például a magyar rezsicsökkentés minap bejelentett új szabályaira is, amint arra tegnap esti cikkünkben rámutattunk.

A friss Gazprom-számok ismeretében most az orosz Energetikai Fejlesztési Központ elemzői arra hívták fel a figyelmet, hogy Oroszország újkori történelmében először 400 milliárd köbméter alá csökkenhet a Gazprom gáztermelése az idén az export visszaesése miatt. Amint tegnap rámutattunk: idén január elseje és augusztus 15. között a FÁK-országokon kívüli orosz gázexport (lényegében Európát és Törökországot jelenti) 36,2%-kal 78,5 milliárd köbméterre esett, de az első közel nyolc hónap együttes eredménye elfedi azt, hogy mi történt az utóbbi hetekben.

Júliusban ugyanis 58,4%-os, augusztus első felében pedig 59%-os zuhanás volt a Gazprom európai gázexportjában.

Ez szorosan összefügg azzal, hogy az orosz gázfegyver kihasználása miatt már tucatnyi uniós tagállamba leállt a közvetlen orosz gázexport, illetve június közepétől július végéig mintegy 60%-kal fogta vissza a Gazprom az Északi Áramlat 1-en a gázküldést Németországba a turbinaügyre hivatkozva. Aztán még tovább tekerte a gázcsapot és most már csak a kapacitás 20%-át küldi ezen a nagyon fontos útvonalon a németekhez.

A letekert európai gázcsapok oda vezetnek, hogy vissza kell fogni Oroszországban a gázkitermelést, ugyanis közben az oroszországi gáztárolókat már nagyrészt feltöltötték.

Ezzel függ tehát össze a beszakadó orosz gázkitermelés, de persze mindez az árakat az egekbe tornászta Európában, így az oroszok bőven a „pénzüknél vannak” ebben a tekintetben.

"Amennyiben folytatódik az export csökkenő tendenciája, ami a legvalószínűbbnek tűnik, akkor a Gazprom éves termelése a modern orosz történelemben először nem haladja meg az évi 400 milliárd köbmétert. A termelés dinamikáját ugyan érezhetően befolyásolhatja a téli időjárás, de egyelőre úgy tűnik, hogy a 400 milliárd köbméteres szint elérése nagyon valószínűtlen, mivel a Gazprom a közelgő fűtési szezon előtt nagyrészt feltöltötte az orosz gáztározókat" - vélik az orosz intézetnél az MTI összefoglalója szerint.

A Gazprom júliusban csupán 24 milliárd köbméter földgázt termelt, ami augusztusban 22 milliárd köbméterre eshet – vázolják az Energetikai Fejlesztési Központ szakértői, ami alapján tényleg elérhetetlennek tűnik a 400 milliárdos kerek szám.

Mindez azért is külön figyelemre méltó, mert még április végén, tehát két hónappal a háború kitörése után, a Gazprom vezérhelyettese, Vitalij Markelov azt mondta: a holding 494,4 milliárd köbméter gáztermeléssel számol az idén a tavalyi 514,8 milliárd köbméter után.

Ma a Joint Organizations Data Initiative (JODI) azt közölte, hogy az orosz gázkitermelés júniusban havi alapon 18%-kal esett és már 70%-kal alacsonyabb volt, mint márciusban. Mindez tehát azt jelenti, hogy az oroszok európai gázexportjának visszafogása jócskán visszafogja a kitermelési tempót is, ami klímavédelmi szempontból látszólag kedvező. Európa ugyanis például a relatív gázhiányos helyzet enyhítésére távoli tájakról is durván felpörgette a cseppfolyósított földgáz importját, ami szintén terheli a környezetet, másrészt a szén- és olajalapú erőművi áramtermelést is kénytelen felpörgetni, ami viszont jóval szennyezőbb a gázalapú termelésnél.

Címlapkép forrása: Getty Images

vlagyimir-putyin-orosz-elnok-bejelentes-televizio
mihail-mizsincev-orosz-vezerezredes-oroszorszag
roszke-autopalya-magyarorszag-szerbia-hataratkelohely
praga-csehorszag-karoly-hid

RSM Blog Adó extrákkal

Bár a kormányzati törekvések korábban az adminisztráció egyszerűsítése felé mutattak, a külső és belső gazdasági...

Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Díjmentes online előadás
Hogyan csináld a gyakorlatban?
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Credit and Trade Finance Manager

Credit and Trade Finance Manager

CDD Manager

CDD Manager
2022. október 6.
Banking Technology 2022
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 28.
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
2022. október 19.
Budapest Economic Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
sarkanyhunor