Előfizetői tartalom

A nyári szünet után újabb robbanás jöhet a nyersanyagoknál

Portfolio
Úgy is fogalmazhatnánk, hogy nyári szünetre mentek a nyersanyagok, hiszen számos árupiaci termék ára jelentősen csökkent június óta, részben az erősödő dollár és a recessziós félelmeknek miatt. A nyárnak azonban hamarosan vége, és ezzel a nyersanyagpiac is újra felpöröghet egyes Wall Street-i szakemberek szerint. Többen úgy tartják ugyanis, hogy még a 100 dollár körüli olajárak és a csökkenő gazdasági kilátások közepette eső nyersanyagárak mellett is az év végére újabb rali várható a nyersanyagok piacán.

Újabb nyersanyagrali készülhet

Múlt héten az olajárak január óta nem látott mélypontra estek, mivel a befektetők a recessziós félelmeket, a kínai gazdaság lassulását, és az iráni atomalku lehetséges eredményét kezdték árazni. Ezek után múlt szerdán újabb ralit indítottak el az EIA adatai, amelyek az amerikai nyersolajkészletek nagymértékű csökkenését mutatták, majd hétfőn Szaúd-Arábia arra figyelmeztetett, hogy csökkenthetik a kitermelést a közelmúltbeli olajárcsökkenés korrigálása érdekében, így a Brent ára újra 100 dollár fölé került, azonban a júniusi csúcsokhoz képest továbbra is jelentősen elmarad a jegyzés.

Más nyersanyagok is veszíteni látszanak a lendületükből, részben a kínai gazdasági adatok miatt. A réz ára például 7000 dollár közelébe esett a 10 000 dollár feletti szintekről.

A Wall Street azonban nem ingott meg a nyersanyagokba vetett hitében. Több elemző az állítja, küszöbön áll egy újabb rali, és ez még az újév előtt bekövetkezhet.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés