befektetés tőzsde chart getty stock
Üzlet

Ma sem volt szép a nap az amerikai tőzsdéken

Portfolio
Ma lezajlott a Monetáris Tanács ülése, ahol az előzetes várakozásoknak megfelelően 100 bázispontos kamatemelésről született döntés, így 11,75 százalékra emelkedett az alapkamat. A befektetőket nem különösebben lepte meg a döntés, a döntést követő sajtótájékoztató után azonban jelentős forinterősödés kezdődött, és a BUX is mínuszba fordult. Ami a nemzetközi piacot illeti, az európai tőzsdéken a nap végére elromlott a hangulat, Amerikában pedig a nyitást követően mínuszba fordultak a vezető részvényindexek, majd a kereskedési nap második felére tovább gyorsult az esés.

1 százalék körüli mínuszok a záráskor

A zárásig kitartottak a mínuszok az amerikai tőzsdéken, így már a harmadik egymást követő napon zárt mínuszban a piac. A Dow 1 százalékot esett, míg az S&P 500 és a Nasdaq 1,1 százalékkal került lejjebb.

dji0830

Nem enyhül a nyomás, egyre lejjebb a tőzsdék

Napi mélypont közelében vannak az amerikai indexek, a Dow 1,3 százalékot esett, az S&P 500 1,5 százalékkal került lejjebb, a Nasdaq pedig 1,8 százalékos mínuszban van. A rossz hangulat részben annak tudható be, hogy a friss adatok alapján a meghirdetett üres álláshelyek száma meredeken emelkedett júliusban az Egyesült Államokban, ez pedig tovább növelte az amerikai jegybank infláció csökkentésére irányuló lépéseivel kapcsolatos aggodalmakat, hiszen a Fed részben a munkaerőpiachoz helyzetéhez is köti, hogy mennyire lehet agresszív a kamatemelésekkel.

spx08300

Hűti a kedélyeket a Fed, még jó ideig maradhatnak a magas kamatok

John Williams, a New York-i Federal Reserve elnöke kedden azt mondta, hogy a kamatok további emelkedésére számít, és addig fognak ezeken az emelkedett szinteken maradni, amíg az infláció nem mérséklődik. A jegybankár emellett kommentálta a piac azon várakozását, mely szerint jövőre kamatcsökkentést hajthat végre a Fed.

Tovább a cikkhez

Mínuszban Amerika

Ma sem enyhül a nyomás az amerikai tőzsdéken, ezzel folytatódik a múlt pénteken begyorsult eső sorozat. A Dow 0,8 százalékos mínuszban van, az S&P 500 0,6 százalékot esett, míg a Nasdaq 1 százalékot gyengült.

spx0830

Az amerikai hatóságok megkezdik a kínai óriáscégek átvilágítását

Az amerikai hatóságok - a két ország által kötött megállapodás után - már ki is választották az Alibaba Groupot és több más Egyesült Államokban jegyzett kínai vállalatot a jövő hónapban kezdődő könyvvizsgálatra – közölték a Reutersszel az ügyet közelről ismerő források.

Tovább a cikkhez

Jelentős mínuszban zárt az OTP

A hazai blue chipek közül esett az OTP és a Magyar Telekom, emelkedett a Mol és a Richter.

Tovább a cikkhez

Zuhanórepülésben a kínai Google részvénye

Nagyot estek a Baidu részvényei a tőzsdei kereskedés elején annak ellenére, hogy a "kínai Google"-ként is emlegetett technológiai óriás a vártnál kedvezőbb bevételalakulásról számolt be a második negyedévet tekintve. Az eladói nyomás annak a hírnek köszönhető, miszerint több, amerikai tőzsdén jegyzett kínai vállalatot is kiválasztott könyvvizsgálatra a vonatkozó amerikai bizottság.

Tovább a cikkhez

Lefordult a BUX, egyre lentebb az OTP

A zárás a magyar tőzsde már 0,8 százalékos mínuszban van.

magyar tőzsde

A hazai blue chipek közül az OTP részvényei már 2,2 százalékot estek.

otpeses

A bank papírjait a kamatdöntést követően kezdték el adni, addig átlagosnak volt mondható a napi forgalom.

Képernyőkép 2022-08-30 164852

Szakad az olajár

A tegnapi emelkedést követően jelentős mínuszba került az olajár, miután ismét felerősödni látszanak a recessziós félelmek.

A Brent 4,5 százalékos esést követően ismét a 100 dolláros hordónkénti árszinten mozog.

olajesés

A WTI 4,4 százalékos mínuszban van.

wtiesés

Mérsékelt az emelkedés

A délutáni órákban némiképp visszafogott az emelkedés az európai tőzsdéken, a vezető részvényindexek közül a DAX 1, a CAC azonban minimális, 0,3 százalékos pluszban van. Az MNB kamatdöntését követően minimális, 0,1 százalékos esésben van a magyar tőzsde.

Mínuszba fordult Amerika

Nem tartott ki a jó hangulat, a Dow és az S&P 500 0,2, a Nasdaq pedig 0,1 százalékos mínuszban van.

doww

Pluszos nyitás Amerikában

A nyitást követően a Nasdaq 0,6, az S&P 500 0,3, a Dow pedig 0,2 százalékos pluszban van.

usanyitos

Megszólalt az Edison is a Vodafone Magyarország árazásáról

Elemzést tett közzé ma az Edison a múlt hét elején bejelentett tranzakcióról, amelynek keretében a 4iG a magyar állammal közösen megvásárolná a Vodafone Magyarországot. Az elemzőcég megvizsgálta a tranzakciós árazásokat, amik alapján szerintük nem kiugró a Vodafone Magyarország árazása.

Tovább a cikkhez

Ütik tovább az OTP-t

Már 1,5 százalékos mínuszban vannak az OTP részvényei a kamatemelést követően, ezzel egyedüliként vannak mínuszban a bank részvényei a hazai blue chipek közül.

otpmnbutan2

A régiós bankrészvényekhez képest is alulteljesítenek az OTP részvényei.

Virág Barnabás: határozottan kell folytatnunk a kamatemelést

Újabb 100 bázisponttal 11,75%-ra emelte az alapkamatot az MNB Monetáris Tanácsa, emellett a kamatfolyosó is ezzel megegyező mértékben került feljebb. Kedd délután szokás szerint háttérbeszélgetésen ismerteti a lépés hátterét a jegybank alelnöke.

Tovább a cikkhez

Újabb állomás a Musk-Twitter sztoriban, már egy híres hackert is belekevertek

Elon Musk jogi csapata kedden újabb dokumentumot nyújtott be a Twitter megvásárlásáról szóló 44 milliárd dolláros üzlet felbontására, további okokra hivatkozva - írja a CNBC. Musk jogi csapata újabb beadványában arra hivatkozik, hogy a világ egyik legismertebb hackere és biztonsági szakértője kitálalt korábban a Twitter belső működését érintő hiányosságokról, ami szerintük újabb indok arra, hogy Musk jogosan elálljon az üzlettől.

Tovább a cikkhez

Mínuszba fordult a BUX

A kamatemelést követő háttérbeszélgetés kezdetét megelőzően elolvadtak a pluszok a magyar tőzsdén, jelenleg minimális, 0,1 százalékos mínuszban van a BUX.

buxdu

Tovább esik az OTP

Az OTP részvényei már 0,8 százalékos mínuszban vannak, ezzel pedig ismét eltávolodni látszanak a bank részvényei a 9000 forintos támaszszinttől.

otpzuhan

Nem mozdult a forint

A várakozásoknak megfelelően 100 bázisponttal emelte az alapkamatot az MNB, a jegybank döntésének hatására nem történt nagyobb elmozdulás az euró és a dollár esetében sem.

kamatdonteseur
kamatdontesusd

Ismét kamatot emelt az MNB

Az MNB 100 bázispontos kamatdöntését követően a BUX minimális, 0,1 százalékos pluszban van.

mnbutan

Az OTP részvényei 0,6 százalékos mínuszban vannak.

otpmnbutan

Itt az MNB döntése: tovább emelkedik az alapkamat!

Az előzetes várakozásoknak megfelelően újabb 100 bázisponttal 11,75%-ra emelte az alapkamatot az MNB Monetáris Tanácsa. A döntés értelmében a kamatfolyosó két széle is ugyanennyivel kerül feljebb, illetve várhatóan az irányadó kamat is leköveti majd ezt az emelést csütörtökön.

Tovább a cikkhez

Ez most a tőzsdék legnagyobb problémája - Meddig tarthat az illúzió?

A globális gazdasági körülmények jelenleg is tartó romlása valamikor szűk másfél évvel ezelőtt kezdődött az 5 százalék fölé emelkedő inflációs adatok megjelenésével. Azóta él a részvénypiac az átmenetiség illúziójában. Az inflációtól kezdve, a háborús helyzeten és a várható recesszión át a feszített munkaerőpiacig és a Fed szigorodásáig bezárólag oly sokszor és oly könnyen mondja rá a piac a romló folyamatokra az átmeneti jelzőt, hogy az ijesztő.

Tovább a cikkhez

Jó a hangulat a magyar tőzsdén a kamatdöntést megelőzően

A blue chipek közül csak a Magyar Telekom részvényei vannak mínuszban.

Tovább a cikkhez

Egyre feljebb

A délelőtti órákban is kitart a jó hangulat az európai börzéken, a vezető részvényindexek közül a DAX már 1,4 százalékos emelkedésben van. A magyar tőzsdén némileg visszafogott a hangulat a délutáni kamatdöntést megelőzően, 0,5 százalékos pluszban van a BUX.

Energiaválság: már a fogyasztáson is meglátszanak az egekbe szökő árak

A holland földgázfelhasználás mintegy 25 százalékkal csökkent 2022 első hat hónapjában - közölte a holland statisztikai hivatal (CBS). A közlemény szerint az év első felében a nehézipar és a termelő vállalatok csökkentették a legnagyobb mértékben a felhasználásukat az elszálló gázár miatt, - írja a Reuters.

Tovább a cikkhez

A DAX vezeti az emelkedést

A nyitást követő órákban a DAX már 1,1, a CAC pedig 0,9 százalékos pluszban áll. Jól teljesít a BUX is, már 0,8 százalékos pluszban van a magyar index a délutáni kamatdöntést megelőzően.

Folytatódik az olajár emelkedése

A hét második napján is folytatódik az olajár emelkedése, miután a befektetők elkezdték árazni azt, hogy a világ nagy olajkitermelő országai hamarosan visszafogják a kitermelésüket.

A Brent 0,1 százalékos pluszban van, immáron 105 dollár felett áll a hordónkénti jegyzés.

brent0830

A WTI 0,4 százalékos pluszban van.

wti0830

9000 forint felett az OTP

Nem beszélhetünk egzakt szintről, jellemzően a 9000 forint körüli zóna az, ami az OTP árfolyamát az elmúlt hetekben támasztotta, ma is akörül ingadozik az árfolyam. A kereskedés első perceiben újra a kritikus szint fölé emelkedett az árfolyam, 1,3 százalékos emelkedéssel 9020 forintig emelkedett a jegyzés.

otp0830

A régiós bankrészvények közül az OTP a felülteljesítők közé tartozik.

Az OTP és a Mol vezeti az emelkedést

Mind a 4 hazai blue chip árfolyama pluszban van piacnyitást követő percekben.

Tovább a cikkhez

Jászai Gellért: a Vodafone-felvásárlás évtizedekre biztosíthatja a 4iG meghatározó piaci pozícióját

A 4iG-nek azért jó a Vodafone-felvásárlás, mert azzal sikeresen konszolidálhatja a piacot, a digitális infrastruktúrája – kiegészülve a Vodafone-éval – évtizedekre biztosíthatja a 4iG meghatározó piaci pozícióját, ami által egy olyan nemzeti szereplő jön létre a távközlési piacon, amely méretéből fakadóan bárkivel felveszi a versenyt hazai viszonylatban, és elég erős bázist fog jelenteni a csoport további nemzetközi terjeszkedéséhez, amelyet az eddigieknek megfelelően balkáni fókusszal folytat a 4iG, mondta el az Indexnek Jászai Gellért, a 4iG elnök-vezérigazgatója.

Tovább a cikkhez

Kisebb pluszban a magyar tőzsde

A nyitást követően a BUX 0,2 százalékos emelkedésben van.

magyarnyito

Mérsékelt emelkedéssel indulhat a nap

Mik az aktuális események a tőzsdéken?

  • Eséssel zártak tegnap a vezető amerikai részvényindexek, a Dow Jones 0,6 százalékot esett, a S&P 500 0,7 százalékkal került lejjebb, míg a Nasdaq 1 százalék mínuszban fejezte be a napot.
  • Az ázsiai tőzsdéken ma reggel felemás hangulat látszik, a Nikkei 1,13 százalékot emelkedett, a Hang Seng 1,24 százalékos mínuszban áll, míg a CSI 300 0,16 százalékot esett.
  • Iránykereséssel indulhat a nap az európai börzéken, a határidős részvényindexek jelenlegi állása alapján a DAX 0,46 százalékot emelkedhet, a CAC 0,2 százalék pluszban nyithat, míg a FTSE 0,2 százalék mínuszban nyithat.
  • Az amerikai határidős részvényindexek emelkedést vetítenek előre a piacnyitásra, a Dow Jones 0,23 százalékkal kerülhet feljebb, a S&P 500 0,27 százalékot emelkedhet, míg a Nasdaq 0,33 százalékkal kerülhet feljebb.

Mi várható makro fronton?

Így legalább lesz időnk rákészülni a hét második napjára, hiszen ma jön a Monetáris Tanács ülése, melyen várhatóan tovább emelik majd a kamatot, közben pedig a spanyol és a német inflációs adatra is érdemes lesz figyelni.

2022. augusztus 22-28. makronaptár
Magyar makrogazdaság
augusztus 30. kedd 11:30 ÁKK 3 hónapos dkj aukció  
augusztus 30. kedd 14:00 MNB Kamatdöntés  
augusztus 30. kedd 15:00 MNB Közlemény  
augusztus 31. szerda 8:30 MNB Hitelintézetek mérlege júl.
augusztus 31. szerda 8:30 MNB Kamatstatisztika júl.
augusztus 31. szerda 9:00 KSH Beruházás Q2
augusztus 31. szerda 9:00 KSH Ipari termelői árak júl.
szeptember 1. csütörtök 9:00 MLBKT Feldolgozóipari bmi aug.
szeptember 1. csütörtök 9:00 KSH GDP (második becslés) Q2
szeptember 1. csütörtök 9:00 KSH Külkereskedelem (felülvizsgált) jún.
szeptember 1. csütörtök 9:00 MNB Egyhetes betéti tender (kamat)  
szeptember 1. csütörtök 15:00 MNB Egyhetes betéti tender (elfogadott összeg)  
szeptember 2. péntek 8:30 MNB Biztosítók prudenciális adatai Q2
szeptember 2. péntek 8:30 MNB Hitelintézetek prudenciális adatai júl.
Nemzetközi makrogazdaság
augusztus 30. kedd 9:00 Spanyolo. Infláció aug.
augusztus 30. kedd 14:00 Németo. Infláció aug.
augusztus 31. szerda 3:00 Kína Feldolgozóipari bmi aug.
augusztus 31. szerda 8:45 Franciao. Infláció aug.
augusztus 31. szerda 8:45 Franciao. GDP (második becslés) Q2
augusztus 31. szerda 9:55 Németo. Munkanélküliség aug.
augusztus 31. szerda 11:00 Olaszo. Infláció aug.
augusztus 31. szerda 11:00 EU  Infláció aug.
augusztus 31. szerda 14:15 USA ADP munkaerőpiaci index aug.
szeptember 1. csütörtök 3:45 Kína Caixin feldolgozóipari bmi aug.
szeptember 1. csütörtök 8:00 Németo. Kiskereskedelem júl.
szeptember 2. péntek 8:00 Németo. Külkereskedelem júl.
szeptember 2. péntek 11:00 EU  Termelői árak júl.
szeptember 2. péntek 14:30 USA Munkanélküliség aug.
szeptember 2. péntek 16:00 USA Gyáripari megrendelések júl.
Forrás: Portfolio-gyűjtés        

Mi történt eddig a tőzsdéken?

  • A vezető amerikai, ázsiai európai és régiós részvényindexek közül idén 0,6 százalékos elmozdulással a FTSE index áll az élen, a sereghajtó 26,0 százalékos eséssel a WIG20 index.
  • A hazai blue chipek közül idén a legjobban a Mol részvénye teljesített 9,5 százalékos emelkedéssel, a sor végén az OTP papírja áll 46,4 százalékos eséssel.
  • A fontosabb nyersanyagok közül év eleje óta a WTI árfolyama már 29,7 százalékot emelkedett.
Fontosabb instrumentumok
  Árfolyam 1 nap 1 hét 1 hónap Idén 1 év 5 év
Amerikai részvényindexek              
Dow Jones 32 098,99 -0,6% -2,9% -2,3% -11,7% -9,5% 46,8%
S&P 500 4 030,61 -0,7% -2,6% -2,4% -15,4% -10,6% 64,8%
Nasdaq 12 484,32 -1,0% -3,2% -3,6% -23,5% -19,1% 113,0%
Ázsiai részvényindexek              
Nikkei 27 878,96 -2,7% -3,2% 0,3% -3,2% 0,9% 44,0%
Hang Seng 20 023,22 -0,7% 1,9% -0,7% -14,4% -21,2% -27,9%
CSI 300 4 089,52 -0,4% -2,2% -1,9% -17,2% -15,3% 6,6%
Európai részvényindexek              
DAX 12 892,99 -0,6% -2,6% -4,4% -18,8% -18,7% 7,9%
CAC 6 222,28 -0,8% -2,5% -3,5% -13,0% -6,9% 23,7%
FTSE 7 427,31 0,0% -1,4% 0,1% 0,6% 3,9% 1,2%
FTSE MIB 21 841,88 -0,2% -1,5% -2,5% -20,1% -16,0% 2,0%
IBEX 7 989,6 -0,9% -3,6% -2,0% -8,3% -10,5% -21,6%
Régiós részvényindexek              
BUX 42 631,81 -1,6% -0,2% 2,0% -15,9% -16,5% 13,3%
ATX 2 915,7 -1,2% -1,3% -3,7% -24,5% -19,2% -8,0%
PX 1 164,57 -1,9% -3,0% -5,6% -18,3% -9,2% 14,0%
WIG20 51 274,1 -1,9% -3,9% -6,8% -26,0% -26,5% -20,4%
Magyar blue chipek              
OTP 8 900 -3,1% -0,9% 9,6% -46,4% -49,1% -14,9%
Mol 2 760 -1,7% -1,6% -5,0% 9,5% 15,1% -4,9%
Richter 8 140 -0,5% 1,9% 0,8% -6,7% -6,0% 23,9%
Magyar Telekom 336 -0,6% 1,8% 7,5% -18,3% -22,8% -30,3%
Nyersanyagok              
WTI 97,51 4,2% 4,7% -3,8% 29,7% 41,6% 110,0%
Brent 101,13 0,0% 4,8% -8,1% 29,0% 39,0% 95,2%
Arany 1 740,33 0,2% 0,2% -1,4% -4,5% -3,7% 32,1%
Ezüst 18,88 -0,9% -1,1% -6,8% -18,9% -21,3% 7,5%
Devizák              
EURHUF 409,0500 -0,9% 0,1% 1,4% 11,0% 17,1% 33,9%
USDHUF 409,7261 -0,6% -0,1% 3,5% 26,4% 38,3% 61,3%
GBPHUF 478,2400 -1,5% -1,2% -0,6% 8,9% 17,4% 44,9%
EURUSD 0,9984 -0,3% 0,2% -2,1% -12,2% -15,3% -17,0%
USDJPY 136,7100 0,0% -0,3% 2,3% 18,8% 24,3% 25,7%
GBPUSD 1,1693 -0,8% -0,8% -3,9% -13,7% -14,9% -9,7%
Kriptovaluták              
Bitcoin 20 302 0,3% -5,2% -14,6% -56,1% -58,7% 343,4%
Állampapírok              
10 éves amerikai állampapírhozam 3,12 2,5% 2,5% 18,2% 108,3% 142,0% 46,7%
10 éves német állampapírhozam 1,45 9,0% 16,0% 88,7% -908,4% -413,9% 448,1%
10 éves magyar állampapírhozam 8,94 2,2% 2,6% 7,5% 95,2% 197,0% 199,0%
Forrás: Refinitiv, Portfolio

Címlapkép forrása: lOvE lOvE

Orban Viktor parlament energiaugyi bejelentesek
GettyImages-1429689600
Erdogan
2022. október 6.
Banking Technology 2022
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. október 4.
A Masterplast sztori a tőzsdén!
2022. október 19.
Budapest Economic Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Online előadás
Meddig esik az OTP? Mekkora galibát okozhat feszült helyzet a részvénypiacnak?
Díjmentes online előadás
Hogyan működik a tőzsde, mik az alapok, hogy válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát?
befektető tőzsde este árfolyam getty stock