Budapesti Értéktőzsde
Üzlet

Nagy átalakulás az Appeninn-nél, nyereséges lett az első félév

Portfolio
Jelentős, 13,2 millió eurós adózott nyereséggel zárta 2022 első félévét az Appeninn – áll a társaság által a Budapesti Értéktőzsde honlapján közzétett 2022. első féléves üzleti jelentésben. Az Appeninn Csoport kedvező eredménye főként több egyszeri hatásra, így a turisztikai projektek értékesítésére és az árfolyamváltozásokra vezethető vissza, de a konszolidált számokban a core ingatlanportfolió magasabb jövedelmezőségi szintje is megmutatkozik.

Az Appeninn közzétette a 2022-es üzleti év első felére vonatkozó eredménykimutatását. A jelentésből kiderül, hogy a cégcsoport szintű első féléves EBITDA összege 17,5 millió euró, amelyből 1,547 ezer euró az ingatlanbefektető társaság megmaradó core portfóliójának működési eredménye. A jövedelmezőségi mutatók javulásához egyaránt hozzájárultak az árfolyamhatások, a divesztíciók, valamint a core ingatlanportfolió kihasználtságának növekedése és a bérleti kondícióinak javulása. Mindennek eredményeképpen a társaság adózás utáni első féléves eredménye a tavalyi 4,026 millió euró veszteséghez képest 13,175 millió euró nyereséget mutat.

Az ingatlan-bérbeadásból származó bevétel a tavalyi évhez viszonyítva 5,04 millió euróról 4,1 millió euróra csökkent, amiben strukturális változások mellett az M2C Project Kft. üzletrészének és bevételeinek cégcsoportból való kikerülésének, és a balatonfüredi kikötőbérleti díjbevételeinek második félévre tolódásának volt döntő szerepe.

Az Appeninn Csoport core ingatlanállományának átlagos kihasználtsága további 2%-kal bővült, a közvetlen fedezeti hányadában 5 százalékos növekedés következett be az előző év azonos időszakához képest.

Az egy részvényre jutó eredmény a 2021-es mínusz 8,5 eurócentről 2022 első félévében 27,81 eurócentre nőtt.

Új irányok

Az Appeninn 2022 februárjában módosított üzleti stratégiája értelmében a társaság értékesítette turisztikai portfóliójának csaknem egészét, így a Dreamland Holding Zrt.-t és leányvállalatait, valamint a PRO-MOT Hungária Kft.-t. A beszámoló fordulónapját követően a Hellnarik Hospitality Kft. eladására is sor került.

Az Appeninn Csoport teljes ingatlanvagyonának becsült értéke a divesztícióknak köszönhetően 185,662 millió euróról 124,484 millió euróra csökkent, a cégcsoport rövid és hosszú lejáratú kötelezettségállományának jelentős csökkenése és a részvényekre jutó saját tőke értékének 7,8 millió euró összegű emelkedése mellett.

A turisztikai portfólió elemeinek értékesítéséből befolyó források lehetővé teszik új, a stratégiába illő, budapesti, illetve közép-kelet és dél-európai országokban található ingatlanok akvizicióját, valamint a core portfólió energetikai fejlesztésének, korszerűsítésének megkezdését. Ez utóbbira az idén tavasszal kiválasztott új üzemeltető szakmai támogatásával, a teljes ingatlanállomány – már folyamatban lévő – átvilágítását követően készül átfogó koncepció.

Egy költséghatékony, rugalmas, tiszta holdingstruktúra kialakítását szeretnénk megvalósítani, aminek első lépései a korábbi üzemeltető cégünk, illetve a turisztikai fejlesztési portfólió elemeinek értékesítésében jól nyomon követhetők. A cégcsoport elkötelezett a februárban publikált üzleti stratégiája mellett, a jövőben is ennek következetes végrehajtása várható

– fogalmazott Szűcs Györgyi, a társaság vezérigazgatója.

Az Appeninn árflyama ma 4,4 százalékos pluszba lendült a nyitás után, idén azonban 22,6 százalékos mínuszban van a papír.

appeninn0922

Címlapkép: BÉT

forint készpénz bankjegy
ratatics-peter-mol-542481
erdogan törökország
áram

Holdblog A nagy klímalottó

Ha összevetjük a fenntarthatatlan gazdasági rendszerünket a klasszikus szerencsejátékkal, a lottóval, sokatmondó...

Online előadás
Grafikonosdi és minden ami friss hír.
Díjmentes online előadás
Minden, amit a kezdéshez tudni érdemes.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2022. október 6.
Banking Technology 2022
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 28.
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
2022. október 19.
Budapest Economic Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Érmék tőzsde háttérrel