Előfizetői tartalom

A 4iG megveszi a Vodafone Magyarországot - Nemzeti távközlési céget hoznak létre a magyar állammal

Gigantikus hazai távközlési tranzakciót jelentett be ma reggel a 4iG, ugyanis a vállalat az állammal karöltve megvásárolja a Vodafone magyarországi operációját. A tranzakció értéke 715 milliárd forint, a 4iG 51, a Magyar Állam 49 százalékos tulajdont szerezhet a második legnagyobb hazai távközlési vállalatban.

Gigantikus tranzakció a hazai távközlésben

Ez lehet az iparág legjelentősebb piacformáló tranzakciója Magyarországon az 1990-es években lebonyolított Matáv privatizáció óta,

áll a 4iG közleményében.

  • Előzetes, nem kötelező érvényű megállapodást kötött a 4iG, a Magyar Állam képviseletében a Corvinus Zrt., valamint a Vodafone Europe BV a Vodafone Magyarország Távközlési Zrt. százszázalékos részvénycsomagjának adásvételéről.
  • A tranzakció értéke (Enterprise Value) 715 milliárd forint, amely a céltársaság 2022. március 31-én lezárt üzleti évben elért EBITDA 7,7-szeresét teszi ki.
  • A 4iG távközlési és IT portfóliója a Vodafone Magyarországgal kiegészülve jelentős lépés egy nemzeti, piacvezető infokommunikációs vállalatcsoport létrehozásában.
  • A tervezett tranzakció a keresztértékesítési lehetőségek, a teljes vezetékes- és mobilszolgáltatói konvergenciák, valamint a méretarányok révén jelentős növekedési potenciált és kiaknázható szinergiákat biztosít a 4iG számára a B2B és B2C szegmensekben. A társaságok vezetékes és mobil infrastruktúrájának konszolidációja hosszú távú részvényesi értéket teremt az üzemeltetési és fenntartási költségek, valamint a fejlesztésekből és beruházásokból származó megtakarításoknak köszönhetően.
  • Az együttes bevétel, költség és beruházási megtakarításokból származó szinergiák nettó jelenértéke a becslések szerint meghaladhatja a 150 milliárd forintot.
  • A tervezett akvizícióval a 4iG 51%-os, a Magyar Állam 49%-os tulajdont szerezhet a második legnagyobb hazai távközlési vállalatban.
  • A tranzakció a Vodafone Magyarország átvilágítását, a végleges adásvételi szerződés aláírását és a szükséges hatósági eljárásokat követően 2022 végéig zárulhat.

Az akvizícióval a 4iG 51 százalékos többségi tulajdonosa lehet a Vodafone Magyarországnak, míg a Magyar Állam részesedése 49 százalék lehet. A tranzakció értéke (Enterprise Value) 715 milliárd forint, amely a céltársaság 2022. március 31-el lezárt üzleti évben elért EBITDA 7,7-szeresét teszi ki.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés