befektető tőzsde este árfolyam getty stock
Üzlet

Csúnya lefordulást hozott Powell kemény üzenete a kamatokról

Portfolio
Ma reggel Vlagyimir Putyin elrendelte a részleges mozgósítást Oroszországban, ennek hatására pedig ismét felerősödni látszott a pánik a nemzetközi piacokon, Európában mínuszban nyitottak a vezető börzék, azonban a reggeli órák esését követően délutánra pluszba fordultak a tőzsdék. Ez főként annak következtében alakult így, hogy az orosz elnök bejelentésére előzetesen tegnap került volna sor, így már az előz nap beárazták a befektetők a rosszabbik forgatókönyvet. A Fed kamadöntő ülése után csúnyán elromlott a hangulat, a Fed ugyanis egyértelművé tette: a kamatemelés során a határ a csillagos ég, akadály egy szál se.

Csúnya lefordulás

A Fed kamatdöntését követően aktív mozgás volt tapasztalható az amerikai mutatóknál, amelyek végül negatív tartományban zártak.

  • A Dow Jones 1,70 százalékkal gyengült,
  • az S&P 500 1,71 százalékkal csökkent,
  • a Nasdaq pedig 1,79 százalékos mínuszban zárta a kereskedést.

A Fed ülése alatt nagy csapkodás volt látható. A jegybanki dot plotra (mivel az magasabb kamatokat vetített előre 2022 és 2023 végére) előbb esés volt, majd Jerome Powell kijelentésére, mely szerint minél magasabb a kamatszint, annál lassabb lehet az emelési tempó, kisebb száguldás kezdődött.

Aztán a sajtótájékoztató végén Powell megint elrontotta a hangulatot azzal, hogy kijelentette: mit sem számít a dot plot, a Fed úgyis addig emeli a kamatokat, amíg az inflációt le nem töri, legyen bármilyen magas is a szükséges kamatszint - és még a reálgazdasági lassulás sem állítja meg őket. A végeredmény: a fenti visszaesés.

Ismét fordulnak a tengerentúli mutatók

Folyamatosan fordulnak az amerikai indexek: a Dow Jones éppen 0,10 százalékos mínuszban, az S&P 500 0,02 százalékos erősödést mutat, a Nasdaq 0,25 százalékos pluszban.

Erősödnek a tengerentúli indexek

Pörögni kezdtek a pluszok az amerikai indexeknél: a Dow Jones 0,60 százalékos emelkedést jelez, az S&P 500 0,82 százaléknál jár, míg a Nasdaq 0,96 százalékos emelkedésben.

Fordulnak az indexek

Fordulás látható a tengerentúli indexeknél: a Dow Jones 0,15 százalékos mínuszban van jelenleg, az S&P 500 0,03 százalékos csökkenést mutat, a Nasdaq pedig 0,08 százalékos pluszban.

Mínuszban a tőzsdék a Fed kamatdöntése után

A Fed döntését követően a Dow Jones 0,37 százalékos mínuszban, S&P 500 0,18 százalékkal alacsonyabban tartózkodik, a Nasdaq pedig 0,38 százalék körüli csökkenést mutat.

Itt a Fed kamatdöntése

Az amerikai jegybank ma este 8-kor ismertette szeptemberi kamatdöntését, az előrejelzéseket és a kamatpálya-előrejelzést is. Jerome Powell elnök fél 9-kor tart sajtótájékoztatót, az eseményről élőben tudósítunk.

Tovább a cikkhez

Fél óra, és jön a döntés

Kevesebb mint fél óra múlva megismerjük az amerikai jegybank kamatdöntését, a piac egyelőre nem izgulja túl a dolgot. A mérsékelt emelkedés kitart: a Dow 0,4%-ot emelkedett, az S&P 500 index és a Nasdaq is 0,6%-os pluszban van.

Pluszban várja Amerika a döntést

Ma este 8-kor érkezik a Fed kamatdöntő ülése, az amerikai részvényindexek pluszban vannak. Az S&P 500 index 0,5, a Nasdaq szintén 0,5, a Dow Jones 0,4%-ot emelkedett ma eddig.

Elromlott a hangulat a magyar tőzsdén, megütötték az OTP részvényeit

A hazai blue chipek közül stagnált a Mol, esett a Richter és a Magyar Telekom is. Az OTP részvényei a tegnapi naphoz hasonlóan ma is jelentős mínuszban zártak, miután a forint jelentősen gyengült a vezető devizákhoz képest, ezzel pedig nőtt a hazai eszközökre nehezedő nyomás.

Tovább a cikkhez

Rákapcsolt Európa

A zárás előtt folytatódik az emelkedés az európai tőzsdéken, a DAX és a CAC egyaránt 0,6, a FTSE pedig 0,5 százalékos emelkedésben van.

daxzaroelott0921

Kiemelkedő pénzügyi eredmény van születőben a Delta Tecnhologies-nél

Leányvállalatainak pénzügyi teljesítménye alapján a Delta Technologies 2022. szeptember 21-én módosította előzetesen kiadott profitvárakozásait. A Delta Systems Kft., valamint a Delta Software Technologies Kft. leányvállalatok elfogadott, 2021-es éves beszámolója alapján a Delta csoportszintű gazdálkodási adatai a 2022. május 11-én kiadott, előzetes adatokról szóló tájékoztatóban (pozitív profit warning) jelzetteket meghaladóan alakulnak.

Tovább a cikkhez

Most jön a fájdalmas kijózanodás - Mibe érdemes most fektetni?

Véget ért az a több évtizedes időszak, amiben kedvező volt a gazdasági környezet a világban, segítőkész volt a monetáris és a fiskális politika, nyomott volt az inflációs és kamatkörnyezet, komoly munkaerőtöbblet alakult ki, és nem volt bérnyomás, egyre több ország csatlakozott be a globális körforgásba, és béke volt. Ez most véget ért, a körülmények drasztikusan megváltoztak, hangzott el a Concorde sajtóreggelijén, ahol a befektetési szolgáltató szakemberei beszéltek a körülöttünk alaposan megváltozott gazdasági és politikai környezetről, és a befektetési lehetőségekről.

Tovább a cikkhez

Emelkedéssel indul a nap Amerikában

A nyitást követően a Dow és az S&P 500 egyaránt 0,6, a Nasdaq pedig 0,4 százalékos emelkedésben van.

sp500nyito

Kimondta az Európai Bizottság: Az utasokra háríthatják a légitársaságok a különadót

Semmi sem tiltja, hogy egy légitársaság beépítse a jegyárba a különadót, a helyi fogyasztóvédelem csakis azt vizsgálhatja, megfelelően lettek-e erről tájékoztatva az utasok - írja a HVG.

Tovább a cikkhez

Emelkedéssel indulhat a nap Amerikában

A Fed kamatdöntése előtt a határidős részvényindexek jelenlegi állása szerint a Dow és az S&P 500 egyaránt 0,4, a Nasdaq pedig 0,2 emelkedéssel nyithat.

Itt a bejelentés: államosítják a bajba jutott német gázipari óriást

A német kormány szerdán megerősítette a nehéz helyzetben lévő Uniper gázimportőr államosítását mintegy 8 milliárd euró értékben, miközben Európa legnagyobb gazdaságának energiaellátását igyekszik biztosítani, miután Oroszország csökkentette a szállítást.

Tovább a cikkhez

Továbbra is mínuszban az OTP és a Magyar Telekom

A reggel nyitást követően fokozatosan javult a hangulat az európai tőzsdéken. A magyar tőzsde így a kereskedési idő feléhez érve már ledolgozta a reggeli mínuszt, a hazai blue chipek között azonban így is vegyes a kép, emelkedésben van a Mol és a Richter, esik az OTP és a Magyar Telekom.

Tovább a cikkhez

Már pluszban Európa

Délben a vezető európai börzék közül a DAX 0,1, a CAC 0,3, a FTSE pedig 0,6 százalékos emelkedésben van.

daxplusz

Mélyrepülésben az orosz tőzsde Putyin bejelentését követően

Az orosz részvények a háború kitörése, azaz február óta nem látott mértékben zuhantak kedden, miután az úgynevezett Donyecki és Luhanszki Népköztársaságok, valamint a Herszon és Zaporizzsja régiók bejelentették, hogy szeptember 23-27. között tartják a szavazásokat Oroszországhoz való csatlakozásukkal kapcsolatban, emellett pedig Vlagyimir Putyin ma reggel bejelentette, hogy részleges mozgósításra kerül sor az országban. Putyin megszólalását követően ismételten kilőtt a gázár, és az európai részvényindexek is esésben nyitottak.

Tovább a cikkhez

Emelkedéssel próbálkozik Európa

A kezdeti pánik mérséklődését követően korrekcióval próbálkoznak a tőzsdék, a vezető európai indexek közül a FTSE már 0,3 százalékos pluszban van, a DAX 0,5, a CAC pedig már csak 0,4 százalékos esésben van.

daxnyitoutan

A magyar tőzsdén is javulni látszik a hangulat, a BUX már csak 0,5 százalékos mínuszban van.

buxnyitoutan

Esésben Európa

A nyitást követően a vezető európai börzék közül a DAX 1,1, a CAC 0,9, a FTSE pedig 0,3 százalékos mínuszban van.

daxnyito0921

Ausztriában terjeszkedik az AutoWallis, és felvásárolja a JóAutók és az Autó-Licit mögötti céget

Az online értékesítés és a nyugati régió felé nyit az AutoWallis Csoport, mindkét irányt egy-egy jelentős akvizícióval, illetve üzletfejlesztéssel megalapozva - közölte a vállalat. A magyar tőzsde autós vállalata megszerezheti a JóAutók.hu és Autó-Licit.hu portálokat üzemeltető Net Mobilitás Zrt-t., valamint a SsangYong gépjárművek nagykereskedelmi tevékenységével belép Ausztria piacára is. A bejelentések illeszkednek az AutoWallis múlt évben meghirdetett stratégiájába, melynek változatlan célja, hogy az árbevétel 2025-re a tavalyi több mint duplájára, 400 milliárd forint fölé ugorjon.

Tovább a cikkhez

Csúnya mínuszban az OTP

A nyitást követően folytatódik a tőzsdei esés, ami alól a BUX sem kivétel. Mind a 4 hazai blue chip mínuszban kezdi a napot, a legnagyobb mértékben az OTP részvényei estek.

Tovább a cikkhez

Egyre lentebb az OTP

A hazai blue chipek közül az OTP részvényei estek a legnagyobb mértékben a nyitást követően, a bank papírja már 1,5 százalékos mínuszban állnak.

otpeses0921

Esésben a magyar tőzsde

A nyitást követően a BUX már 1 százalékos mínuszban van.

buxnyito0921

Megmutatta a kristálygömböt a Barclays vezére: nagy felfordulást hozhat 2023 a befektetési bankoknál

Átrendeződés várható jövőre a befektetési bankok bevételeiben: a banki és tanácsadói díjak emelkedése várhatóan mérsékli majd a kereskedési bevételek csökkenéséből származó kiesést - mondta a Barclays vezérigazgatója egy keddi befektetői rendezvényen.

Tovább a cikkhez

Iránykereséssel indulhat a nap

Mik az aktuális események a tőzsdéken?

  • Eséssel zártak tegnap a vezető amerikai részvényindexek, a Dow Jones 1 százalék mínuszban fejezte be a napot, a S&P 500 1,1 százalékot esett, míg a Nasdaq 0,9 százalék mínuszban zárt.
  • Az ázsiai tőzsdéken ma reggel esés látszik, a Nikkei 1,97 százalékos mínuszban áll, a Hang Seng 0,93 százalékos mínuszban van, míg a CSI 300 0,14 százalékot esett.
  • Iránykereséssel indulhat a nap az európai börzéken, a határidős részvényindexek jelenlegi állása alapján a DAX 0,01 százalékot emelkedhet, a CAC 0,23 százalékkal kerülhet lejjebb, míg a FTSE 0,18 százalék pluszban nyithat.
  • Az amerikai határidős részvényindexek emelkedést vetítenek előre a piacnyitásra, a Dow Jones 0,22 százalékkal kerülhet feljebb, a S&P 500 0,21 százalékkal kerülhet feljebb, míg a Nasdaq 0,19 százalék pluszban nyithat.

Mi várható makro fronton?

A hét közepe magyar szempontból megint egy kicsit nyugodtabb lesz, viszont az egész világ a Fed ma esti kamatdöntésére figyel, ráadásul jön a friss gazdasági előrejelzés és kamatpálya-prognózis is a várhatóan újabb kamatemelés és Jerome Powell elnök sajtótájékoztatója mellett. A befektetők elsősorban a jegybank kommunikációjára figyelhetnek, a jövőbeli kamatpályára vonatkozó előrejelzése lehet hatással a dollár árfolyamára is.

2022. szeptember 19.-25. makronaptár
Magyar makrogazdaság
szeptember 20. kedd 11:30 ÁKK 3 hónapos dkj aukció  
szeptember 22. csütörtök 8:30 MNB Háztartások hitelállománya Q2
szeptember 22. csütörtök 8:30 MNB Fizetési mérleg Q2
szeptember 22. csütörtök 9:00 KSH Foglalkoztatás, munkanélküliség aug.
szeptember 22. csütörtök 9:00 MNB Egyhetes betéti tender (kamat)  
szeptember 22. csütörtök 11:30 ÁKK Kötvényaukció  
szeptember 22. csütörtök 15:00 MNB Egyhetes betéti tender (elfogadott összeg)  
szeptember 23. kedd 11:00 PM Részletes áht mérleg aug.
szeptember 23. péntek   Moody's Hitelminősítői felülvizsgálat  
szeptember 23. péntek 9:00 KSH Keresetek júl.
Nemzetközi makrogazdaság
szeptember 20. kedd 3:30 Kína Kamatdöntés  
szeptember 20. kedd 8:00 Németo. Termelói árak aug.
szeptember 21. szerda 20:00 USA Fed kamatdöntés  
szeptember 21. szerda 20:30 USA Jerome Powell sajtótájékoztatója  
szeptember 22. csütörtök 5:00 Japán Bank of Japan kamatdöntés  
szeptember 22. csütörtök 8:00 Japán Bank of Japan sajtótájékoztató  
szeptember 22. csütörtök 13:00 UK Bank of England kamatdöntés  
szeptember 23. péntek 9:15 Franciao. Beszerzési menedzserindex (előzetes) szept.
szeptember 23. péntek 9:30 Németo. Beszerzési menedzserindex (előzetes) szept.
szeptember 23. péntek 10:00 EU Beszerzési menedzserindex (előzetes) szept.
szeptember 23. péntek 10:30 UK Beszerzési menedzserindex (előzetes) szept.
szeptember 23. péntek 15:45 USA Beszerzési menedzserindex (előzetes) szept.
Forrás: Portfolio-gyűjtés        

Mi történt eddig a tőzsdéken?

  • A vezető amerikai, ázsiai európai és régiós részvényindexek közül idén -2,6 százalékos elmozdulással a FTSE index áll az élen, a sereghajtó 28,9 százalékos eséssel a WIG20 index.
  • A hazai blue chipek közül idén a legjobban a Mol részvénye teljesített -0,8 százalékos eséssel, a sor végén az OTP papírja áll 48,8 százalékos eséssel.
  • A fontosabb nyersanyagok közül év eleje óta a Brent árfolyama már 15,7 százalékot emelkedett.
Fontosabb instrumentumok
  Árfolyam 1 nap 1 hét 1 hónap Idén 1 év 5 év
Amerikai részvényindexek              
Dow Jones 30 706,23 -1,0% -1,3% -8,9% -15,5% -9,6% 37,0%
S&P 500 3 855,93 -1,1% -2,0% -8,8% -19,1% -11,5% 53,7%
Nasdaq 11 851,54 -0,9% -1,5% -10,5% -27,4% -21,1% 98,4%
Ázsiai részvényindexek              
Nikkei 27 688,42 0,4% -3,2% -4,3% -3,8% -9,2% 36,3%
Hang Seng 18 781,42 1,2% -2,8% -5,0% -19,7% -22,1% -33,2%
CSI 300 3 932,84 0,1% -4,3% -5,3% -20,4% -19,0% 2,4%
Európai részvényindexek              
DAX 12 670,83 -1,0% -3,9% -6,5% -20,2% -16,3% 0,8%
CAC 5 979,47 -1,4% -4,3% -7,9% -16,4% -7,4% 14,1%
FTSE 7 192,66 -0,6% -2,6% -4,7% -2,6% 4,2% -1,1%
FTSE MIB 21 773,75 -1,7% -2,4% -3,4% -20,4% -13,1% -2,6%
IBEX 7 873,1 -1,5% -2,4% -5,6% -9,6% -9,0% -23,5%
Régiós részvényindexek              
BUX 39 691,46 -1,4% -4,5% -7,7% -21,7% -22,1% 4,2%
ATX 2 870,59 -1,8% -4,2% -4,7% -25,7% -19,0% -12,7%
PX 1 208,26 -0,6% -2,6% -1,1% -15,3% -6,0% 15,4%
WIG20 49 253,15 -1,6% -1,6% -9,5% -28,9% -28,8% -23,9%
Magyar blue chipek              
OTP 8 500 -3,4% -3,4% -7,1% -48,8% -51,5% -16,7%
Mol 2 500 -0,6% -6,9% -11,8% -0,8% 5,1% -18,3%
Richter 7 590 -0,1% -3,9% -4,8% -13,0% -11,3% 13,2%
Magyar Telekom 305 1,0% -2,2% -6,2% -25,9% -28,0% -35,8%
Nyersanyagok              
WTI 84,44 -2,1% -3,8% -9,7% 12,3% 20,0% 66,6%
Brent 90,67 -0,8% -2,8% -6,4% 15,7% 22,0% 61,0%
Arany 1 666,4 -0,5% -2,2% -4,8% -8,6% -5,6% 26,9%
Ezüst 19,24 -0,7% -1,1% 0,5% -17,3% -13,7% 11,3%
Devizák              
EURHUF 398,6250 -0,6% 0,5% -1,6% 8,2% 12,4% 29,1%
USDHUF 398,8444 -0,4% 0,7% -1,1% 23,1% 31,9% 55,0%
GBPHUF 457,8999 0,7% -0,6% -3,9% 4,2% 11,0% 30,7%
EURUSD 0,9995 -0,2% -0,2% -0,5% -12,1% -14,8% -16,7%
USDJPY 142,9700 0,0% -0,9% 4,3% 24,2% 30,6% 28,3%
GBPUSD 1,1414 0,1% -1,1% -3,3% -15,7% -16,5% -15,9%
Kriptovaluták              
Bitcoin 18 878 -3,4% -6,4% -9,4% -59,2% -56,1% 387,2%
Állampapírok              
10 éves amerikai állampapírhozam 3,57 2,4% 4,4% 19,1% 138,3% 172,9% 57,0%
10 éves német állampapírhozam 1,94 8,2% 12,1% 64,3% -1 181,6% -714,6% 340,0%
10 éves magyar állampapírhozam 9,24 -1,3% 1,7% 5,7% 101,7% 187,9% 230,0%
Forrás: Refinitiv, Portfolio

Címlapkép forrása: Jasmin Merdan

forint készpénz bankjegy
ratatics-peter-mol-542481
erdogan törökország
áram

Holdblog A nagy klímalottó

Ha összevetjük a fenntarthatatlan gazdasági rendszerünket a klasszikus szerencsejátékkal, a lottóval, sokatmondó...

Online előadás
Grafikonosdi és minden ami friss hír.
Díjmentes online előadás
Minden, amit a kezdéshez tudni érdemes.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
2022. október 6.
Banking Technology 2022
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 28.
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
2022. október 19.
Budapest Economic Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Érmék tőzsde háttérrel