természet_ getty_stockfoto - nem shutterstock
Üzlet

Van egy felbecsülhetetlen kincsünk, amivel még a világ legnagyobb vállalatai sem tudnak mit kezdeni

Portfolio
Sokat beszélünk arról, hogy egyéni, vállalati és kormányzati szinten is mindenkinek megvan a felelőssége a legnagyobb kincsünknek, a környezetnek a megóvásában, értve ez alatt például a klímaváltozás negatív hatásainak a visszaszorítását, vagy a vízkészletek védelmét. A nagyobb, tőkeerős vállalatokra a felelősség kifejezetten igaz, ezek ugyanis a beszállítói láncokon keresztül, valamint stabil pénzügyi hátterükkel nagyobb hatást tudnak elérni. A McKinsey kutatása alapján azonban a legnagyobbak nem állnak túl jól a példamutatásban. Egy kisebb részük nem is foglalkozik a természet védelmével, illetve ennek a hiányából adódó kockázatokkal, egy nagyobb részük a környezetterhelést kizárólag az szén-dioxid-kibocsátással azonosítja, így a vizek védelmét, a műanyagszennyezettséget, vagy a biodiverzitást kevésbé tüntetik fel a "virtuális térképükön".

A Fortune 500 listáján lévő nagyvállalatok ugyan felismerik a természet megóvásának a fontosságát, konkrét lépéseket - amelyek túlmutatnak a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésén - csak kevesen vállalnak. A példamutatás, és a felülről jövő nyomásgyakorlás nagyon fontos lenne, hiszen ezek a vállalatok elképesztő beszerzési láncokat mozgatnak meg, így irányt mutathatnak a beszállítóknak, partnereknek.

Azt talán nem kell magyarázni, hogy a természet válságban van: az erdőtüzekről, a szélsőséges időjárásról, az aszályról, kiszáradásról, hőhullámokról, áradásokról mindenki hallott már, sokan közelről is megtapasztalták ezeket. Mindezek globális kockázatot jelentenek, kihatva többek között a társadalomra és a gazdaságra. A világ gazdasági tevékenységének fele mérsékelten vagy nagymértékben függ a természeti tőkétől - a világ természeti értékeinek állományától. Nem véletlen, hogy a kormányok és a kormányközi szervezetek is egyre többet foglalkoznak a természet válságával.

A természettel kapcsolatos kötelezettségvállalások azonban továbbra is alacsonyak.

A McKinsey kutatása rávilágít, hogy a vállalatok a természethez kapcsolódó célok széles körére vonatkozó kötelezettségvállalásoknál még korai szakaszban járnak. A Fortune Global 500 vállalatot vizsgálva kiderült, hogy a legtöbb - mintegy 83%-nak - van éghajlattal kapcsolatos célkitűzése, vagy legalábbis elismerik az éghajlatváltozást (további 15%). A természet más dimenzióiban - például vízkészletek, műanyagszennyezettség, biodiverzitás, stb. - azonban jóval kevesebben határoztak meg célokat.

A biodiverzitás csökkenését például a vállalatok 51%-a elismeri, de csupán 5%-uk tűzött ki számszerűsített célokat ennek kapcsán. Eközben más természeti károk, mint például a talaj tápanyagszennyezése, sokkal ritkábban jelennek meg a vállalatok jelentéseiben. A természeti tőke mérésére nincs egységes megközelítés, így sok vállalat nem tudja, hogy a probléma felismerésén túl, milyen lépéseket tegyen.

Hiába ismerik tehát el a természet fontosságát, a természet pusztulásának korlátozott megértése sokakat megakadályoz abban, hogy számszerűsített kötelezettségvállalásokat tegyenek.

A kutatás nemcsak a tehetetlenségre világít rá, hanem arra is, hogy egysíkú a vállalások köre. A legtöbben a természetnek csak egy dimenzióját, csak egyféle megoldandó problémáját veszik figyelembe - leggyakrabban az éghajlatváltozást.

A Fortune Global 500 vállalat között végzett elemzésből kiderült, hogy csupán 16%-uk tűzött ki a természet három vagy több dimenziójára vonatkozó célokat, és egyetlen vállalatnál sem volt az elemzésben szereplő mind a 6 dimenzióra vonatkozó vállalás. Ennek egyik magyarázata lehet, hogy a vállalatok arra összpontosítanak, ami a tevékenységükkel kapcsolatban a legfontosabb. 

A hat természeti dimenzió, kezelendő problématerület az elemzésben: klímaváltozás, édesvízfogyasztás, vegyi- és műanyagszennyezés, erdők csökkenése, a biológiai sokféleség csökkenése, tápanyagszennyezés

Vannak "jó tanuló" ágazatok

Szektorális bontásban az adatok azt mutatják, hogy a közlekedési szektor a legaktívabb a vállalások tekintetében, itt a vállalatok csupán 7%-ának nincs kijelölt természetvédelemhez köthető célkitűzése. Emögött valószínűleg az áll, hogy a közlekedési ipar egyszerre szembesül az éghajlatváltozással kapcsolatos kockázatokkal, a szén-dioxid-csökkentésre vonatkozó szabályozással, illetve a megújuló energiaforrásokra való áttérés gyorsításával. Egy másik szektort is érdemes kiemelni: a mezőgazdaság az egyszerre három, vagy annál több cél kitűzésében jeleskedik, ez vélhetően annak köszönhető, hogy a többi ágazathoz képest az éghajlat mellett a víz- és tápanyagszennyezéssel kapcsolatos aggodalmakra is nagyobb figyelmet fordítanak.

Címlapkép: Getty Images

magyarorszag vasut
praga-csehorszag-karoly-hid
Érmék tőzsde háttérrel
forint készpénz bankjegy
rubel
2022. október 6.
Banking Technology 2022
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 28.
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
2022. október 19.
Budapest Economic Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Online előadás
Grafikonosdi és minden ami friss hír.
Díjmentes online előadás
Minden, amit a kezdéshez tudni érdemes.
Érmék tőzsde háttérrel