kozetgyapot_szigeteles
Üzlet

Szerbiában lehet a Masterplast kőzetgyapotgyártó üzeme

Portfolio
Az ásványgyapot hőszigetelő anyagok gyártására vonatkozó stratégiai döntését követően ma az első lehetséges gyártásfejlesztési beruházásának tervéről is közölt információkat a Masterplast. A hőszigetelőanyag gyártó Szerbiában építene kőzetgyapot gyárat, a 20 millió euró értékű beruházás megvalósításához állami támogatást igényelt.

A vállalat korábban a Külgazdasági és Külügyminisztérium - Külpiaci Növekedési Támogatási Program keretében nyújtott be pályázatot modern kőzetgyapot gyártási kapacitás kiépítésének állami támogatása érdekében. A pályázat befogadása megtörtént és együttműködési megállapodás jött létre a HEPA – Magyar Exportfejlesztési Ügynökség Nonprofit Zrt. és a Masterplast között. Az együttműködési folyamat során a kérelem formai ellenőrzése és tartalmi értékelése lezárult és javaslattal továbbításra került a minisztérium felé döntéshozatalra, a támogatási kérelemről a külügyminiszter, vagy annak általános helyettese dönt, áll a HEPA – Magyar Exportfejlesztési Ügynökség Nonprofit Zrt. mai napon kiadott tájékoztatójában.

A KKM tájékoztatása nem minősül támogatási ígérvénynek vagy kötelezettségvállalásnakáll a BÉT-en publikált közleményben.

A pályázat tárgyát képező, a Vajdaság déli részén található Szávaszentdemeter (Sremska Mitrovica) településen létesülő új kőzetgyapot-gyártó üzem tervezetten éves 30 000 tonna kapacitással rendelkezik majd, az üzem energiaellátása elektromos áram alapú. A projekt értéke nagyságrendileg 20 millió euró, amelynek finanszírozását a társaság és a társtulajdonos saját forrásból, valamint a KKM HEPA programjának keretében nyújtott, vissza nem térítendő állami támogatásból tervezi megvalósítani – közölte a vállalat.

A beruházás a fenti feltételekkel Sremska Mitrovica helyszínen kizárólag a pályázat pozitív elbírálása esetén kerül megvalósításraolvasható a közleményben.

A Masterplast két hete jelentette be, hogy vezetői döntés született arról, hogy a vállalat belép az ásványgyapot hőszigetelő anyagok piacára, de konkrét részleteket akkor nem közölt.

A mai közlemény alapján a tervek szerint egy 20 millió eurós beruházásról lehet szó Szerbiában.

A cég holnap befektetői napot tart, amelyen a menedzsment friss információkkal szolgálhat. Tibor Dávid, a Masterplast elnöke a Portfolio-nak adott interjúban elmondta, hogy az ásványgyapot a szigetelőanyaggyártás elitkategóriája, a legnagyobb beruházási igénnyel, magas a belépési küszöb, ezért a világon néhány cég uralja csak a piacot. Hozzátette, hogy az ásványgyapot anyagok marzsa jóval a Masterplast jelenlegi cégszintű profitrátái felett van.

A Masterplast árfolyama esik a mai kereskedésben, 2,3 százalékos mínuszban állnak a papírok.

A címlapkép forrása: Getty Images

északi áramlat
forint készpénz bankjegy
ukrajna háború ukrán konfliktus orosz ukrán stock
vlagyimir putyin
magyarorszag vasut
praga-csehorszag-karoly-hid
Érmék tőzsde háttérrel
Online előadás
Grafikonosdi és minden ami friss hír.
Díjmentes online előadás
Minden, amit a kezdéshez tudni érdemes.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
2022. október 6.
Banking Technology 2022
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 28.
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
2022. október 19.
Budapest Economic Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
északi áramlat