Bear
Üzlet

Elromlott a hangulat, mínuszban zárt Amerika

Portfolio
Az elemzői várakozásokat is meghaladó mértékű pénzromlásról számoltak be az eurózónában, augusztusban egész pontosan 9,1 százalék volt a térség éves inflációja, ez új történelmi csúcsot jelent. Kisebb eséseket láthatunk Európa piacain, a kedvezőtlen inflációs adat mellett az is rontott a hangulaton, hogy leállították az oroszok a gázszállítást az Északi Áramlaton, illetve tegnap este John Williams, a New York-i Federal Reserve elnöke elmondta, hogy a monetáris politikát illetően ő is a hosszabb távon magasabb kamatok mellett van, tehát szerinte egy ideig még szükség lesz a restriktív politikára, ezzel cáfolva a piac azon várakozását, mely szerint jövőre kamatcsökkentést hajthat végre a Fed; ennek a körülménynek sem örülnek a befektetők. A tengerentúli tőzsdéken is elromlott a hangulat, mínuszban zártak a vezető indexek.

Elromlott a hangulat a zárásra

Tovább romlott a befektetői hangulat a tengerentúlon, zárásra a nagy amerikai részvényindexek mindegyike fél és egy százalék közötti mínuszban zárt.

  • A Dow Jones közel 0,9%-ot,
  • az S&P 500 közel 0,8%-ot,
  • a Nasdaq 0,56%-ot gyengült.
nasdaq

Lejjebb kerültek az indexek

A zárás felé közeledve kissé romlott a hangulat a tengerentúlon, a Dow Jones 0,6%-ot gyengült ma, de az S&P 500 is fél százalékos mínuszban van. A vezető indexek közül a Nasdaq tartja magát leginkább a 0,4%-os gyengülésével.

dow jones

Mínuszba fordult Amerika is

A kezdeti oldalazás után mostanra mindhárom amerikai részvényindex kisebb mínuszba fordult, már a Nasdaq is tegnapi zéróértéke alatt tartózkodik.

Egyik esetben sem beszélhetünk azonban jelentős gyengülésről: a Dow 0,2%-kal, az S&P 500 pedig 0,18%-kal került lejjebb.

sp500

Leépítések és bezárások: alaposan megváltozik az élet az utóbbi hetek sztárcégénél

Az elmúlt hetekben mémrészvényként népszerűvé váló, és nagyot ralizó kiskereskedő vállalat, a Bed Bath and Beyond szerdán közölte, hogy az üzletmenet feljavítását célzó tervének részeként elbocsát dolgozókat, valamint alulteljesítő üzleteit is bezárja.

Tovább a cikkhez

Összecsaptak a hullámok, nincs elég benzin az OMV-kutakon

Az osztrák OMV nem tud elegendő üzemanyagot behozni a saját kúthálózata ellátására a schwechati finomító leállása és a Duna alacsony vízszintje miatt, a Mol pedig a jelenlegi helyzetben nem tud többet szállítani számára. A Mol egyébként nemrég csökkentette a kisbenzinkutaknak szállított mennyiséget.

Tovább a cikkhez

Nagy átalakítások jönnek a Snapnél, rengeteg alkalmazottat bocsátanak el

A Snap megerősítette a nemrég felröppent pletykákat, miszerint több mint 6000 fős alkalmazotti állományának 20 százalékától megválik, a vezérigazgató emellett azt is elmondta, hogy több projektet, köztük a Pixy fényképező drónt és a Snap Originals-t is beszüntetik. A befektetők kifejezetten örülnek a bejelentéseknek, a piacnyitás utáni percekben komoly pluszban van a közösségimédia-vállalat részvénye.

Tovább a cikkhez

Brutális energiaszámlák érkeztek, sorra zárnak be az üzletek a briteknél

Egyre több poszt jelenik meg a Twitteren arról, hogy az üzlettulajok millyen közüzemi számlákat kapnak a folyamatos és egyre súlyosbodó energiaválság közepette. A posztok közül több olyan kisvállalkozóktól érkezett, akik számára nagyon nehéz a mostani helyzet, és valószínűleg nem sokáig lesznek képesek tovább működni.

Tovább a cikkhez

Kisebb elmozdulások a tengerentúli tőzsdéken

Leginkább oldalazást láthatunk a tengerentúli tőzsdéken: a Dow minimálisan, 0,2 százalékkal került lejjebb, az S&P 500 0,1 százalékos pluszban indítja a napot, a Nasdaq pedig fél százalékkal került feljebb.

sp 011

Nagyok a kilengések, most éppen esik a gázár

Ma is jelentős kilengéseket láthatunk a gázáraknál, most éppen lefelé vette az irányt a jegyzés a holland gáztőzsdén - fundamentális okok híján arra lehet következtetni, hogy technikai korrekcióról beszélhetünk, a rövid idő alatt látott nagy emelkedések után beindulhatott egy kisebb profitrealizálás a kereskedőktől.

Fundamentális oldalról elmondható, hogy a télre való felkészülés közepette telnek a tárolók Európa-szerte, amint azt tegnap esti elemzésünkben részletesen is megírtuk, de közben a téli ellátásbiztonsági kockázatok még nem múltak el, ahogy arra a francia energiapiaci szabályozásért felelős bizottság vezetője is figyelmeztetett.

ttfff
Forrás: TTF gáztőzsde

Esik az olaj ára, a vártnál nagyobb többlet halmozódhat fel idén

Az OPEC+ egy vezető bizottsága úgy látja, hogy az olajpiaci többlet az idén elérheti a napi 900 ezer hordót, ami 100 ezer hordóval több, mint a korábbi előrejelzés - derült ki a bizottság jelentéséből.

Tovább a cikkhez

Miféle szankciók? Rekordbevétel és osztalékfizetés a Gazpromnál

Az orosz gázóriás Gazprom rekordszintű, 2,5 milliárd rubeles nettó nyereséget ért el 2022 első félévében, a vállalat igazgatótanácsa időközi osztalékfizetést is javasolt, miután júniusban 1998 óta először nem történt kifizetés - közölte a vállalat kedden.

Tovább a cikkhez

Energiaválság: ha hideg lesz a tél, Franciaországnak lehetnek ellátási nehézségei

Normál időjárás esetén nem lesz gondja télen Franciaországnak a gázellátással, mert jelentős gáztartalékot halmozott fel, de egy átlagosnál hidegebb időjárás mellett felmerülhetnek ellátási nehézségek - nyilatkozta Emmanuelle Vargon, az energiapiaci szabályozásért felelős bizottság vezetője szerdán.

Tovább a cikkhez

Jóváhagyta az EKB az UniCredit újabb részvény-visszavásárlását

Az UniCredit Group közlése szerint az Európai Központi Bank engedélyezte második, 1 milliárd eurós részvény-visszavásárlásának végrehajtását, így a teljes részvény-visszavásárlás összegét a megcélzott 2,58 milliárd euróra növelte a bank – számolt be a Reuters.

Tovább a cikkhez

Megjött a friss inflációs adat

A legfrissebb adatok szerint az elemzői várakozásokat is meghaladó mértékben nőtt tovább az eurózóna inflációja, augusztusban egész pontosan 9,1 százalék volt a térség éves inflációja, ez új történelmi csúcsot jelent. A hírre eséssel reagáltak a tőzsdék, jelentős mínuszban van a vezető német és francia börze is.

Befektetői rendezvényt tart a Masterplast, friss eredmény előrejelzéseket is közölhet

Szeptember 20-án, 10:30 órától befektetői tájékoztatót tart a Masterplast frissített stratégiájáról és módosított eredmény előrejelzéséről – tette közzé a BÉT-en a vállalat.

Tovább a cikkhez

Óriási forgalom mellett zsákolják az AutoWallis részvényét

Nemrég közzétette legfrissebb gyorsjelentését az AutoWallis, nyereségesség tekintetében a tőzsde autós vállalata egy újabb rekordfélévet zárt - az eredmény beilleszkedik a hosszú távú trendbe, így az AutoWallis az év egészére nézve is minden téren rekordot vár. A gyorsjelentés közzététele után valósággal rávetették magukat a befektetők a részvényre.

Tovább a cikkhez

Óvatos emelkedés Európa piacain

Mérsékelten emelkednek az európai tőzsdék a nyitás után, a DAX 0,4 százalékkal került feljebb, míg a CAC 0,2 százalékot emelkedett, a FTSE 100 pedig ugyancsak 0,2 százalékot erősödött. A milánói börze és a spanyol tőzsde is feljebb került a piacnyitásban.

daxx

Kisebb mínuszban a magyar tőzsde

Jelenleg csak az OTP árfolyama emelkedik a hazai blue chipek közül.

Tovább a cikkhez

Tovább drágulhatnak jövőre a repülőjegyek

Visszatérhet idén a koronavírus-járvány előtti, 1 milliárd euró feletti nyereség a Ryanairnél a menedzsment reményei szerint, mivel az utasok spórolási céllal fapados szolgáltatásokra váltanak – mondta el a diszkont légitársaság vezérigazgatója, Michael O’Leary a Reutersnek.

Tovább a cikkhez

Eladott Warren Buffett, nagyot esett a "Tesla-trónfosztó" részvénye

Nagyot esett a mai ázsiai kereskedésben a  a feltörekvő kínai konglomerátum, a Warren Buffett által eddig támogatott BYD részvénye - az esés oka nem más, mint hogy az Omahai Orákulum által kezelt Berkshire Hathaway értékesítette BYD-részesedése egy részét. Az elemzői vélemények megoszlanak a lépés súlyosságát illetően, egyesek szerint a teljes kivonulás első lépéséről van szó, mások szerint nem ilyen drasztikus a helyzet.

Tovább a cikkhez

Iránykeresés a magyar tőzsdén

Iránykereséssel indul a nap a magyar tőzsdén, a BUX index jelenleg 0,1 százalékos mínuszban van. A hazai blue chipek közül az OTP jegyzése 0,4 százalékos, a Magyar Telekomé pedig 0,3 százalékos pluszban van, a Mol és a Richter azonban lejjebb került - előbbi 1,1 százalékkal, utóbbi pedig 0,8 százalékkal.

bux01

Masszív növekedésben az AutoWallis, újabb rekordok születtek

Az árbevétel 34 százalékos bővülésénél is nagyobb mértékben ugrott az AutoWallis nyeresége az első félévben, ezzel a tőzsde autós vállalata egy újabb rekordfélévet zárt. A cég nettó nyeresége több mint a háromszorosára, míg EBITDA-ja több mint a kétszeresére ugrott, így az egy részvényre jutó nyereség már az első félévben 9 forint volt, több mint tavaly egész évben. A kiváló eredmény nem egyedi, hanem hosszú távú trendbe illeszkedik, így az AutoWallis az év egészére nézve is minden téren rekordot vár.

Tovább a cikkhez

Iránykereséssel indulhat a nap

Mik az aktuális események a tőzsdéken?

  • Eséssel zártak tegnap a vezető amerikai részvényindexek, a Dow Jones 1 százalékot esett, a S&P 500 1,1 százalékkal került lejjebb, míg a Nasdaq 1,1 százalék mínuszban zárt.
  • Az ázsiai tőzsdéken ma reggel felemás hangulat látszik, a Nikkei 0,51 százalékot esett, a Hang Seng 0,05 százalékot emelkedett, míg a CSI 300 0,04 százalékkal került lejjebb.
  • Iránykereséssel indulhat a nap az európai börzéken, a határidős részvényindexek jelenlegi állása alapján a DAX 0,38 százalék pluszban nyithat, a CAC 0,38 százalékkal kerülhet lejjebb, míg a FTSE 0,19 százalékot emelkedhet.
  • Az amerikai határidős részvényindexek emelkedést vetítenek előre a piacnyitásra, a Dow Jones 0,46 százalékkal kerülhet feljebb, a S&P 500 0,61 százalék pluszban nyithat, míg a Nasdaq 0,75 százalékot emelkedhet.

Mi várható makro fronton?

Az MNB a szokásos havi banki statisztikákat publikálja ma reggel, a hitelintézetek mérlege és a kamatokra vonatkozó jelentés érkezik, majd nem sokkal később a KSH a beruházásokról és az ipari termelői árakról számol be. Közben Európa-szerte már az augusztusi előzetes inflációs adatok jönnek, délután pedig a tengerentúlon a magánszektor foglalkoztatását jelző ADP index jelenik meg. Ez utóbbi általában a pénteken érkező átfogó munkaerőpiaci adat egyik fontos előfutára szokott lenni.

2022. augusztus 22-28. makronaptár
Magyar makrogazdaság
augusztus 30. kedd 11:30 ÁKK 3 hónapos dkj aukció  
augusztus 30. kedd 14:00 MNB Kamatdöntés  
augusztus 30. kedd 15:00 MNB Közlemény  
augusztus 31. szerda 8:30 MNB Hitelintézetek mérlege júl.
augusztus 31. szerda 8:30 MNB Kamatstatisztika júl.
augusztus 31. szerda 9:00 KSH Beruházás Q2
augusztus 31. szerda 9:00 KSH Ipari termelői árak júl.
szeptember 1. csütörtök 9:00 MLBKT Feldolgozóipari bmi aug.
szeptember 1. csütörtök 9:00 KSH GDP (második becslés) Q2
szeptember 1. csütörtök 9:00 KSH Külkereskedelem (felülvizsgált) jún.
szeptember 1. csütörtök 9:00 MNB Egyhetes betéti tender (kamat)  
szeptember 1. csütörtök 15:00 MNB Egyhetes betéti tender (elfogadott összeg)  
szeptember 2. péntek 8:30 MNB Biztosítók prudenciális adatai Q2
szeptember 2. péntek 8:30 MNB Hitelintézetek prudenciális adatai júl.
Nemzetközi makrogazdaság
augusztus 30. kedd 9:00 Spanyolo. Infláció aug.
augusztus 30. kedd 14:00 Németo. Infláció aug.
augusztus 31. szerda 3:00 Kína Feldolgozóipari bmi aug.
augusztus 31. szerda 8:45 Franciao. Infláció aug.
augusztus 31. szerda 8:45 Franciao. GDP (második becslés) Q2
augusztus 31. szerda 9:55 Németo. Munkanélküliség aug.
augusztus 31. szerda 11:00 Olaszo. Infláció aug.
augusztus 31. szerda 11:00 EU  Infláció aug.
augusztus 31. szerda 14:15 USA ADP munkaerőpiaci index aug.
szeptember 1. csütörtök 3:45 Kína Caixin feldolgozóipari bmi aug.
szeptember 1. csütörtök 8:00 Németo. Kiskereskedelem júl.
szeptember 2. péntek 8:00 Németo. Külkereskedelem júl.
szeptember 2. péntek 11:00 EU  Termelői árak júl.
szeptember 2. péntek 14:30 USA Munkanélküliség aug.
szeptember 2. péntek 16:00 USA Gyáripari megrendelések júl.
Forrás: Portfolio-gyűjtés        

Mi történt eddig a tőzsdéken?

