Előfizetői tartalom

Egy ezeréves technológiával hűtik le Európa egyik legforróbb városának utcáit

Portfolio
Európa egyik legforróbb éghajlatú városában, a spanyolországi Sevillában szeretik az emberek a nyári estéket a szomszédokkal és az utcabeliekkel való „hűvös csevegéssel”, a charla al frescóval tölteni. Az emberek közösségimédia-függése mellett azonban most már a globális felmelegedés is veszélyezteti ezt a szokást. A perzsáknál már évezredek óta ismert technológia viszont most segíthet lehűteni a város egyes részeit.

A Bloomberg ugyanis azt írja, hogy az árnyékolás, illetve a hőség elleni védekezés más, hagyományos eszközei most már sok helyen nem elégségesek. Sevilla válasza erre a CartujaQanat, egy 5 millió eurós kísérleti projekt, amelynek célja az, hogy 10°C-kal csökkentse az átlagos hőmérsékletet egy-egy utca környékén. A 80%-ban európai uniós forrásokból finanszírozott projekt...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés