Előfizetői tartalom

Soha nem volt még ennyivel drágább a gázolaj, mint a benzin Magyarországon - Mi folyik itt?

Szerdán újabb 30 forinttal drágulhat a gázolaj literje, amivel akkora különbség alakul ki a benzinhez képest, amekkora korábban még soha sem volt: ötödével lesz drágább a gázolaj, a különbözet literenként több mint 130 forint lesz. Az elmúlt években is jellemző volt az, hogy a nyaralások végeztével, az őszhöz közeledve egyre drágább lett a gázolaj a benzinhez képest, de ekkora ugrás korábban soha sem történt. A folyamatok mögött nemcsak hazai, hanem nemzetközi trendek is vannak.

Egyre feljebb

Meredeken emelkedett az elmúlt hónapokban az üzemanyagok ára egész Európában, így Magyarországon is, miközben a 2000-es évek elején még jellemzően a 200-250 forintos sávban alakult, 2015-öt követően pedig 350 felett állt az üzemanyagár, a koronavírus utáni időszakban meglóduló gazdasági aktivitással párhuzamosan elpattant a benzin és a gázolaj ára, az emelkedés exponenciális. Csakhogy ezzel párhuzamosan egy másik trend is kibontakozott az elmúlt hetekben, mégpedig az, hogy a gázolaj árának alakulása elvált a benzinétől. Miközben júniusban még a benzin volt drágább, mostanra már egyértelműen a gázolaj az, nem is akármekkora a különbség:

a gázolaj már ötödével drágább, mint a benzin, ekkora eltérésre a dízel és a benzin ára között még soha sem volt példa. Ez pedig abszolút értelemben is igaz, a gázolaj literje 137 forinttal drágább, mint a benziné, ez is új rekordnak számít.

hossz

A teljes képhez hozzátartozik, hogy a következő árváltozás hoz drasztikus változást a hazai kutakon, miközben a benzin ára nem változik szerdától, a gázolaj ára literenként 30 forintot emelkedik.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés