tőzsde részvény részvénypiac
Üzlet

Beszakadtak az amerikai tőzsdék, odavágott az inflációs adat a hangulatnak

Portfolio
Bár a vártnál alacsonyabb volt az amerikai éves fogyasztói árindex, de a maginfláció, illetve a havi drágulási ütem a várt feletti volt és ez azt üzente a befektetőknek, hogy nincs még itt az inflációs fordulat, amire az elmúlt napokban sokan pozícionálták magukat, így a részvényindexek csúnyán lefordultak, a dollár pedig nagyot ugrott. Este az amerikai részvénypiacon egyre durvább eladói nyomás bontakozott ki, a vezető indexek végül zárásra 4-5%-os szakadást produkáltak, ami 2020 júniusa óta a legnagyobbnak számít, a Dow Jones index például közel 1300 pontos mínuszban zárt.

Nagyon csúnya lett a vége is, 2020 júniusa óta nem volt ekkora szakadás

Napi mélypont környékén, 4-5,2%-os szakadással fejezték be a keddi napot a vezető amerikai részvényindexek, amely a legnagyobb esésnek számít 2020 júniusa óta. A jelek szerint nemcsak pillanatnyi hangulatromlást váltott ki az amerikai inflációs adat, ami felerősítette az amerikai kamatemelési várakozásokat, hanem a kereskedés végéig tartó folyamatos eladói nyomásba torkollott mindez. A mai nappal több napnyi emelkedést adtak vissza az indexek, mivel sok befektető arra készült, hogy az inflációs fordulat majd a Fed kamatemelései lassítását, későbbi leállítását teszik lehetővé, ez pedig részvénypiaci ralit indíthat majd meg. Most ez a hit ingott meg és ezért lehetett ennyire heves a mai esés, hiszen a határidős kamatpiaci árazások tegnapról mára 0%-ról 34%-os valószínűséggel árazzák már azt, hogy a Fed jövő szerdán 100 bzispontos kamatemelést hajt végre, így az irányadó célsáv 3,25-3,5% lenne. Eddig a piac csaknem biztosra vette a 75 bp-os emelést, de most a kamatemelési várakozások felerősödtek, amellyel párhuzamosan a dollár ismét paritás alá ugrott az euróval szemben 0,998-ig.

nasdaq220913
sp500zaro220913
dowzaro220913

Folytatódik a szakadás: 4-5%-os mínuszban az indexek

Nagyon komoly eladói nyomás látszik az amerikai részvénypiacokon: a vezető indexek egyre csak esnek, a legkisebb esés most a Dow Jonesnál látszik, amely csaknem 1300 pontos szakadásnál jár, 4%-os mínuszban, Az S&P 500 index már 4,4%-os zuhanást mutat, a Nasdaq pedig már 5% feletti hanyatlásnál jár.

Szakadnak az amerikai tőzsdék, betett az inflációs adat a hangulatnak

Az elmúlt órában fokozódott az esés az amerikai részvénypiacokon, már 3,5-4,5% körüli, tehát igen nagy az esés mértéke, a Dow Jones részvényindex már csaknem 1100 pontos mínuszban jár, ami ritkán fordul elő. A legnagyobb esés a technológia-túlsúlyos Nasdaqnál van, 4,5%-os, 11700 pont körülre esett az index. A befektetők a vártnál kedvezőtlenebb inflációs adat láttán elkezdték beárazni azt, hogy a Fed jövő szerdán esetleg nem "csak" 75 bázispontos, hanem 100 bázispontos emelést hajt végre 3,25-3,5%-ig, erre most 24%-os esélyt adnak (tegnap már 0%-ot adtak). Emiatt a dollár is tovább erősödött: az euróval szemben már paritás alatt, 0,998 körül jár, pedig az adat előtt még 1,0180 körül kereskedtek vele. Ez is szokatlanul nagy változásnak számít a világ legfontosabb és legnagyobb forgalmú devizapárjában.

Egyre csúnyább, ami az amerikai piacokon zajlik

A három vezető részvényindex már 2,8-3,8%-os esésben jár, azaz a maginfláció kapcsán várt feletti inflációs adat igencsak elrontotta a hangulatot és folyamatos az eladói nyomás, egyre lejjebb süllyednek az indexek. Közben a dollár paritásig erősödött az euróval szemben azon várakozások megerősödése miatt, hogy a Fed jövő héten megint legalább 75 bp-tal emeli a kamatot.

Kritikus szint alatt zárta a napot az OTP

A kedvezőtlen amerikai inflációs adatok publikálását követően jelentősen elromlott a nemzetközi hangulat, a magyar tőzsde ennek ellenére minimális esésben zárta a napot. A blue chipek közül emelkedtek a Mol és a Richter részvényei, esett az OTP és a Magyar Telekom.

Tovább a cikkhez

Ez a krízis a koronavírusnál és a háborúnál is nagyobb pusztítást okozhat, ha nem lépünk időben

Egy forró júliusi délutánon másfél percig folyatni a csapot, csak hogy jéghideg vizet kortyolhassunk a kánikulában - kéz a szívre, valószínűleg mindenki legalább egyszer elkövette idén ezt a világ számos országában elképzelhetetlen és felháborodásra okot adó tettet, és kisebb-nagyobb szégyenérzettel élvezte is a frissítőt. Bármennyire is elképzelhetetlen ez még számunkra, de a tiszta ivóvíz egy egyre szűkösebben elérhető luxus világszerte, és ha hinni lehet a kereslet és kínálat jövőbeli drasztikus szétválásának - márpedig miért ne lehetne -, akkor bizony pár éven belül mi is meg fogjuk inni a meleg csapvizet (vagy betesszük a hűtőbe). A világ legnagyobb civil természetvédelmi szervezete, a WWF szerint világszerte mintegy 1,1 milliárd ember nem jut jelenleg vízhez, és összesen 2,7 milliárd ember az év legalább egy hónapjában vízhiánnyal küzd - de mégis mi okozta ezt az elképesztő vízhiányt, mitől csökken drasztikusan a kínálat és miért nő nagy mértékben a kereslet? Milyen hatása lehet mindenek a hétköznapjainkra, na meg az egyre tarthatatlanabb energiakrízisre? Többek között ezekre a kérdésekre keressük a választ elemzésünkben.

Tovább a cikkhez

Mínuszban az európai tőzsdék

A zárás előtt továbbra is mínuszban vannak a vezető európai börzék, a CAC 0,9, a DAX pedig 1,2 százalékos esésben van.

A vezető indexekhez képest viszonylag jobban teljesít a magyar tőzsde, a BUX 0,5 százalékkal került lejjebb, azonban az OTP részvényei jelentős, 3,2 százalékos mínuszban vannak.

Ismét kritikus szint alatt az OTP

A nemzetközi hangulat romlásával a magyar tőzsdén az OTP részvényei is mínuszban vannak, így ismét a 9000 forintos árfolyamszint alatt áll a jegyzés a délutáni órákban.

otp9000alatt

Nagy mínuszban nyitott Amerika

A nyitást követően a Dow 1,8, az S&P 500 2,2, a Nasdaq pedig 3 százalékos mínuszban van.

usanyitoo013

Megütötték az aranyat is

Az erősödő dollár hatására jelentős, közel 1,5 százalékos esésben van az arany is, ezzel pedig már 1700 dollár alatt helyezkedik el az unciánkénti árjegyzés.

aranyütés

Erősödésben a dollár

A vártnál rosszabb inflációs adat publikálását követően jelentős erősödésbe kezdett a dollár, így ismét a paritás közelében van az árfolyam az euróval szemben.

dollarero

Komoly esés Európában

Az amerikai inflációs adat publikálását követően lefordultak az európai tőzsdék is, a DAX mintegy 150 ponttal került lejjebb.

daxesés0913

A nemzetközi hangulat hirtelen romlását követően a magyar tőzsde is mínuszba fordult, már 0,7 százalékos esésben van a BUX.

Lefordulás a tőzsdéken

A vártál kisebb mértékben, de tovább csökkent az infláció az Egyesült Államokban augusztusban, az adatok publikálását követően a határidős Dow mintegy 300 ponttal került lejjebb a nyitás előtt 1 órával.

Az amerikai éves infláció augusztusban 8,3 százalékos volt az amerikai munkaügyi minisztérium (Department of Labor Statistics) friss közlése szerint, szemben az előző hónapban mért 8,5 százalékos értékkel.

Itt a feszülten várt amerikai inflációs adat: csökkent, de mégis nagy csalódást okozott az infláció

A júliusi csökkenés után augusztusban tovább mérséklődött a fogyasztói árindex az Egyesült Államokban, a maginflációs mutató viszont a várakozások felett nőtt. A dollár az adatközlés után markánsan erősödött, mert az inflációs alapfolyamatok kedvezőtlen alakulását olvassa ki belőle a piac.

Tovább a cikkhez

Emelkedésben Európa

Az amerikai inflációs adatok publikálását megelőzően érezhetően visszafogottabb a hangulat a piacokon, a vezető részvényindexek közül mérsékelt 0,6 százalékos pluszban van a német DAX és a francia CAC is.

A magyar tőzsde a vezető börzékhez hasonlóan szintén 0,6 százalékos emelkedésben van.

Kisebb pluszban a magyar tőzsde

A hazai blue chipek közül továbbra is csak a Mol részvényei vannak mínuszban.

Tovább a cikkhez

Vegyes a kép Európában

A déli órákban vegyes a kép az európai börzéken, érezhetően kivárnak a befektetők az amerikai inflációs adatokat megelőzően.

Tovább szakad a gázár, közel két hónapja nem volt ilyen alacsony szinten

A hét második napján is folytatódik a gázár csökkenése, miután tegnap hosszú idő után először zárt a 200 eurós árszint alatt az ár. Az elmúlt napok eséshez hozzájárultak többek között az uniós ársapkával kapcsolatos fejlemények, valamint az európai piacok számára kedvező hírek az ukrán frontról is. Emellett pedig a kínálati aggodalmak is csökkenni látszanak, miután Azerbajdzsán tegnap bejelentette, 30 százalékkal növelik az Európába irányuló gázexport mennyiségét, emellett pedig jövőre már Izrael is szállíthat gázt a kontinensre.

Tovább a cikkhez

Kisebb pluszban Európa

A nyitást követően a CAC 0,4, a DAX 0,2, a FTSE pedig 0,1 százalékos pluszban van.

daxnyito0913

Iránykereséssel kezdi a napot a magyar tőzsde

A hazai blue chipek közül csak a Mol részvényei vannak mínuszban.

Tovább a cikkhez

Credit Suisse: a Fed hamarosan leállíthatja a kamatemeléseket, és durva rali indul a tőzsdéken

A Credit Suisse arra számít, hogy a Federal Reserve a széles körben vártnál hamarabb állítja le a kamatemeléseket a csökkenő infláció miatt – írja a CNBC. A cég vezető amerikai részvénystratégája szerint ez erőteljes piaci rali indít majd el.

Tovább a cikkhez

Eséssel indul a nap a magyar tőzsdén

A nyitást követően a BUX 0,2 százalékos mínuszban van.

buxnyitas0913

Tömeges fiókbezárást fontolgat a német nagybank

Költségcsökkentési intézkedései részeként a Commerzbank azt fontolgatja, hogy fiókjainak több mint 10%-át bezárja. A lépéssel az emelkedő energia- és bérköltségeket kívánják ellensúlyozni – írja a Bloomberg.

Tovább a cikkhez

Venni kell az Alteo részvényeit a Kalliwoda szerint, jelentős a felértékelődési potenciál

Az Alteo első féléves eredményeit követően a Kalliwoda friss elemzéssel jelentkezett, melyben jelentősen megemelte a célárát, és továbbra is vételre ajánlja a részvényt.

Tovább a cikkhez

Mérsékelt elmozdulással indulhat a nap

Mik az aktuális események a tőzsdéken?

  • Emelkedéssel zártak tegnap a vezető amerikai részvényindexek, a Dow Jones 0,7 százalékkal került feljebb, a S&P 500 1,1 százalék pluszban fejezte be a napot, míg a Nasdaq 1,2 százalékot emelkedett.
  • Az ázsiai tőzsdéken ma reggel felemás hangulat látszik, a Nikkei 0,52 százalékot esett, a Hang Seng 0,28 százalékkal került feljebb, míg a CSI 300 0,15 százalékot emelkedett.
  • Iránykereséssel indulhat a nap az európai börzéken, a határidős részvényindexek jelenlegi állása alapján a DAX 0,06 százalékot emelkedhet, a CAC 0,18 százalék mínuszban nyithat, míg a FTSE 0,08 százalék pluszban nyithat.
  • Az amerikai határidős részvényindexek emelkedést vetítenek előre a piacnyitásra, a Dow Jones 0,19 százalékkal kerülhet feljebb, a S&P 500 0,25 százalék pluszban nyithat, míg a Nasdaq 0,19 százalékkal kerülhet feljebb.

Mi várható makro fronton?

A ma már mozgalmasabb lesz, noha nem a hazai adatokra figyelünk ezen a napon sem: a brit munkanélküliségi statisztikák mellett ezen a napon érkezik az amerikai inflációs adat, de az amerikai költségvetés augusztusi egyenlege is érdemel egy említést.

2022. szeptember 12.-18. makronaptár
Magyar makrogazdaság
szeptember 13. kedd 11:30 ÁKK 3 hónapos dkj aukció  
szeptember 14. szerda 8:30 MNB Statisztikai mérleg aug.
szeptember 14. szerda 9:00 KSH Ipar (második becslés) júl.
szeptember 15. csütörtök 8:30 MNB Pénzforgalmi táblakészlet Q2
szeptember 15. csütörtök 9:00 KSH Építőipar júl.
szeptember 15. csütörtök 9:00 MNB Egyhetes betéti tender (kamat)  
szeptember 15. csütörtök 15:00 MNB Egyhetes betéti tender (elfogadott összeg)  
szeptember 16. péntek 8:30 MNB Nemzetközi tartalékok aug.
Nemzetközi makrogazdaság
szeptember 12. hétfő 8:00 UK GDP júl.
szeptember 13. kedd 8:00 UK Munkanélküliség júl.
szeptember 13. kedd 14:30 USA Infláció aug.
szeptember 13. kedd 20:00 USA Államháztartás aug.
szeptember 14. szerda 8:00 UK Infláció aug.
szeptember 14. szerda 11:00 EU Ipar júl.
szeptember 14. szerda 14:30 USA Termelői árak aug.
szeptember 15. csütörtök 14:30 USA Munkanélküliségi segélykérelmek  
szeptember 15. csütörtök 14:30 USA Kiskereskedelem aug.
szeptember 16. péntek 4:00 Kína Ipar aug.
szeptember 16. péntek 4:00 Kína Kiskereskedelem aug.
szeptember 16. péntek 16:00 USA Michigan-index szept.
Forrás: Portfolio-gyűjtés        

Mi történt eddig a tőzsdéken?

  • A vezető amerikai, ázsiai európai és régiós részvényindexek közül idén 1,2 százalékos elmozdulással a FTSE index áll az élen, a sereghajtó 26,0 százalékos eséssel a WIG20 index.
  • A hazai blue chipek közül idén a legjobban a Mol részvénye teljesített 5,2 százalékos emelkedéssel, a sor végén az OTP papírja áll 45,4 százalékos eséssel.
  • A fontosabb nyersanyagok közül év eleje óta a Brent árfolyama már 20,1 százalékot emelkedett.
Fontosabb instrumentumok
  Árfolyam 1 nap 1 hét 1 hónap Idén 1 év 5 év
Amerikai részvényindexek              
Dow Jones 32 381,34 0,7% 3,4% -4,1% -10,9% -6,4% 46,4%
S&P 500 4 110,41 1,1% 4,7% -4,0% -13,8% -7,8% 64,6%
Nasdaq 12 739,72 1,2% 5,3% -6,1% -21,9% -17,5% 112,5%
Ázsiai részvényindexek              
Nikkei 28 542,11 1,2% 3,3% 0,0% -0,9% -6,1% 44,3%
Hang Seng 19 362,25 0,0% 0,7% -4,0% -17,2% -26,1% -30,8%
CSI 300 4 093,79 0,0% 2,0% -2,3% -17,1% -18,3% 6,7%
Európai részvényindexek              
DAX 13 402,27 2,4% 5,0% -2,9% -15,6% -14,1% 7,0%
CAC 6 333,59 2,0% 3,9% -3,4% -11,5% -5,0% 21,6%
FTSE 7 473,03 1,7% 2,5% -0,4% 1,2% 6,3% 1,0%
FTSE MIB 22 610,4 2,3% 5,3% -1,6% -17,3% -12,0% 1,7%
IBEX 8 194,3 2,0% 4,2% -2,5% -6,0% -5,8% -20,7%
Régiós részvényindexek              
BUX 41 624,9 1,7% 1,2% -4,7% -17,9% -21,1% 9,3%
ATX 3 033,27 2,4% 6,4% -1,8% -21,4% -16,0% -7,6%
PX 1 223,84 2,0% 7,7% -3,0% -14,2% -4,7% 18,1%
WIG20 51 295,23 1,2% 3,9% -8,5% -26,0% -27,8% -20,9%
Magyar blue chipek              
OTP 9 060 4,9% 7,2% -3,2% -45,4% -51,6% -12,8%
Mol 2 650 0,0% -1,6% -8,2% 5,2% 10,4% -11,3%
Richter 7 780 0,8% -1,2% -4,0% -10,8% -9,4% 15,4%
Magyar Telekom 313 -0,6% -3,2% -2,5% -23,9% -27,9% -34,5%
Nyersanyagok              
WTI 88,28 1,1% 1,0% -9,5% 17,4% 26,5% 83,0%
Brent 94,17 1,3% -1,3% -4,2% 20,1% 28,9% 72,9%
Arany 1 729,6 0,9% 1,1% -3,6% -5,1% -3,6% 30,4%
Ezüst 19,97 6,4% 9,5% -2,8% -14,2% -16,5% 11,9%
Devizák              
EURHUF 396,8 0,0% -1,7% 0,7% 7,7% 13,4% 29,2%
USDHUF 391,6692 -0,8% -3,8% 1,8% 20,8% 32,5% 52,4%
GBPHUF 459,1450 0,3% -2,1% -1,2% 4,5% 12,0% 34,7%
EURUSD 1,0131 0,9% 2,1% -1,1% -10,9% -14,4% -15,2%
USDJPY 142,4300 0,0% 1,3% 6,5% 23,7% 29,7% 29,6%
GBPUSD 1,1706 1,1% 1,7% -3,4% -13,6% -15,5% -11,8%
Kriptovaluták              
Bitcoin 22 401 4,8% 13,2% -8,2% -51,5% -50,1% 436,9%
Állampapírok              
10 éves amerikai állampapírhozam 3,36 1,2% 5,2% 17,7% 124,2% 150,6% 54,9%
10 éves német állampapírhozam 1,65 -3,2% 5,0% 76,7% -1 019,0% -594,0% 309,2%
10 éves magyar állampapírhozam 9,25 -2,1% 0,8% 20,8% 102,0% 195,5% 210,4%
Forrás: Refinitiv, Portfolio

Címlapkép forrása: getty images

Orban Viktor parlament energiaugyi bejelentesek
GettyImages-1429689600
Erdogan
Online előadás
Meddig esik az OTP? Mekkora galibát okozhat feszült helyzet a részvénypiacnak?
Díjmentes online előadás
Hogyan működik a tőzsde, mik az alapok, hogy válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát?
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
2022. október 6.
Banking Technology 2022
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. október 4.
A Masterplast sztori a tőzsdén!
2022. október 19.
Budapest Economic Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
befektető tőzsde este árfolyam getty stock