tőzsdeapp brókerapp részvénykereskedelem
Üzlet

Rossz volt a hangulat az amerikai tőzsdéken is, de akadtak jó sztorik

Portfolio
A vártnál kedvezőbb GDP-adat ellenére koradélután lefordult a magyar tőzsde, elsősorban a nemzetközi hangulatromlásnak tudható be a rossz teljesítmény. Kifejezetten magas, 40 éves csúcsra szökött a brit infláció elsősorban az élelmiszer-és energiaárak emelkedésének köszönhetően, de emellett annak sem örülhettek a befektetők, hogy megtorpant a kiskereskedelmi forgalom növekedése az Egyesült Államokban júliusban a washingtoni kereskedelmi minisztérium statisztikai intézetének jelentése alapján.

Itt a vége

Napon belüli mélypontjuktól és csúcspontjuktól egyaránt távol, az utolsó órában némi gyengüléssel fejezték be a szerdai kereskedést a vezető amerikai részvényindexek. A Dow 0,50%-ot, az S&P 500 0,72%-ot, a Nasdaq 1,25%-ot veszített keddi záróértékéből. Mindez - ahogy a Dow alábbi chartján is látható - egy hosszabb menetelés végét is jelentheti.

dow

Rossz a hangulat Amerikában, de vannak emelkedő részvények

Bár napon belül mélypontjukat talán már elhagyták a vezető amerikai részvényindexek, nem javul látványosan a hangulat a tengerentúli tőzsdéken: a Dow 0,5%-os, az S&P 500 0,7%-os, a Nasdaq 1,25%-os mínuszban van.

Az érdekesebb részvények közül

 • a Weber grillgyártó részvényei csaknem 5%-ot estek, miután a Citi semlegesről eladásra minősítette le a részvényeit. A Citi szerint a vállalat gyenge értékesítési kilátásai és a készpénzállomány csökkenése azt jelenti, hogy a Webernek további tőkebevonásra lehet szüksége.
 • a Target kiskereskedelmi cég részvényei több mint 2,5%-ot veszítettek értékükből, miután az elemzők várakozásait messze alulmúlta az eredménye. Negyedéves profitja csaknem 90%-kal csökkent az egy évvel korábbihoz képest, de megerősítette az egész évre vonatkozó előrejelzését, mondván, fel van készülve egy fellendülésre.
 • a szintén kiskeresedelemben utazó Bed Bath & Beyond mémrészvényei szerdán több mint 21%-ot emelkedtek és óriási volatilitást mutatnak az utóbbi napokban annak köszönhetően, hogy a Redditen és a WallStreetBetsen most nagyon népszerű téma.
 • a Krispy Kreme fánklánc részvényei több mint 11%-ot estek, miután rossz negyedéves eredményekről számolt be, ugyanis a vártnál alacsonyabb profitot és bevételt tartalmaztak. A vállalat azt is közölte, hogy az elmúlt hetekben már jelentős lassulást tapasztaltak az alapanyagköltségekben

- hívta fel a figyelmet a CNBC.

Szép nyereséget ért volna el a Takarék Jelzálogbank, ha nincs az új különadó

Jelentős profitnövekedésről számolt volna be a szerdai tőzsdezárás után a Takarék Jelzálogbank, ha nincs a kormány által nyár elején bevezetett extraprofit adó, amely 632 millió forintra rúg a társaságnál. Így azonban az egy évvel korábbinál 17%-kal alacsonyabb, 877 millió forintos első féléves nyereségről számolt be a tisztán jelzáloghitel-refinanszírozással foglalkozó társaság.

Tovább a cikkhez

Nagy mínuszban zárt a magyar tőzsde

A hazai blue chipek közül az OTP teljesített a legrosszabban.

Tovább a cikkhez

Kilőttek a Manchester United részvényei

Elon Musk arról tweetelt, hogy megveszi a Manchester Unitedet, pár órával később azonban kiderült, hogy csak viccelt a milliárdos. Ennek ellenére azonban kilőttek a szebb napokat is látott futballklub részvényei, 4 százalék körüli pluszban állnak a késő délutáni órákban.

united

Friss véleményt mondott a Concorde a Wizz Airről: Hazárdjátékot játszik a menedzsment és a piac is

Leminősíti a Wizz Air részvényeket a Concorde vételről semlegesre, mivel a növekvő hígulási kockázat fényében a részvény kezd egy nagyon veszélyes játéknak tűnni – olvasható a friss elemzésben. Ezzel egyidejűleg a célárat 30-ról 28 GBP-ra csökkenti az elemző, ami a társaság visszafogottabb növekedési várakozásait tükrözi az év további részére. A friss célár 14 százalékkal magasabb a jelenlegi árfolyamnál.

Tovább a cikkhez

Mozgásba lendültek a hackerek, dollármilliárdok tűnnek el a kriptotérből

A hackertámadások miatt elveszett kriptovaluták értéke idén ugrásszerűen megnőtt, miután a decentralizált pénzügyi protokollok könnyű célponttá váltak a hackerek számára - derült ki a Chainalysis nevű blokkláncelemző cég jelentéséből.

Tovább a cikkhez

Ezzel pár nap alatt megduplázhattad a pénzedet - Megint dübörög a mémrészvény-őrület!

"Mintha már láttunk volna ilyet" - könnyen megfogalmazódhat a gondolat az emberben, amikor a rossz kilátásokkal rendelkező, és éppen ezért magas short állománnyal bíró Bed Bath and Beyond tőzsdei árfolyammozgására tekint. Újraindult volna a 2021-es mémrészvny-őrület? Jöhetnek megint a brutális short squeeze-ek? Egy biztos, a kisbefektetői közösség a tavalyiak után rendesen ki volt már éhezve egy hasonló sztorira.

Tovább a cikkhez

Eséssel indult a kereskedés a tengerentúlon

Rossz hangulatú kereskedést láthatunk a tengerentúli tőzsdéken. A Dow minimálisan, 0,3 százalékkal került lejjebb, az S&P 500 0,7 százalékos mínuszban indítja a napot, a Nasdaq pedig egy százalékkal került lejjebb.

sppp

Túl gyorsan, túl magasra - Érik már egy nagyobb esés a tőzsdéken

Június közepén sikerült elkapni a piac alját, arról írtunk, hogy indulhat egy rali a tőzsdéken, akkor több indikátor is extrém pesszimizmust, túladottságot jelzett, jött is a felpattanás, nem is akármekkora, gyakorlatilag azóta töretlenül tart a rali. Most viszont már egyre több az arra utaló jel, hogy érik egy korrekció a tőzsdéken.

Tovább a cikkhez

Továbbra is mínuszban Európa

Az amerikai nyitást megelőzően továbbra is mínuszban vannak a vezető európai részvényindexek, a DAX 1,2, a CAC 0,5, az FTSE pedig 0,3 százalékos esésben van.

daxesés

Egyre rosszabb a hangulat a magyar tőzsdén

A hazai blue chipek közül az OTP teljesít a legrosszabban.

Tovább a cikkhez

Olcsók a magyar blue chipek, de nem véletlenül? Biztos, most kell beszállni?

Már meghallgatható a Portfolio heti podcastjének augusztus 17-i adása. A mai műsorban arról volt szó, hogy több rekordot is megdöntöttek a magyar blue chipek, azaz az OTP, a Mol, a Rchter és a Magyar Telekom az idei második negyedévben, mégis olcsón lehet most bevásárolni belőlük a tőzsdén. De talán nem véletlenül, az okokat pedig inkább a működési környezetben kell keresni – egyebek mellett erről beszélt a Portfolio heti podcastjének legfrissebb adásában Nagy Viktor, a Portfolio Részvény rovatának vezető elemzője.

Tovább a cikkhez

Jókorát bukott befektetésein a világ legnagyobb olajalapja

A norvég olajalap, a világ legnagyobb állami vagyonalapja 2022 első felében veszteséget könyvelt el, ami csaknem eltörölte a 2021-es piaci menetelésben elért nyereséget - számol be a hírről a Financial Times.

Tovább a cikkhez

Itt a gázhiány egyik legnagyobb áldozata: 12 milliárd eurós veszteség a német óriáscégnél

A német Uniper, amely a múlt hónapban 15 milliárd eurós állami mentőcsomagot kapott, most 12,3 milliárd eurós nettó veszteséget jelentett az első félévre vonatkozóan. Elsősorban az elmaradó orosz gázszállításokra hivatkoztak, amelyek miatt kénytelenek voltak máshonnan, magasabb áron vásárolni.

Tovább a cikkhez

Elon Musk kiterítette a lapjait

A világ leggazdagabb emberének számító Tesla- és SpaxeX-vezér Elon Musk kedden kijelentette, hogy a mérsékelt republikánusokat és a mérsékelt demokratákat támogatja, mindössze három hónappal azután, hogy bejelentette, hogy a republikánusokra fog szavazni.

Tovább a cikkhez

Kisebb elmozdulások az európai tőzsdéken

Mérsékelten emelkednek az európai tőzsdék a nyitás után, a DAX 0,1 százalékkal került feljebb, míg a CAC 0,2 százalékot emelkedett, a FTSE 100 pedig ugyancsak 0,2 százalékot erősödött. A milánói börze és a spanyol tőzsde is feljebb került a piacnyitásban.

day01

Iránykereséssel indul a nap a magyar tőzsdén

A tegnapi emelkedés után ma is mérsékelt jó hangulatban indul a nap a magyar tőzsdén, a BUX 0,1 százalékos pluszban van, a blue chipek vegyesen teljesítenek.

Tovább a cikkhez

Itt a várt magyar GDP-adat! Hasított a gazdaság, most jön a lassulás?

A második negyedévben 6,5%-kal nőtt a magyar gazdaság az előző év azonos időszakához képest a KSH előzetes adatai alapján, amire az első negyedéves 8,2%-os bővülés után lassult a növekedés. A Portfolio által megkérdezett közgazdászok 6,1%-os bővülésre számítottak, így az adat pozitív meglepetést jelent. Negyedéves alapon 1,1%-kal nőtt a GDP, ami szintén kedvező teljesítményről árulkodik. Az év második felében éves alapon a mostaninál lassabb növekedés várható, a nagy kérdés pedig az, hogy negyedéves alapon elfogy-e a lendület, és recesszióba csúszik-e a magyar gazdaság. A növekedést övező kockázatok (magas hazai infláció, emelkedő áram- és gázár, a hitelezés megtorpanása, európai gázválság) alapján nem lenne meglepő a visszaesés.

Tovább a cikkhez

Kisebb emelkedéssel indulhat a nap

Mik az aktuális események a tőzsdéken?

 • Vegyesen zártak tegnap a vezető amerikai részvényindexek, a Dow Jones 0,7 százalék pluszban fejezte be a napot, a S&P 500 0,2 százalékkal került feljebb, míg a Nasdaq 0,2 százalékot esett.
 • Az ázsiai tőzsdéken ma reggel felemás hangulat látszik, a Nikkei 1,11 százalékos pluszban van, a Hang Seng 0,94 százalékot emelkedett, míg a CSI 300 0,06 százalékos mínuszban van.
 • Jó hangulatban nyithatnak az európai tőzsdék, a határidős részvényindexek állása alapján a DAX 0,33 százalékot emelkedhet, a CAC 0,34 százalék pluszban nyithat, míg a FTSE 0,09 százalékkal kerülhet feljebb.
 • Az amerikai határidős részvényindexek emelkedést vetítenek előre a piacnyitásra, a Dow Jones 0,08 százalék pluszban nyithat, a S&P 500 0,11 százalékkal kerülhet feljebb, míg a Nasdaq 0,04 százalékot emelkedhet.

Mi várható makro fronton?

Ma fontosabb nap lesz: az MNB a júliusi devizatartalék adatait ismerteti és a pénzügyi számlákat, és ezen a napon érkezik a magyarországi GDP is. Az Eurostat közzéteszi az európai GDP-rangsort, megtudjuk belőle, hogy teljesített Magyarország a blokk többi országához képest. Amerikából kiskereskedelmi adat érkezik, amely a várt lassulás miatt szintén fontosabb a szokásosnál, és a Fed is közzéteszi legutóbbi ülésének jegyzőkönyvét.

2022. augusztus 15-21. makronaptár
Magyar makrogazdaság
augusztus 15. hétfő 8:30 MNB Fizetési mérleg júl.
augusztus 15. hétfő 9:00 KSH Építőipar jún.
augusztus 16. kedd 11:30 ÁKK 3 hónapos dkj aukció  
augusztus 17. szerda 8:30 MNB Pénzügyi számlák Q2
augusztus 17. szerda 8:30 MNB Devizatartalék júl.
augusztus 17. szerda 9:00 KSH GDP Q2
augusztus 18. csütörtök 9:00 MNB Egyhetes betéti tender (kamat)  
augusztus 18. csütörtök 15:00 MNB Egyhetes betéti tender (elfogadott összeg)  
Nemzetközi makrogazdaság
augusztus 15. hétfő 1:50 Japán GDP Q2
augusztus 15. hétfő 4:00 Kína Kiskereskedelem júl.
augusztus 15. hétfő 4:00 Kína Ipar júl.
augusztus 16. kedd 8:00 UK Munkanélküliség jún.
augusztus 17. szerda 8:00 UK Infláció júl.
augusztus 17. szerda 11:00 EU  GDP (második becslés) Q2
augusztus 17. szerda 14:30 USA Kiskereskedelem júl.
augusztus 17. szerda 20:00 USA Fed-jegyzőkönyv  
augusztus 18. csütörtök 11:00 EU  Infláció (felülvizsgált) júl.
augusztus 19. péntek 1:30 Japán Infláció júl.
augusztus 19. péntek 8:00 UK Kiskereskedelem júl.
Forrás: Portfolio-gyűjtés        

Mi történt eddig a tőzsdéken?

 • A vezető amerikai, ázsiai európai és régiós részvényindexek közül idén 2,1 százalékos elmozdulással a FTSE index áll az élen, a sereghajtó 19,7 százalékos eséssel az ATX index.
 • A hazai blue chipek közül idén a legjobban a Mol részvénye teljesített 15,7 százalékos emelkedéssel, a sor végén az OTP papírja áll 44,5 százalékos eséssel.
 • A fontosabb nyersanyagok közül év eleje óta a WTI árfolyama már 18,7 százalékot emelkedett.
Fontosabb instrumentumok
  Árfolyam 1 nap 1 hét 1 hónap Idén 1 év 5 év
Amerikai részvényindexek              
Dow Jones 34 152,01 0,7% 4,2% 9,2% -6,0% -4,1% 55,1%
S&P 500 4 305,2 0,2% 4,4% 11,4% -9,7% -3,9% 74,4%
Nasdaq 13 635,21 -0,2% 4,8% 13,8% -16,5% -9,9% 130,4%
Ázsiai részvényindexek              
Nikkei 28 868,91 0,0% 3,1% 7,8% 0,3% 4,9% 46,3%
Hang Seng 19 830,52 -1,0% -0,9% -2,3% -15,2% -24,3% -27,6%
CSI 300 4 177,84 -0,2% 0,5% -1,7% -15,4% -15,4% 12,9%
Európai részvényindexek              
DAX 13 910,12 0,7% 2,8% 8,1% -12,4% -12,7% 13,4%
CAC 6 592,58 0,3% 1,6% 9,2% -7,8% -3,6% 27,4%
FTSE 7 536,06 0,4% 0,6% 5,3% 2,1% 5,3% 1,4%
FTSE MIB 22 997,83 0,1% 2,3% 9,9% -15,9% -13,0% 4,6%
IBEX 8 511,9 1,0% 2,4% 7,1% -2,3% -4,6% -19,3%
Régiós részvényindexek              
BUX 43 528,08 1,1% 1,9% 9,8% -14,2% -13,3% 18,0%
ATX 3 101,68 0,5% 2,6% 8,4% -19,7% -14,3% -4,3%
PX 1 255,74 0,4% 1,0% 2,6% -11,9% -1,5% 21,5%
WIG20 56 217,76 0,3% 2,7% 8,9% -18,9% -18,3% -10,0%
Magyar blue chipek              
OTP 9 212 2,6% 3,3% 13,4% -44,5% -44,8% -7,7%
Mol 2 916 1,0% 3,6% -1,0% 15,7% 22,0% 1,1%
Richter 8 055 -0,1% -1,8% 7,3% -7,7% -8,5% 23,3%
Magyar Telekom 320 0,3% 1,9% 4,9% -22,2% -26,3% -32,6%
Nyersanyagok              
WTI 89,28 -3,1% -4,3% -10,3% 18,7% 32,7% 90,9%
Brent 92,37 -3,1% -4,2% -8,8% 17,8% 32,4% 81,5%
Arany 1 777,2 -0,1% -0,9% 4,2% -2,5% -0,6% 39,5%
Ezüst 20,16 -0,9% -1,7% 7,8% -13,4% -15,4% 18,8%
Devizák              
EURHUF 404,5 1,3% 1,9% 0,6% 9,7% 15,1% 32,9%
USDHUF 397,3673 1,4% 2,4% -0,4% 22,6% 33,3% 52,8%
GBPHUF 479,8799 1,3% 2,2% 1,8% 9,2% 16,0% 43,9%
EURUSD 1,0180 -0,1% -0,4% 1,0% -10,5% -13,6% -13,0%
USDJPY 133 0,0% -1,5% -4,0% 15,5% 21,9% 20,0%
GBPUSD 1,2094 0,1% 0,1% 2,1% -10,7% -12,7% -6,0%
Kriptovaluták              
Bitcoin 23 867 -1,0% 3,0% 14,6% -48,4% -48,0% 445,1%
Állampapírok              
10 éves amerikai állampapírhozam 2,83 1,2% 1,3% -3,3% 89,1% 128,7% 27,1%
10 éves német állampapírhozam 0,91 8,4% 5,7% -14,8% -609,5% -279,5% 147,2%
10 éves magyar állampapírhozam 7,99 3,2% -1,4% -12,5% 74,5% 175,5% 149,7%
Forrás: Refinitiv, Portfolio

Címlapkép forrása: Oscar Wong/Getty Images

vlagyimir-putyin-orosz-elnok-bejelentes-televizio
mihail-mizsincev-orosz-vezerezredes-oroszorszag
roszke-autopalya-magyarorszag-szerbia-hataratkelohely
praga-csehorszag-karoly-hid

RSM Blog Adó extrákkal

Bár a kormányzati törekvések korábban az adminisztráció egyszerűsítése felé mutattak, a külső és belső gazdasági...

2022. október 6.
Banking Technology 2022
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 28.
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
2022. október 19.
Budapest Economic Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Credit and Trade Finance Manager

Credit and Trade Finance Manager

CDD Manager

CDD Manager
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Díjmentes online előadás
Hogyan csináld a gyakorlatban?
sarkanyhunor