Békés Márton, Sustainable World 2022
Üzlet

10 éven belül villamosenergia-exportőrökké válhatunk, ha ezt az irányt követjük

Portfolio
"Jelenleg a Magyarországon felhasznált energia negyede származik itthonról, a megújulókra való átállással viszont 2050-re ez 76%-ra növekedhet. Mindez nemhogy nem csökkenti a GDP-t, hanem éves szinten 2-2,5%-kal növelheti annak növekedési ütemét, illetve további 80-100 ezer munkahelyet adhat hozzá a gazdasághoz" - mondta Békés Márton, a McKinsey&Company Associate Partnere a Sustainable World 2022 konferencia délutáni szekciója során tartott előadásában. A szekcióban a fenntarthatósági stratégiáról, illetve a klímacélok kialakításának paradigmaváltásáról is szó volt.

Így építsünk fenntarthatósági stratégiát

Alexandra Petrujinschi, a Strive Carbon & EAC tradere beszélt arról, hogy miért is fontos és hogyan kell megfelelő fenntarthatósági stratégiát építeni. "A fenntarthatósági stratégia építésének négy lépése van:

Mérés; csökkentő stratégiák életbe léptetése; amit nem tudunk lecsökkenteni, azt ki kell váltanunk; és a kommunikáció (jelentések)

- kezdte előadását a szakértő. A mérés során olyan teendőink lehetnek, mint a termékeink életciklus-kibocsátásának felmérése, vagy a karbonlábnyomunk méretének a meghatározása. A kibocsátás csökkentése már ennél összetettebb, itt olyan dolgokra kell figyelnünk, mint a termékeink alap készletezésének elkészítése, a kibocsátás-csökkentés lehetőségeinek identifikálása, a célok kitűzése és ennek elérése, elszámolása.

Ezek után láthatunk csak neki annak, hogy a kibocsátást amit nem tudtunk lecsökkenteni, azt kiváltsuk más kibocsátás-csökkentő beruházásokkal. A folyamat végén már csak a megfelelő kommunikációra kell figyelni. "Itt csúszhatunk bele a legkönnyebben a "greenwashingba", még ha nem is akartunk rosszat - a rossz kommunikáció ugyanis könnyen ilyen vádakhoz vezethet" - hívta fel a figyelmet az előadó. A kommunikáció folyamán arra kell figyelnünk, hogy ne állítsunk a cégünkről túlzásokat, ne kommunikáljunk könnyen félreérthető kifejezésekkel, illetve tegyük közzé a jelentéseinket és adatainkat.

Alexandra Petrujinschi sustainable world
Alexandra Petrujinschi Sustainable World 2022, kép forrása: Portfolio/Stiller Ákos

Így válhatunk energiaexportőrökké

Hogyan tudjuk Magyarországot 2050-re klímasemlegessé tenni? - tette fel, majd válaszolta meg a kérdést előadásában Békés Márton, a McKinsey&Company Associate Partnere. "Az elmúlt időszakban nagyon pozitív trendeket lehet látni abban a tekintetben, hogy egyre több ország és cég fogadott el klímastratégiát - de mégiscsak egy energiaválság közepén vagyunk. A kérdés így inkább arra módosul, hogy egy ilyen helyzetből hogyan tudjuk a dekarbonizációt arra használni, hogy a válságból erősebben jöjjön ki a magyar gazdaság" - folytatta. A McKinsey átfogó elemzését citálva elárulta, hogy a kibocsátás-csökkentés 6 hazai iparágban lehetne jelentősen elérhető - ebből az ipar és az ingatlanban a legnagyobbat. Az iparágak kibocsátás-csökkentésében közös, hogy mindegyikhez szükség lesz a villamos energiára - így ott nem is az a kérdés, hogy mekkora a kibocsátás, hanem az, hogy hogyan tudunk többet termelni. 2050-re ugyanis 3-szor ennyi villamos energiára lesz szükségünk. Ennek főleg nap és szélenergiából kell jönnie.

Ennek köszönhetően 10 éven belül villamosenergia-exportőrökké válhatunk

- emelte ki. Ennek kapcsán beszélt a magyar energiamix átalakulásáról is a következő 30 évben: "Jelenleg a Magyarországon a felhasznált energia negyede származik itthonról. A megújulókra való átállással 2050-re ez 76%-ra növekedhet.

Mindez nem hogy nem csökkenti a GDP-t, hanem éves szinten 2-2,5%-kal növelheti annak növekedési ütemét, illetve további 80-100 ezer munkahelyet adhat hozzá a gazdasághoz.

A dolog hátulütője, hogy mindennek elérése egy 150-200 milliárd eurós befektetést igényel, aminek előteremtése valóban nagy kérdés lehet" - emelte ki Békés Márton.

Békés Márton, Sustainable World 2022
Békés Márton, Sustainable World 2022, kép forrása: Portfolio/Stiller Ákos

A 2050-es klímastratégia és az üzleti világ egyensúlya

Az előadást követően kisebb panelbeszélgetésre került sor Dr. Huszár András, a Green Policy Center társalapítója, igazgatója moderálásában. A beszélgetés során az előző előadásra való reflektálás mellett a jelen válságos helyzet és a klímastratégiák összehangolhatóságáról kérdezte beszélgetőtársait.

A McKinsey munkatársának előadására reflektálva Dr. Pálvölgyi Tamás, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem docense már a panelbeszélgetés keretei közt elmondta, "gyakran beleesünk abba a hibába, hogy a dekarbonizációt pusztán a technológiai innováció függvényének tekintjük, pedig léteznek társadalmi innovációk is. Társadalmi innováció lehet a szokásaink megváltoztatása is – ilyen például a húsevésről való leszokás kérdése. A másik fontos kérdés a költséghatékonyság – kutatások szerint az épületek szektorában tudjuk csökkenteni a legjobban a kibocsátást a legkisebb befektetéssel." Arra a kérdésre, hogy a klímacélok folyamatos újratervezésére hogyan lehet reagálni a BME tanára azt emelte ki, hogy "a klímapolitikában újfajta tervezési rutinokra van szükségünk. A nemzetek, az országok és az EU vállalásaira épültek rá a céges vállalások is. A nagy többség a válság előtti időszakban nem voltak eltökéltek a klímacélok hosszú távú stratégiába való beépítésére.

Szerintem most a válság egy paradigmaváltást kényszeríthet ki abban, hogy hogyan is kell tervezni a jövőre.

Ide kapcsolódik, hogy szerintem nem feltétlenül kell a hosszú távú terveinkbe belevonni a klímapolitikát. A klímacélokat akár már a rövid távú tervekbe is be lehetne építeni, de egyértelmű, hogy ez most hátrébb fog tolódni." A jelen és a közeljövő trendjein lamentálva kifejtette, szerinte a covid-járvány és a mostani válság is megmutatta, hogy lehet nem a még nagyobb a globalizáció a fejlődés útja, hanem pont a lokalizáció – ez a folyamat pedig a klímára is jelentős hatással lesz.

Sustainable World 2022
Sustainable World 2022, kép forrása: Portfolio/Stiller Ákos

A folyamatos újratervezésről Békés Márton úgy vélekedett, "el kell választani két dolgot: a rövid távú tervezés egyre nehezebb, hiszen egyre nagyobb a volatilitás és a bizonytalanság. Eközben viszont a hosszú távú, fenntarthatóságról való gondolkodás rengeteget fejlődött az elmúlt 10 évben. A legtöbb vezető felfogta, hogy ha belerakunk 1 milliárd eurót egy megújuló projektbe, annak lesz jövője a fosszilis beruházással szemben.

Ha hamar tud a cég reagálni, akkor ez üzleti lehetőség, ha későn, akkor inkább kényszer

- emelte ki. Annak kapcsán, hogy a mostani energiaválság vajon nem borítja-e fel a klímacélokat elmondta, "üzleti oldalról van egy csomó taktikai lépés az energiaellátás biztosítása érdekében. De van ennek egy másik oldala is: ha nekem van egy cégem, akkor fel kell tennem a kérdést, hogy 2030-ra, 2035-re hogyan fogok viszonyulni a klímaváltozáshoz. Sok cég már most vállalást tesz erre az időtávra, mert úgy gondolják, hogy ez addigra versenyelőny lehet.

A cég oldaláról fontos, hogy el tudjuk választani a stratégiai tűzoltást és a hosszú távú terveket, célokat

- hangsúlyozta. A beszélgetés végén még hozzátette, hogy az egyre több dekarbonizációs vállalás mellett ezek ellenőrzése még némileg hiányos, ebben még van hely a fejlődésre.

A konferenciáról szóló további beszámolóink:

Címlapkép: Stiller Ákos/Portfolio

forint készpénz bankjegy
rubel
gáz főzés sütés
rubel hrivnya euró dollár

Holdblog A nagy klímalottó

Ha összevetjük a fenntarthatatlan gazdasági rendszerünket a klasszikus szerencsejátékkal, a lottóval, sokatmondó...

Online előadás
Grafikonosdi és minden ami friss hír.
Díjmentes online előadás
Minden, amit a kezdéshez tudni érdemes.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2022. október 6.
Banking Technology 2022
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 28.
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
2022. október 19.
Budapest Economic Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
gáz főzés sütés