Előfizetői tartalom

Amikor a kormány ajtóstul ront be a házba, aztán köszön és egyeztet

Covid-járvány, ukrajnai háború, energiaválság, elszálló infláció, csak néhány téma, ami mozgatta a tőzsdéket az elmúlt hónapokban. A turbulenciák, a volatilitás általában élénkíti a tőkepiaci kereskedést, ebből profitálnak világszerte a befektetési szolgáltatók, nem volt ez másként Magyarországon sem, a szolgáltatók bevételei és profitja is meredeken emelkedett. A kormány itt is illetéket vetett ki, amiről persze a szokásos menetrend szerint előzetesen nem egyeztetett a szektor vállalataival, sikerült is egy sok szempontból nehezen értelmezhető, és versenysemlegesnek nem nevezhető jogszabályt létrehozni. Pozitívum viszont, hogy a jogszabály megjelenése óta van egyeztetés a politika és a szektor között, és már történtek is érdemi változások a vonatkozó jogszabályban.

Első reakció

Más szektorokhoz hasonlóan a befektetési szolgáltatókkal sem zajlott előzetes egyeztetés a bevezetésre kerülő extra terhekről, a szektor szereplőinek első reakciói a meg nem értés és a felháborodás között ingadoztak, főleg a bejelentéskor elhangzott indokok alapján, még azzal együtt is, hogy, a Portfolio-nak nyilatkozó iparági szakemberek szerint az nem volt kérdés, hogy a piaci szereplőknek van egyfajta társadalmi felelősségvállalása, mindenki értékelte, hogy extra helyzet van, ezért helyt kell állni, az extra terheknek van helye a gazdaság helyreállításában, az ügyfél-érdekvédelemben, ez nem volt megkérdőjelezhető.

Az már egy másik kérdés, hogy nagyon nem mindegy, hogy a teher formája milyen, a lapunknak nyilatkozók szerint nagy különbség van a különadó és a tranzakciós illeték között, mert amíg a különadónál van némi remény, hogy belátható időn, mondjuk két éven belül kivezetik a rendszerből, a tranzakciós illeték vélhetően hosszabb távon is velünk marad. Ezzel alaposan megnőtt a kiszámíthatatlanság, ami a bizniszben soha nem jó.

Nyilván rossz olvasata van Magyarországon egy újabb különadónak, mert az évekkel ezelőtt bevezetettek sem tűntek még el, és amelyik szektorban kivezetésre is kerültek, ott is évek hosszú lobbimunkája volt hozzá szükséges, mondták forrásaink. Aki Magyarországra jön befektetni, az már számolni fog azzal, hogy ez vele is megtörténhet.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés