nyse amerikai tőzsde
Üzlet

Rossz volt a hangulat Európa tőzsdéin, de nem sokkal jobb Amerikában sem

Portfolio
A tőkepiaci hangulatot továbbra is az energiaválsággal és az inflációs kilátásokkal kapcsolatos fejlemények, illetve a háború alakulása határozza meg. A vártnál kisebb mértékben csökkent tegnap az amerikai infláció, ennek hatására nagy mértékben lefordultak a tengerentúli tőzsdék, a tech-túlsúlyos Nasdaq esett a legnagyobbat. Gazdasági adatok tekintetében külföldön a brit infláció érkezett ma: az elemzőket is meglepve az éves infláció kis mértékben csökkent augusztusban az Egyesült Királyságban júliushoz képest. Európa vezető tőzsdéin mérsékelten rossz volt a hangulat, míg a tengerentúlon kisebb pluszban nyitottak a vezető börzék a tegnapi zuhanás után.

Jobb lett a vége

A kereskedési nap utolsó órában valamelyest javult végül a hangulat, a Dow 0,10%-os, az S&P 500 0,34%-os, a Nasdaq 0,74%-os pluszban zárta végül a szerdai kereskedést.

Romlik a hangulat Amerikában is

A mérsékelt emelkedéssel jellemezhető piacnyitás után szép fokozatosan elromlott a hangulat az amerikai tőzsdéken, így most a Dow 0,2%-os, az S&P 500 0,02%-os csökkenést mutat előző napi záróértékéhez képest. Az IT-szektorban is romlott a befektetői hangulat, de a Nasdaq még tartja magát 0,2%-os emelkedéssel.

dji

Kiszivárgott: rengeteg EU-pénzt blokkolna Magyarország irányába Brüsszel!

Minden eddig megjelent információnál is sokkal több EU-pénzt blokkolhat Magyarország felé az Európai Bizottság a vasárnapi döntéskor – jelezte három névtelen forrás a Reutersnek a testület háza tájáról. A hírre a forint újabb ütést kapott a délutáni kereskedésben.

Tovább a cikkhez

20 milliárd forintos kötvényprogramot indít az Alteo

Az Alteo egy 20 milliárd forint keretösszegű kötvényprogramot kíván elindítani 2022 őszétől, amelynek célja alapvetően a 2022. januárjában frissített és közzétett stratégia alapján a növekedéshez szükséges források biztosítása, valamint a megnövekedett forgótőke igények részbeni finanszírozása és a biztonsági tartalékok növelése annak érdekében, hogy a rendkívüli piaci helyzetekben rejlő jövőbeni lehetőségekre és kihívásokra az Alteo a maximális rugalmassággal tudjon reagálni.

Tovább a cikkhez

Viharos hetek az olajpiacon: január óta nem látott mélyponton a kőolaj ára

Komoly volatilitás mellett zajlik a kereskedés az olajpiacon, miután június és augusztus között zsinórban 3 hónapja csökkentek az árak, erre pedig a 2020-as év eleje, a világjárvány kitörése óta nem volt példa. Szeptember első felében folytatódott az esés, amivel a múlt héten már a háború kitörése előtti szintre csökkent az olaj ára.

Tovább a cikkhez

Óvatos emelkedés Amerikában

Tegnap több mint 2 éve nem látott rossz teljesítményt produkáltak a vezető amerikai tőzsdék, miután a vártnál kisebb mértékben csökkent az infláció. A mai piacnyitásban a tegnapinál jóval visszafogottabb mozgásokat láthatunk, az S&P 500 és a Dow is 0,2 százalékos pluszban indítja a napot, a Nasdaq pedig stgnál a kereskedésben.

dow02

Csatát vesztett a Google az EU-val szemben

Az Európai Unió Törvényszékének szerdai döntése helybenhagyta a Google anyavállalata, az Alphabet ellen hozott trösztellenes ítéletet, de a bírságot 4,34 milliárd euróról 4,13 milliárd euróra csökkentette.

