Előfizetői tartalom

Kínával üzletel a Gazprom, dollár helyett rubellel és jüannal is fizethet a vevő

Portfolio
A Gazprom kedden közölte, hogy megállapodást írt alá arról, hogy a Kínába irányuló gázszállítások kifizetését dollár helyett jüanra és rubelre váltja. Az átállás része annak a törekvésnek, hogy Oroszország csökkentse függőségét a bankrendszerében és a kereskedelemben az amerikai dollártól és az eurótól - ezt a törekvést Moszkva jelentősen felgyorsította, miután a nyugati országok szankciókat vetettek ki Oroszországra válaszul az ukrajnai invázióra.

Oroszország egyre szorosabb gazdasági kapcsolatokat alakít ki Kínával és más nem nyugati országokkal, különösen azért, mert ezek új piacokat jelentenek a létfontosságú szénhidrogénexport számára. Alekszej Miller, a Gazprom vezérigazgatója szerint az orosz rubelben és kínai jüanban történő fizetés engedélyezése kölcsönösen előnyös mind a Gazprom, mind a pekingi állami...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés