tőzsde részvény részvénypiac
Üzlet

Fordulat Amerikában, az eladók diktáltak pénteken

Portfolio
A hét korábbi részében gyakorlatilag végig esett a részvénypiac, miután pont egy hete pénteken az amerikai jegybank szigorú üzeneteket fogalmazott meg az infláció leszorításával, a kamatemelésekkel, illetve ezek gazdaságra gyakorolt hatásával kapcsolatban. Pénteken viszont az Európai Bizottság elnöke árplafont javasolt az orosz gázra, amire a gázárak beszakadtak, az európai tőzsdék pedig felpattantak, így a zárásra masszív emelkedés alakult ki, amiből a magyar tőzsde is kivette a részét. Amerikában viszont az erős kezdést követően az eladók irányítottak annak ellenére, hogy a friss amerikai munkaerőpiaci adatok alapján enyhébb kamatemelés jöhet majd a Fedtől.

Eséssel zárták a hetet az amerikai tőzsdék

Eséssel zárult a hét utolsó kereskedési napja is Amerikában, a vezető részvényindexek közül a technológiai vállalatokat tömörítő Nasdaq teljesített a leggyengébben, amelynek értek 1,3 százalékot csökkent. A Dow Jones és az S&P 500 értéke közel 1,1 százalékot esett a csütörtöki záróértékéhez képest.

nasdaq 0902 este

Esnek az amerikai tőzsdék

A pénteki kereskedés utolsó szakaszában az eladók ragadták magukhoz az irányítást, a vezető tengerentúli részvényindexek kivétel nélkül esnek: a Dow Jones értéke 0,8 százalékot, az S&P 500 értéke 0,9 százalékot, míg a Nasdaq értéke 1,3 százalékot esett.

s&p500 0902 este

Erős napja volt a magyar tőzsdének

Ma egész nap kifejezetten jó volt a hangulat a nemzetközi részvénypiacokon, és számos fontos esemény történt. Egyrészt az egész héten tartó esés után már túladottság alakult ki, így technikai alapon is érett már egy felpattanás. Emellett érkezett egy relatíve gyenge amerikai munkaerőpiaci adat, ami miatt a várttól elmaradó Fed kamatemelés jöhet, hiszen emelkedett a munkanélküliségi ráta – tehát ez is pozitívan hatott. Végül pedig az is kiemelten fontos volt ma, hogy az Európai Bizottság elnöke árplafont javasolt az orosz gázra, amire a gázárak beszakadtak, az európai tőzsdék pedig felpattantak, így a zárásra masszív emelkedés alakult ki, amiből a magyar tőzsde is kivette a részét.

Tovább a cikkhez

Amerika is pluszban

Emelkedéssel nyitottak az amerikai tőzsdék, a Dow 0,6 százalékkal került feljebb, míg az S&P 500 0,7 százalékot emelkedett, a Nasdaq pedig szintén 0,7 százalékos pluszban van. Az amerikai gazdaság 315 ezer új munkahelyet teremtett augusztusban - jelentette pénteken a Munkaügyi Statisztikai Hivatal. Ez a szám alig maradt el a Dow Jones konszenzusos 318 ezres becslésétől, miközben a munkanélküliségi ráta 3,7 százalékra emelkedett, ami kissé meghaladta a 3,5 százalékos várakozást.

Az adat segít lehűteni a piaci félelmeket, hogy egy sokkal erősebb munkaerőpiac engedélyt adna a Fednek a kamatlábak agresszívabb emelésére.

dow0902

Közben az európai tőzsdéken egyre durvább rali alakul ki a délután közepére. A raliban szerepet játszanak az Ursula von der Leyen által ma bemondott gázárplafon esetleges pozitív vonatkozásai.

Vételen az PannErgy az OTP-nél

A PannErgy a héten tette közzé első féléves számait, melyeket az OTP friss elemzésében értékelt. A bank elemzője nem változatott a célárán, az ajánlása pedig továbbra is vétel.

Tovább a cikkhez

Teljesen kivonult az első nemzetközi olajipari vállalat Oroszországból

A norvég energiaipari vállalat, az Equinor ma közölte, hogy lezárta az Oroszországból való kivonulást, teljesítve ezzel egy, a háború kitörését követően, még februárban tett ígéretét. Az Equinor az első olyan nemzetközi olaj- vagy gázipari vállalat, amely teljesen kivonult Oroszországból, a lépéssel pedig további nyomást gyakorolhat másokra, többek között a TotalEnergies-re, és az Exxon Mobil -ra is, hogy szintén, mielőbb távozzanak.

Tovább a cikkhez

Kitart a jó hangulat, emelkedik a magyar tőzsde

A kora délutáni órákban is kitart a BUX lendülete, a hazai blue chipek pedig kivétel nélkül pluszban vannak, de a midcapek piacán is döntően pozitívak a mozgások.

Tovább a cikkhez

Az AutoWallis vezeti az emelkedést a magyar tőzsdén

Kifejezetten jó hangulatban telik a kereskedés ma a magyar tőzsdén, a BUX 0,8 százalékos emelkedésben van. A legnagyobban az index komponensei közül ma az AutoWallis teljesít, miután a Concorde friss elemzést készített a cégről, melyben ugyan csökkentett a részvényre vonatkozó célárát, de az továbbra is 90 százalékos felértékelődési potenciált hagy a papírnak, emellett az alacsony értékeltség miatt vonzónak találta az elemzőház a részvényt, így a vételi ajánlását fenntartotta.

Nagyot megy a Ryanair, augusztusban is rekordszámú utast szállított

A Ryanair augusztusban már a negyedik egymást követő hónapban rekordszámú utast szállított, és ezzel tovább erősítette pozícióját Európa legnagyobb utasszámú légitársaságaként.

Tovább a cikkhez

Közel egy évtized után távozik a Shell vezérigazgatója

A Shell négy jelöltet választott ki Ben van Beurden vezérigazgató utódjául, aki jövőre készül lemondani, miután közel egy évtizede állt az óriás energetikai cég élén - írja a Reuters. Van Beurden hivatali ideje alatt felügyelte a Shell évtizedek óta legnagyobb akvizícióját, átvezette a vállalatot két jelentős gazdasági visszaesésen és az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésére tett kulcsfontosságú lépéseken - ez a feladat csak még fontosabbá válik utódja számára.

Tovább a cikkhez

Kitart a jó hangulat

Az európai tőzsdéken délelőtt is kitart a jó hangulat, miután az elmúlt 5 napon át tartó esés után megérkeztek a vevők. A Stoxx 600 egyébként 11,2-es előretekintő P/E rátán forog jelenleg, ami a világjárvány kezdete óta a legalacsonyabb értékeltséget jelenti, míg az RSI csütörtökön 30 alatt zárt, ami azt jelzi, túladott a piac - ez is meghozhatta a vevőket. 

Venni kell az AutoWallist a Concorde szerint, 90 százalékos a felértékelődési potenciál

Az AutoWallis a héten tette közzé második negyedéves számait, melyeket a Concorde friss elemzésében értékelt. Bár az elemzőház szerint erősek voltak a vállalat számai, a célárát mégis visszavágta, vételi ajánlását pedig fenntartotta.

Tovább a cikkhez

Emelkednek az európai tőzsdék

Pozitív nyitást láttunk ma az európai tőzsdéken, a DAX 0,9 százalékkal került feljebb, míg a CAC 0,5 százalékot emelkedett, a FTSE 100 pedig 0,3 százalékos pluszban indítja a napot. Az olasz tőzsde is feljebb került 0,7 százalékkal, míg a spanyol tőzsde 0,3 százalékot emelkedett.

dax0902

Jól indul a nap a magyar tőzsdén, a Richter vezeti az emelkedést

Az amerikai tőzsdéken tegnap látott fordulat a nemzetközi hangulatot is javította mára, az európai tőzsdék is pluszban indítják a napot, valamint a magyar tőzsde is erős kezdést produkált.

Tovább a cikkhez

Felfelé kapaszkodik a magyar tőzsde

Óvatos emelkedéssel indul a nap a magyar tőzsdén, a BUX 0,2 százalékkal került feljebb. A hazai blue chipek szinte kivétel nélkül pluszban vannak, az OTP 0,6 százalékkal került feljebb, a Mol 0,3 százalékot emelkedett, a Richter 0,6 százalékot esett, a Magyar Telekom pedig 0,3 százalékos pluszban indítja a napot.

bux0902

Kenterbe verte az Apple az Androidot az Egyesült Államokban

Az Apple megelőzte az Androidos készülékeket, és az Egyesült Államokban használt okostelefonok több mint felét teszi ki, így az iPhone-gyártó előnybe került riválisával szemben, miközben olyan ágazatokba nyomul be, mint a pénzügy és az egészségügy - írja a Financial Times.

Tovább a cikkhez

Emelkedéssel indulhat a nap

Mik az aktuális események a tőzsdéken?

  • Emelkedéssel zártak tegnap a vezető amerikai részvényindexek, a Dow Jones 0,5 százalék pluszban zárt, a S&P 500 0,3 százalékot emelkedett, míg a Nasdaq stagnált.
  • Az ázsiai tőzsdéken ma reggel felemás hangulat látszik, a Nikkei 0,18 százalékos mínuszban áll, a Hang Seng 1,06 százalékot esett.
  • Jó hangulatban nyithatnak az európai tőzsdék, a határidős részvényindexek állása alapján a DAX 0,93 százalék pluszban nyithat, a CAC 0,87 százalékkal kerülhet feljebb, míg a FTSE 0,37 százalékot emelkedhet.
  • Eséssel nyithatnak az amerikai tőzsdék, a határidős részvényindexek jelenlegi állása alapján a Dow Jones 0,2 százalék mínuszban nyithat, a S&P 500 0,17 százalékkal kerülhet lejjebb, míg a Nasdaq 0,15 százalékot eshet.

Mi várható makro fronton?

Péntekre két fontos jegybanki statisztika maradt még már itthon, az MNB a hitelintézetek és a biztosítók második negyedéves adatait publikálja. Amerikában pedig az átfogó munkaerőpiaci statisztikának lehet jelentősége, hiszen a foglalkoztatás állapotára a Fed is kiemelten figyel, így az adatnak devizapiac, illetve részvénypiaci hatása is lehet.

2022. augusztus 22-28. makronaptár
Magyar makrogazdaság
augusztus 30. kedd 11:30 ÁKK 3 hónapos dkj aukció  
augusztus 30. kedd 14:00 MNB Kamatdöntés  
augusztus 30. kedd 15:00 MNB Közlemény  
augusztus 31. szerda 8:30 MNB Hitelintézetek mérlege júl.
augusztus 31. szerda 8:30 MNB Kamatstatisztika júl.
augusztus 31. szerda 9:00 KSH Beruházás Q2
augusztus 31. szerda 9:00 KSH Ipari termelői árak júl.
szeptember 1. csütörtök 9:00 MLBKT Feldolgozóipari bmi aug.
szeptember 1. csütörtök 9:00 KSH GDP (második becslés) Q2
szeptember 1. csütörtök 9:00 KSH Külkereskedelem (felülvizsgált) jún.
szeptember 1. csütörtök 9:00 MNB Egyhetes betéti tender (kamat)  
szeptember 1. csütörtök 15:00 MNB Egyhetes betéti tender (elfogadott összeg)  
szeptember 2. péntek 8:30 MNB Biztosítók prudenciális adatai Q2
szeptember 2. péntek 8:30 MNB Hitelintézetek prudenciális adatai júl.
Nemzetközi makrogazdaság
augusztus 30. kedd 9:00 Spanyolo. Infláció aug.
augusztus 30. kedd 14:00 Németo. Infláció aug.
augusztus 31. szerda 3:00 Kína Feldolgozóipari bmi aug.
augusztus 31. szerda 8:45 Franciao. Infláció aug.
augusztus 31. szerda 8:45 Franciao. GDP (második becslés) Q2
augusztus 31. szerda 9:55 Németo. Munkanélküliség aug.
augusztus 31. szerda 11:00 Olaszo. Infláció aug.
augusztus 31. szerda 11:00 EU  Infláció aug.
augusztus 31. szerda 14:15 USA ADP munkaerőpiaci index aug.
szeptember 1. csütörtök 3:45 Kína Caixin feldolgozóipari bmi aug.
szeptember 1. csütörtök 8:00 Németo. Kiskereskedelem júl.
szeptember 2. péntek 8:00 Németo. Külkereskedelem júl.
szeptember 2. péntek 11:00 EU  Termelői árak júl.
szeptember 2. péntek 14:30 USA Munkanélküliség aug.
szeptember 2. péntek 16:00 USA Gyáripari megrendelések júl.
Forrás: Portfolio-gyűjtés        

Mi történt eddig a tőzsdéken?

  • A vezető amerikai, ázsiai európai és régiós részvényindexek közül idén -3,2 százalékos elmozdulással a FTSE index áll az élen, a sereghajtó 30,0 százalékos eséssel a WIG20 index.
  • A hazai blue chipek közül idén a legjobban a Mol részvénye teljesített 8,1 százalékos emelkedéssel, a sor végén az OTP papírja áll 49,2 százalékos eséssel.
  • A fontosabb nyersanyagok közül év eleje óta a Brent árfolyama már 17,9 százalékot emelkedett.
Fontosabb instrumentumok
  Árfolyam 1 nap 1 hét 1 hónap Idén 1 év 5 év
Amerikai részvényindexek              
Dow Jones 31 656,42 0,5% -4,9% -3,5% -12,9% -10,4% 44,0%
S&P 500 3 966,85 0,3% -5,5% -3,7% -16,8% -12,3% 60,2%
Nasdaq 12 274,62 0,0% -6,6% -5,1% -24,8% -21,4% 105,0%
Ázsiai részvényindexek              
Nikkei 27 661,47 -1,5% -2,9% -1,2% -3,9% -2,8% 40,5%
Hang Seng 19 597,31 -1,8% -1,9% -2,8% -16,2% -24,7% -29,9%
CSI 300 4 043,74 -0,9% -1,8% -3,5% -18,1% -17,0% 5,6%
Európai részvényindexek              
DAX 12 630,23 -1,6% -4,8% -6,3% -20,5% -20,2% 4,0%
CAC 6 034,31 -1,5% -5,4% -6,3% -15,6% -10,7% 17,8%
FTSE 7 148,5 -1,9% -4,4% -3,6% -3,2% 0,0% -3,9%
FTSE MIB 21 302,16 -1,2% -5,1% -5,0% -22,1% -18,6% -2,5%
IBEX 7 806 -1,0% -4,7% -3,5% -10,4% -13,2% -24,4%
Régiós részvényindexek              
BUX 41 447,57 -1,0% -4,6% -1,9% -18,3% -20,2% 9,9%
ATX 2 810,49 -3,0% -6,0% -6,8% -27,2% -22,6% -13,8%
PX 1 153,79 -1,7% -2,4% -4,4% -19,1% -10,6% 12,9%
WIG20 48 479,34 -3,4% -8,7% -12,4% -30,0% -31,7% -25,7%
Magyar blue chipek              
OTP 8 438 -0,6% -8,4% 0,7% -49,2% -52,6% -17,9%
Mol 2 724 -0,9% -3,8% -6,4% 8,1% 12,4% -7,9%
Richter 7 965 -1,0% -1,7% -1,7% -8,7% -10,0% 20,4%
Magyar Telekom 330 -2,4% -4,1% 5,4% -19,8% -24,0% -32,2%
Nyersanyagok              
WTI 87,11 -3,3% -6,4% -9,9% 15,8% 26,6% 84,2%
Brent 92,41 -4,3% -6,9% -7,7% 17,9% 28,9% 75,0%
Arany 1 697,75 -1,3% -3,4% -3,8% -6,8% -6,3% 28,4%
Ezüst 17,79 -2,0% -7,2% -12,6% -23,5% -26,6% 0,5%
Devizák              
EURHUF 401,1250 -0,2% -2,5% 0,2% 8,8% 15,3% 31,3%
USDHUF 403,7088 1,0% -2,0% 3,6% 24,6% 37,5% 57,0%
GBPHUF 466,5149 0,7% -4,4% -2,6% 6,2% 15,3% 39,8%
EURUSD 0,9936 -1,2% -0,5% -3,3% -12,6% -16,2% -16,4%
USDJPY 138,6300 0,0% 1,4% 5,2% 20,4% 26,0% 25,8%
GBPUSD 1,1527 -0,9% -2,5% -6,1% -14,9% -16,4% -11,1%
Kriptovaluták              
Bitcoin 20 128 0,3% -6,7% -13,6% -56,4% -58,8% 309,0%
Állampapírok              
10 éves amerikai állampapírhozam 3,26 3,8% 7,5% 25,3% 117,8% 150,7% 51,3%
10 éves német állampapírhozam 1,57 6,2% 24,1% 123,6% -977,1% -525,5% 314,2%
10 éves magyar állampapírhozam 9,02 0,4% 4,8% 13,9% 96,9% 192,9% 196,7%
Forrás: Refinitiv, Portfolio

Címlapkép forrása: Getty Images

praga-csehorszag-karoly-hid
Érmék tőzsde háttérrel
forint készpénz bankjegy
rubel
gáz főzés sütés

Holdblog A nagy klímalottó

Ha összevetjük a fenntarthatatlan gazdasági rendszerünket a klasszikus szerencsejátékkal, a lottóval, sokatmondó...

Online előadás
Grafikonosdi és minden ami friss hír.
Díjmentes online előadás
Minden, amit a kezdéshez tudni érdemes.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
2022. október 6.
Banking Technology 2022
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 28.
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
2022. október 19.
Budapest Economic Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Érmék tőzsde háttérrel