Tovább a cikkhez

Kizárólag egy horvát állami cégnek adhatja el a kitermelt gázt a Mol leányvállalata

A horvát kormány mai döntése szerint az INA horvát olajipari vállalatnak minden Horvátországban kitermelt gázt a kizárólag állami tulajdonban lévő Horvát Elektromos Műveknek (HEP) kell eladnia, továbbá meg kell emelnie a termelését tíz százalékkal - közölte a horvát közszolgálati televízió. A gazdasági miniszter közölte: a kormányrendeletről értesíteni fogja a Molt, amely az INA többségi tulajdonosa, 49,08 százalékos részesedésével a magyar olajtársaság rendelkezik az irányítói jogokkal a vállalatban.

Tovább a cikkhez

Nem javul a hangulat a magyar tőzsdén

Mind a 4 hazai blue chip árfolyama esik.

Tovább a cikkhez

Megszólalt a tegnapi tőzsdei beszakadás után a guru: ez nem 2008

Jim Cramer, a CNBC műsorvezetője a tegnapi inflációs jelentés gerjesztette, rég látott tőzsdei eladási hullám apropóján azt mondta, hogy ő nem csatlakozott az "eladói parádéhoz", szerinte nem olyan súlyos a helyzet, mint a 2008-as gazdaság világválság előtt volt.

Tovább a cikkhez

A nagybank szerint a Fed jövő héten olyat tesz, amit 40 éve egyszer sem tett meg

A csalódást keltő amerikai inflációs adat után a Nomura szakemberei arra számítanak, hogy jövő héten a Fed 1 kerek százalékponttal fogja emelni az irányadó kamatot az eddigi 75 bázispontos emelések után.

Tovább a cikkhez

Komoly pusztítást végzett a fekete kedd a tőzsdéken

Hirtelen zuhantak nagyot tegnap a tőzsdék, a nagy technológiai vállalatok papírjait is öntötték, 6 nagy tech cég értéke csak tegnap közel 500 milliárd dollárral csökkent.

Tovább a cikkhez

Szárnyal a Gloster részvénye

Nemrég közzétette első féléves gyorsjelentését a Gloster, a befektetők magas forgalom mellett kezdték el zsákolni a vállalat részvényét a kereskedés első órájában.

Tovább a cikkhez

Nagyot nőtt a Gloster, ugrik a bevétel és a profit

Jelentősen növekedő bevételről és profitról számolt be idei első féléves gyorsjelentésében a Gloster. Az elmúlt egy év sikeres felvásárlásainak következtében a nehéz világgazdasági helyzet dacára is gyorsabban növekszik a vállalat a tervezettnél, az árbevétel közel harmada már exportból származott a Glosternél, a menedzsment a jövőben ennek az aránynak a növelésére fog fókuszálni.

Tovább a cikkhez

Rég nem látott pánik söpört végig a tőzsdéken - Mi történik?

Masszív eladási hullám söpört végig tegnap a tőzsdéken, miután az Egyesült Államokból a vártnál gyengébb inflációs adat érkezett. Ez felerősítette a Fed agresszívebb kamatemeléseivel kapcsolatos várakozásokat, illetve a pozitív inflációs várakozásokat is átírta, az öntés pedig már a nyitás előtt beindult. Végül akkora mínuszban zártak az amerikai index, amilyet 2020 júniusa, vagyis több mint két éve nem láttunk.

Tovább a cikkhez

Kisebb esés a kontinens tőzsdéin

Mérsékelten esnek az európai tőzsdék a nyitás után, a DAX 0,2 százalékkal került lejjebb, míg a CAC 0,3 százalékot esett, a FTSE 100 pedig 0,6 százalékot gyengült. A milánói börze és a spanyol tőzsde is lejjebb került a piacnyitásban.

Kisebb mínuszban a magyar tőzsde

Kisebb eséssel nyitja a napot a magyar tőzsde, a BUX jelenleg fél százalékos mínuszban van. A hazai blue chipek közül az OTP 0,8 százalékot esett, míg a Mol részvénye 1,1 százalékkal, a Richteré pedig 0,1 százalékkal került lejjebb, a Magyar Telekom részvénye azonban 1,1 százalékos pluszban van.

Eséssel indulhat a nap a Európában

Mik az aktuális események a tőzsdéken?

  • A vártnál kedvezőtlenebb inflációs adat után alaposan lefordultak és jelentős eséssel zártak tegnap a vezető amerikai részvényindexek, a Dow Jones 3,9 százalékkal került lejjebb, a S&P 500 4,3 százalék mínuszban fejezte be a napot, míg a Nasdaq 5,5 százalék mínuszban zárt.
  • Az ázsiai tőzsdéken ma reggel felemás hangulat látszik, a Nikkei 3,45 százalékos mínuszban van, a Hang Seng 2,66 százalékos mínuszban áll, míg a CSI 300 0,11 százalékos pluszban áll.
  • Kedvezőtlen nyitást jeleznek előre az európai határidős részvényindexek, a DAX 0,82 százalékkal kerülhet lejjebb, a CAC 0,84 százalék mínuszban nyithat, míg a FTSE 0,58 százalékot eshet.
  • Vegyes nyitás várható az amerikai tőzsdéken a határidős részvényindexek jelenlegi állása alapján. A Dow Jones 0,04 százalékkal kerülhet feljebb, a S&P 500 0,02 százalék pluszban nyithat, míg a Nasdaq 0,01 százalékot eshet.

Mi várható makro fronton?

Ma a KSH feldolgozóipari adatot közöl júliusból (pontosabban annak második becslését), a Magyar Nemzeti Bank mérlegadatokat tesz közzé. Külföldön a brit infláció mellett az eurózóna iparának júliusi teljesítményére kell figyelni - az ipar kilátásait ugyanis meredeken rontják a magas energiaárak, és ez már látszódhat a júliusi termelésben.

2022. szeptember 12.-18. makronaptár
Magyar makrogazdaság
szeptember 13. kedd 11:30 ÁKK 3 hónapos dkj aukció  
szeptember 14. szerda 8:30 MNB Statisztikai mérleg aug.
szeptember 14. szerda 9:00 KSH Ipar (második becslés) júl.
szeptember 15. csütörtök 8:30 MNB Pénzforgalmi táblakészlet Q2
szeptember 15. csütörtök 9:00 KSH Építőipar júl.
szeptember 15. csütörtök 9:00 MNB Egyhetes betéti tender (kamat)  
szeptember 15. csütörtök 15:00 MNB Egyhetes betéti tender (elfogadott összeg)  
szeptember 16. péntek 8:30 MNB Nemzetközi tartalékok aug.
Nemzetközi makrogazdaság
szeptember 12. hétfő 8:00 UK GDP júl.
szeptember 13. kedd 8:00 UK Munkanélküliség júl.
szeptember 13. kedd 14:30 USA Infláció aug.
szeptember 13. kedd 20:00 USA Államháztartás aug.
szeptember 14. szerda 8:00 UK Infláció aug.
szeptember 14. szerda 11:00 EU Ipar júl.
szeptember 14. szerda 14:30 USA Termelői árak aug.
szeptember 15. csütörtök 14:30 USA Munkanélküliségi segélykérelmek  
szeptember 15. csütörtök 14:30 USA Kiskereskedelem aug.
szeptember 16. péntek 4:00 Kína Ipar aug.
szeptember 16. péntek 4:00 Kína Kiskereskedelem aug.
szeptember 16. péntek 16:00 USA Michigan-index szept.
Forrás: Portfolio-gyűjtés        

Mi történt eddig a tőzsdéken?

  • A vezető amerikai, ázsiai európai és régiós részvényindexek közül idén 0,0 százalékos elmozdulással a FTSE index áll az élen, a sereghajtó 27,8 százalékos eséssel a WIG20 index.
  • A hazai blue chipek közül idén a legjobban a Mol részvénye teljesített 6,6 százalékos emelkedéssel, a sor végén az OTP papírja áll 47,0 százalékos eséssel.
  • A fontosabb nyersanyagok közül év eleje óta a Brent árfolyama már 19,0 százalékot emelkedett.
Fontosabb instrumentumok
  Árfolyam 1 nap 1 hét 1 hónap Idén 1 év 5 év
Amerikai részvényindexek              
Dow Jones 31 104,97 -3,9% -0,1% -7,9% -14,4% -10,8% 40,4%
S&P 500 3 932,69 -4,3% 0,6% -8,1% -17,5% -12,0% 57,4%
Nasdaq 12 033,62 -5,5% 0,2% -11,3% -26,3% -22,0% 100,4%
Ázsiai részvényindexek              
Nikkei 28 614,63 0,3% 3,6% 0,2% -0,6% -6,0% 44,0%
Hang Seng 19 326,86 -0,2% 0,6% -4,2% -17,4% -25,1% -30,7%
CSI 300 4 111,11 0,4% 1,5% -1,9% -16,8% -17,6% 7,0%
Európai részvényindexek              
DAX 13 188,95 -1,6% 2,5% -4,4% -17,0% -16,0% 5,1%
CAC 6 245,69 -1,4% 2,3% -4,7% -12,7% -6,5% 19,7%
FTSE 7 385,86 -1,2% 1,2% -1,5% 0,0% 4,5% 0,1%
FTSE MIB 22 303,86 -1,4% 3,8% -2,9% -18,4% -14,0% 0,3%
IBEX 8 064 -1,6% 2,8% -4,0% -7,5% -8,5% -22,2%
Régiós részvényindexek              
BUX 41 575,55 -0,1% 1,8% -4,8% -18,0% -21,4% 9,1%
ATX 2 995,86 -1,2% 5,3% -3,0% -22,4% -18,2% -8,7%
PX 1 241,11 1,4% 9,1% -1,6% -13,0% -3,7% 18,8%
WIG20 50 065,29 -2,4% 3,5% -10,7% -27,8% -30,3% -22,6%
Magyar blue chipek              
OTP 8 800 -2,9% 4,3% -6,0% -47,0% -53,0% -15,2%
Mol 2 686 1,4% -0,5% -6,9% 6,6% 12,0% -10,7%
Richter 7 900 1,5% 3,1% -2,5% -9,5% -9,2% 17,6%
Magyar Telekom 312 -0,3% -3,6% -2,8% -24,2% -27,7% -34,5%
Nyersanyagok              
WTI 87,81 -0,5% 0,5% -10,0% 16,8% 24,5% 78,1%
Brent 93,32 -0,9% 0,3% -5,1% 19,0% 26,7% 69,5%
Arany 1 704,5 -1,5% 0,0% -5,0% -6,5% -5,1% 28,8%
Ezüst 19,45 -2,6% 7,5% -5,4% -16,4% -18,2% 9,8%
Devizák              
EURHUF 396,7250 0,0% -1,5% 0,7% 7,6% 13,6% 28,7%
USDHUF 396,1111 1,1% -2,6% 3,0% 22,2% 34,0% 53,1%
GBPHUF 460,4700 0,3% -1,9% -0,9% 4,8% 12,3% 34,5%
EURUSD 1,0016 -1,1% 1,1% -2,2% -11,9% -15,2% -16,0%
USDJPY 142,3900 0,0% -0,2% 6,5% 23,7% 29,5% 28,7%
GBPUSD 1,1544 -1,4% 0,1% -4,7% -14,8% -16,6% -12,7%
Kriptovaluták              
Bitcoin 20 177 -9,9% 7,4% -17,3% -56,3% -55,1% 422,0%
Állampapírok              
10 éves amerikai állampapírhozam 3,42 1,8% 2,5% 19,9% 128,4% 158,5% 55,9%
10 éves német állampapírhozam 1,73 5,0% 7,4% 85,5% -1 064,8% -624,9% 323,3%
10 éves magyar állampapírhozam 9,09 -1,7% 0,2% 18,7% 98,5% 191,3% 204,0%
Forrás: Refinitiv, Portfolio

Címlapkép forrása: xPACIFICA

Orban Viktor parlament energiaugyi bejelentesek
GettyImages-1429689600
Erdogan
Online előadás
Meddig esik az OTP? Mekkora galibát okozhat feszült helyzet a részvénypiacnak?
Díjmentes online előadás
Hogyan működik a tőzsde, mik az alapok, hogy válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát?
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
2022. október 6.
Banking Technology 2022
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. október 4.
A Masterplast sztori a tőzsdén!
2022. október 19.
Budapest Economic Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
befektető tőzsde este árfolyam getty stock