Előfizetői tartalom

Kiszivárgott: elbukhatott a direkt orosz ársapka uniós tervezete

Portfolio
A Guardian által látott, feltehetőleg kiszivárogtatott tervezet szerint a villamosenergia-vészhelyzeti eszközről szóló rendelettervezet nem tartalmaz sem az orosz gázra, sem az importált gázra vonatkozó árplafont, miután a tagállamok a múlt héten nem tudtak megállapodni a korlátozásokról. Ezzel együtt a Portfolio információi szerint Brüsszelben továbbra is vizsgálják még a bizottsági szakértők azt, hogy egy átfogó gázpiaci ársapkát hogyan lehetne úgy megvalósítani, hogy az kordában tartsa az árakat és közben ne sodorja veszélybe az ellátásbiztonság terén a tagállamokat. Az biztosnak tűnik, hogy az Európai Unió a fosszilis tüzelőanyagokkal foglalkozó vállalatok magas nyereségére vetne ki szolidaritási hozzájárulást, és külön felső határt szabna az alacsony szén-dioxid-kibocsátású villamosenergia-termelők bevételeire.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke várhatóan szerdán, az Unió helyzetéről szóló éves beszédében teszi közzé a villamosenergia-árak emelkedésének kezelésére vonatkozó európai tervet. A végleges terv még változhat, de a tervezetből kiderült, hogy a Bizottság kétli, hogy elegendő támogatást kapna az uniós tagállamoktól az általa preferált megoldáshoz...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 943 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái