orosz ukrán háború tank harckocsi t-64 páncélos stock
Üzlet

Az oroszok hadijelentése alapján brutális pusztítást végeztek az ukrán ellentámadási kísérlet során

MTI
Több mint 1200 ukrán katona esett el a déli frontszakaszon meghiúsult ellentámadási kísérlet során - jelentette ki Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a keddi hadijelentést ismertetve.

A tábornok szerint az ukrán fegyveres erők a Mikolajiv-Krivij Rih felől és más irányokból megkísérelt támadása során az orosz hadseregcsoportosulás az elmúlt egy nap alatt 48 harckocsit, 46 gyalogsági harcjárművet, 37 egyéb páncélozott harcjárművet, nyolc nagy kaliberű géppuskával felszerelt kisteherautót, valamint több mint 1200 ukrán katonát semmisített meg.

Az orosz védelmi tárca a hétfő esti közleményében még 560 fő feletti ukrán veszteségről volt szó.

Konasenkov szerint az orosz hadsereg szétverte az ukrán 128. független hegyi rohamdandár egységeit, amelyeket Nyugat-Ukrajnából dobtak át a műveletben való részvételre. Mint mondta, dandár öt katonája megadta magát.

Kirill Sztremuszov, a Herszon megyei közigazgatás helyettes vezetője közölte, hogy Herszonban "likvidáltak egy diverzáns és felderítő csoportot", a légvédelem pedig kedden három alkalommal lépett működésbe. Eduard Baszurin, a donyecki "népi milícia" parancsnokhelyettese a Rosszija 24 hírtelevíziónak kijelentette, hogy az ukrán hadsereg sikertelen ellentámadási kísérletet tett az Artemivszk (Bahmut) járásközponttól 16 kilométerre lévő Kodema településnél, amely során húsz tankot és harminc embert vesztett. Kodema "felszabadításáról" hétfőn tettek bejelentést a szakadárok.

Az orosz hivatalos hadijelentés szerint egyébként a Dnyipropetrovszk megyei Olekszandrivkánál nagypontosságú föld-föld fegyverek eltalálták az ukrán fegyveres erők 1. páncélos dandárjának ideiglenes telepítési pontját és lőszerraktárát, aminek következtében több mint kétszáz harcos, köztük mintegy 40 külföldi "zsoldos" életét vesztette, valamint több mint húsz páncélozott jármű és nagy mennyiségű tüzérségi lőszer semmisült meg. A donyecki régióban lévő Konsztantyinivka közelében koncentrált csapások érték az ukrán idegenlégió ideiglenes telephelyét és a Kraken alakulat vezetésipontját, több mint száz ember életét kioltva és hét haditechnikai eszközt üzemképtelenné téve.

Konasenkov altábornagy azt mondta, hogy a Dnyipropetrovszk megyei Krivij Rih városában az orosz légierő precíziós fegyverei megsemmisítették az Intervzriprom robbanóanyaggyár termelési létesítményeit. Az orosz harcászati légierő gépei, valamint a rakéta- és a tüzérségi csapatok az elmúlt nap folyamán öt vezetésipontra, 52 lőállásban lévő tüzérségi egységre, 142 élőerő- és hadfelszerelés-összpontosulásra, valamint három rakéta- és tüzérségi fegyver- és lőszerraktárra mértek csapást. Az orosz légvédelem lelőtt két Szu-25-ös repülőgépet, öt drónt, három ukrán Tocska-U ballisztikus rakétát, valamint 44 HIMARS-, öt Vilha- és négy Uragan-lövedéket

Az orosz védelmi minisztérium összesítése szerint az ukrán fegyveres erők a háború kezdete óta 278 repülőgépet, 148 helikoptert, 1837 drónt, 370 légvédelmi rakétarendszert, 4539 harckocsit és egyéb páncélozott harcjárművet, 822 rakétasorozatvetőt, 3357 tüzérségi löveget és aknavetőt, valamint 5136 speciális katonai járművet veszítettek. Ezeket az adatokat más források nem erősítették meg.

Konasenkov szerint az ukrán hadsereg hétfőn négy drónnal kísérelt meg csapást mérni a zaporizzsjai atomerőmű területére, ezeket mind elfogták. Elmondta, hogy egy amerikai gyártmányú eszköz az amerikai gyártmányú nukleáris üzemanyagot és szilárd radioaktív hulladékot tároló 1. számú speciális épület tetején landolt, de nagyobb kárt nem okozott.

A szóvivő közölte, hogy az elmúlt 24 órában két ukrán tüzérségi lövedék robbant fel az 1. épület közvetlen közelében robbantak fel. Ezt követően az orosz tüzérség elfojtotta a Marhanec környékéről érkező tüzet.

Enerhodar Moszkva-barát elöljárósága kedd reggel azt állította, hogy az erőműre mért csapásokkal Kijev meg akarja akadályozni, hogy a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) Rafael Grossi főigazgató vezette NAÜ-misszió küldetését. Korábbi sajtójelentések szerint a NAÜ ellenőrei augusztus 31. és szeptember 3. között keresik majd fel a zaporizzsjai atomerőművet.

Jevgenyij Balickij, Zaporizzsja megyének az orosz megszálló erők által kinevezett közigazgatásának vezetője az RT televíziónak nyilatkozva kijelentette, hogy a helyi hatóságok a NAÜ-misszióval "objektívan és becsületesen" fogják ismertetni az erőmű körül kialakult helyzetet és bemutatják majd, hogy honnan érkeztek a lövések, de nincsenek illúzióik ezzel kapcsolatban. Ismét ígéretet tett a küldöttség biztonságának szavatolására.

A TASZSZ hírügynökség szerint kedden ismeretlenek sikertelen robbantásos merényletet kíséreltek meg a herszoni közlekedési rendőrség egyik alkalmazottja ellen, amikor a gépkocsijén éppen a családjával utazott. A pokolgépet előzetesen az utcán helyezték el, a merényletben senki sem sérült meg.

A helyi hatóságok szerint az ukrán lövések következtében megszakadt a Herszon megyei Novaja Kahovka nyugati részének áram- és gázellátása. A várost két nap alatt mintegy száz rakétát lőttek ki.

Kedden ukrán tüzérségi csapásokról érkeztek jelentések a Donyec-medence több, a szakadárok ellenőrizte területéről. A támadások következtében Donyeckben legkevesebb egy civil életét vesztette.

Az orosz védelmi minisztérium, közölte, hogy Zaporizzsja megye lakosai közül eddig több mint nyolcezren kapták meg az orosz állampolgárságot a benyújtott több mint 35 ezer folyamodvány alapján.

Címlapkép: Getty Images

Orban Viktor parlament energiaugyi bejelentesek
GettyImages-1429689600
Erdogan
2022. október 6.
Banking Technology 2022
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. október 4.
A Masterplast sztori a tőzsdén!
2022. október 19.
Budapest Economic Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Online előadás
Meddig esik az OTP? Mekkora galibát okozhat feszült helyzet a részvénypiacnak?
Díjmentes online előadás
Hogyan működik a tőzsde, mik az alapok, hogy válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát?
befektető tőzsde este árfolyam getty stock