iroda munka munkatárs munkaerőpiac
Üzlet

Tarol az átalányadó az egykori katások körében

Portfolio
A jogszabályváltozást követően szeptember 7. és 9. között végzett felmérést a Billingo arról, hogyan élték meg és mit tapasztaltak a felhasználóik a kata-váltással kapcsolatban. A kérdőívet 2 nap alatt több mint 6000 kisvállalkozó és könyvelő töltötte ki. A válaszokból jól látszik, hogy sokaknak okozott fejtörést az elmúlt 2 hónap.

“Az új kata törvény hatályba lépésével több százezer kisvállalkozó tért át az átalányadózásra. A kata egyszerű adminisztrációjához képest az átalányadózás jóval bonyolultabb adónem, ezért is ajánlott könyvelő segítségét kérni” - taglalja a kutatás körülményeit Besztró Szabolcs, a Billingo operatív és stratégiai igazgatója a cég közleményében.

A kérdőívet kitöltő vállalkozók csupán 18,58%-a katázhat tovább, legnagyobb részük, 62,85% átalányadóra váltott, 2,79%-uk céget alapított, 2,93% alkalmazottként helyezkedett el, 3,63% még nem jutott döntésre a kérdésben.

Minden 9. megkérdezett pedig a szüneteltetést választotta, befejezte a vállalkozást, külföldre költözött, a fentiek kombinációját alkalmazza vagy az SZJA tételes elszámolást választotta. A könyvelők közül is közel minden 2. válaszadó (48,33%) átalányadózásra tért át, közülük azonban csupán 0,74% maradhatott az új katában.

Besztro-Szabolcs-Billingo
Besztró Szabolcs, a Billingo operatív és stratégiai igazgatója.

Az átalányadózó vállalkozások könyvelése jóval bonyolultabb egy katáshoz képest, ezt a válaszok alapján a vállalkozók is felismerték. A megkérdezettek 62,81%-a veszi igénybe jelenleg könyvelő segítségét, további 2,01%-uknak lenne erre igénye, de nehezen találnak megfelelő könyvelőt, 26,70% pedig önmagának könyvel.

Ebből is látszik, hogy óriási lenne az igény az átalányadós vállalkozások könyvelésére, azonban a válaszadó könyvelők 47,58%-a már az új kata bevezetése előtt sem vállalt átalányadózókat.

A Billingo átalányadózókat segítő megoldása elsőként került a piacra, több tízezer vállalkozás és könyvelő számára már most nagy segítség. Az Átalányadó Asszisztens Plusz a számlák alapján nyilvántartja a rendelkezésre álló átalányadó és alanyi adómentes keretet, pontosan mutatja a fizetendő adókat és járulékokat és az 58-as bevallást is előkészíti. Több órányi munkát spórolhat, így a könyvelők több ügyfelet vállalhatnak, a kétségbeesett átalányadózók vállalkozók vállát pedig kisebb teher nyomja.

peszkov
penzugyminiszterium
északi áramlat
forint készpénz bankjegy
ukrajna háború ukrán konfliktus orosz ukrán stock
vlagyimir putyin
magyarorszag vasut

Holdblog A nagy klímalottó

Ha összevetjük a fenntarthatatlan gazdasági rendszerünket a klasszikus szerencsejátékkal, a lottóval, sokatmondó...

Online előadás
Grafikonosdi és minden ami friss hír.
Díjmentes online előadás
Minden, amit a kezdéshez tudni érdemes.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2022. október 6.
Banking Technology 2022
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 28.
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
2022. október 19.
Budapest Economic Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
peszkov