  • A vezető amerikai, ázsiai európai és régiós részvényindexek közül idén -0,3 százalékos elmozdulással a FTSE index áll az élen, a sereghajtó 27,5 százalékos eséssel a WIG20 index.
  • A hazai blue chipek közül idén a legjobban a Mol részvénye teljesített 10,9 százalékos emelkedéssel, a sor végén az OTP papírja áll 48,1 százalékos eséssel.
  • A fontosabb nyersanyagok közül év eleje óta a Brent árfolyama már 26,7 százalékot emelkedett.
Fontosabb instrumentumok
  Árfolyam 1 nap 1 hét 1 hónap Idén 1 év 5 év
Amerikai részvényindexek              
Dow Jones 31 790,87 -1,0% -3,4% -3,2% -12,5% -10,2% 45,2%
S&P 500 3 986,16 -1,1% -3,5% -3,5% -16,4% -12,0% 62,2%
Nasdaq 12 342,7 -1,1% -4,2% -4,7% -24,4% -20,9% 108,0%
Ázsiai részvényindexek              
Nikkei 28 195,58 1,1% -0,9% 1,4% -2,1% 1,5% 44,5%
Hang Seng 19 949,03 -0,4% 2,3% -1,0% -14,7% -21,9% -29,0%
CSI 300 4 075,79 -0,3% -2,0% -2,3% -17,5% -15,3% 6,3%
Európai részvényindexek              
DAX 12 961,14 0,5% -1,8% -3,9% -18,4% -18,4% 8,0%
CAC 6 210,22 -0,2% -2,4% -3,7% -13,2% -7,1% 22,8%
FTSE 7 361,63 -0,9% -1,7% -0,8% -0,3% 3,0% 0,0%
FTSE MIB 21 825,22 -0,1% -2,5% -2,6% -20,2% -16,1% 1,5%
IBEX 7 979,8 -0,1% -3,0% -2,2% -8,4% -10,0% -22,1%
Régiós részvényindexek              
BUX 42 362,17 -0,6% -1,5% 1,3% -16,5% -17,9% 11,8%
ATX 2 890,16 -0,9% -3,2% -4,6% -25,1% -19,9% -9,7%
PX 1 182,91 1,6% -1,6% -4,1% -17,0% -7,8% 15,0%
WIG20 50 240,74 -2,0% -6,4% -8,7% -27,5% -28,8% -22,7%
Magyar blue chipek              
OTP 8 618 -3,2% -6,0% 6,1% -48,1% -51,4% -17,6%
Mol 2 794 1,2% -0,3% -3,9% 10,9% 15,5% -4,7%
Richter 8 145 0,1% 1,9% 0,9% -6,6% -6,5% 21,9%
Magyar Telekom 334 -0,6% 0,1% 6,9% -18,8% -23,5% -30,7%
Nyersanyagok              
WTI 92,14 -5,5% -2,4% -9,1% 22,5% 32,9% 100,5%
Brent 99,34 -1,8% -0,9% -9,7% 26,7% 36,6% 91,8%
Arany 1 725 -0,9% -1,5% -2,2% -5,3% -4,8% 31,8%
Ezüst 18,46 -2,2% -3,8% -8,9% -20,7% -23,0% 5,9%
Devizák              
EURHUF 404,9250 -1,0% -2,1% 0,3% 9,9% 16,4% 32,4%
USDHUF 405,3912 -1,1% -2,1% 2,4% 25,1% 37,5% 57,9%
GBPHUF 469,6101 -1,8% -4,5% -2,4% 6,9% 15,6% 41,2%
EURUSD 0,9989 0,1% 0,0% -2,0% -12,2% -15,3% -16,2%
USDJPY 137,3 0,0% 0,8% 2,7% 19,3% 24,8% 24,5%
GBPUSD 1,1631 -0,5% -1,9% -4,4% -14,1% -15,5% -10,0%
Kriptovaluták              
Bitcoin 19 819 -2,4% -7,9% -16,7% -57,1% -57,8% 333,4%
Állampapírok              
10 éves amerikai állampapírhozam 3,12 0,0% 1,9% 18,2% 108,3% 147,6% 46,2%
10 éves német állampapírhozam 1,45 0,5% 14,9% 89,6% -912,3% -403,5% 401,4%
10 éves magyar állampapírhozam 9,02 0,9% 0,0% 8,4% 96,9% 199,7% 195,7%
Forrás: Refinitiv, Portfolio

Címlapkép forrása: ©2015 Zhudifeng

ukrajna háború ukrán konfliktus orosz ukrán stock
vlagyimir putyin
magyarorszag vasut
praga-csehorszag-karoly-hid
Érmék tőzsde háttérrel

Holdblog A nagy klímalottó

Ha összevetjük a fenntarthatatlan gazdasági rendszerünket a klasszikus szerencsejátékkal, a lottóval, sokatmondó...

2022. október 6.
Banking Technology 2022
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 28.
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
2022. október 19.
Budapest Economic Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Online előadás
Grafikonosdi és minden ami friss hír.
Díjmentes online előadás
Minden, amit a kezdéshez tudni érdemes.
vlagyimir putyin