repülőgép
Üzlet

A Google egy húzással elintézte, hogy környezetkímélőbbnek lássuk a repülést, mint amilyen valójában

Portfolio
Megváltozott az a mód, ahogyan a Google kiszámítja a repülőjáratok éghajlatra gyakorolt hatását, ennek eredményeképp sokkal kisebb negatív hatást gyakorolnak a környezetre, mint korábban – számol be a hírről a BBC.

A világ legnagyobb keresőmotorja kivette a globális felmelegedés egyik fő tényezőjét az online szén-dioxid-kibocsátás-számító kalkulátorából. A lap megjegyzi, hogy mivel minden 10 online keresésből kilencet a Google-on végeznek, ennek széleskörű következményei lehetnek az emberek utazási döntéseire.

A Google közlése szerint a változtatásra az "iparági partnereivel" folytatott konzultációkat követően került sor. A módosítás a vállalat "Google Flights" keresőeszközébe ágyazott szén-dioxid-kalkulátort érinti.

A Google Flights szolgáltatás a járatkeresési találatok tetején jelenik meg, és lehetővé teszi, hogy járatok és viteldíjak után kutathassunk, miközben az utazás során keletkező károsanyag-kibocsátás kiszámítását is felajánlja.

Bár a Google szerint a funkció célja, hogy "segítsen fenntarthatóbb utazási döntéseket hozni", júliusban mégis úgy döntött, hogy

a CO2 kivételével a repülés összes globális felmelegedést okozó hatását kizárja.

Egyes szakértők szerint a Google számításai most már csak alig több mint a felét adják a repülések éghajlatra gyakorolt valós hatásának. A repülés ugyanis a repülőgép üzemanyag elégetése során keletkező szén-dioxidon kívül sok más módon is hatással van az éghajlatra.

Ezek közé tartozik a légkörben magasan elhelyezkedő kondenzcsíkok létrehozása, amelyek a Föld által kisugárzott hőt megkötik, így felmelegedést eredményezve a bolygón. Ezek a további felmelegedést okozó hatások azt jelentik, hogy bár a légi közlekedés a globális CO2-kibocsátásnak csak mintegy 2%-áért felelős, az ágazat valójában az emberi tevékenység által okozott globális felmelegedés mintegy 3,5%-áért felelős. És úgy tűnik, ez csak rosszabb lesz. A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) szerint 2000 óta a kibocsátások 50%-kal nőttek, és az iparág a következő két évtizedben várhatóan évente több mint 4%-kal fog növekedni.

A Google a BBC-nek elmondta, hogy "határozottan úgy véli", hogy a légi közlekedés CO2-n kívüli hatásait is be kell vonni a számításokba, egyben elismerik, hogy globális szinten ezek a repülés jelentős további hatását jelentik. A vállalat azt állítja, hogy tudományos szakemberekkel együttműködve igyekszik jobban megérteni, hogy a kondenzcsíkok és más felmelegedést okozó hatások hogyan befolyásolják az egyes repüléseket.

A Google változtatásainak valószínűleg messzemenő hatásai lesznek – írja a BBC, ugyanis a szén-dioxid-számítási módszertana széles körben elismert iparági szabvány a légi közlekedésben. Ezt használja a Skyscanner, a világ egyik legnagyobb online utazási irodája is, amelynek havonta több mint 100 millió látogatója van. Emellett számos más nagy online utazási vállalkozás, köztük a Booking.com, az Expedia, a Tripadvisor és a Visa is jelezte, hogy szintén használni kívánja a Google számait.

Kit Brennan, a Thrust Carbon nevű brit cég alapítója attól tart, hogy a fogyasztók azt hihetik, hogy a CO2-n kívüli, az éghajlatra gyakorolt hatások hosszabb távon nem relevánsak, annak ellenére, hogy a tudomány ellentmond ennek a nézetnek. Ez azt jelentené, hogy az emberi tevékenység által okozott felmelegedés akár 1,5%-át is figyelmen kívül hagynák, és ennek megfelelően csökkenne a légitársaságokra gyakorolt nyomás, hogy csökkentsék a kibocsátásukat.

Címlapkép: Getty Images

gáz főzés sütés
rubel hrivnya euró dollár
Dán hadihajó
Vucic Putyin
Ursula von der Leyen szankcio Europai Unio sajtoadatbazis ujrafelhasznalhato

Holdblog A nagy klímalottó

Ha összevetjük a fenntarthatatlan gazdasági rendszerünket a klasszikus szerencsejátékkal, a lottóval, sokatmondó...

2022. október 6.
Banking Technology 2022
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 28.
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
2022. október 19.
Budapest Economic Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Online előadás
Grafikonosdi és minden ami friss hír.
Díjmentes online előadás
Minden, amit a kezdéshez tudni érdemes.
gáz főzés sütés