végh richárd 1
Üzlet

Végh Richárd: kizöldítené a Budapesti Értéktőzsde a magyar tőkepiacot

Portfolio
A tőkepiacok és a fenntarthatóság kéz a kézben járnak – mondta Végh Richárd, a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) vezérigazgatója előadásában a Szegeden megrendezett 60. Közgazdász-vándorgyűlésen, konkrét példákkal szemléltetve a BÉT e téren már elért eredményeit és célkitűzéseit.

Végh Richárd elmondta:

  • A megkerülhetetlen ESG-szemlélet térnyerésének mozgatórugói rendkívül sokfélék, egyre több alap- és vagyonkezelő kockázatkezelési eszközként is alkalmazza a megközelítést.
  • Az ENSZ által számontartott, felelős befektetések iránt elkötelezett befektetők száma és az általuk kezelt vagyon most már exponenciálisan nő, néhány éven belül lehetetlen lesz egy olyan vállalatnak befektetőt találni, amely e szempontok figyelmen kívül hagyásával működik.
  • Jelenleg egy szabályozási cunami, egy formálódó jogszabályi keretrendszer kialakulásának és bővülésének a tanúi vagyunk, az ezzel kapcsolatos EU-s menetrend 2028-ig meghatároz feladatokat. Most még csak a legnagyobb vállalatokat érintik az előírások, idővel azonban kisebbekre is egyre szigorúbb jelentéstételi kötelezettség hárul.
  • A Budapesti Értéktőzsde célja egy tőkepiaci ökoszisztéma fejlesztése. 100-200 nagyvállalat felel meg jelenleg a tőzsdére lépés kritériumainak, a kkv-k körében pedig 500 lehet a számai alapján tőzsdeképes, ami a hazai vállalatok 1%-át jelenti, de idővel ők adhatják a hazai növekedés 50%-át.
Végh Richárd
Budapesti Értéktőzsde, vezérigazgató
Végh Richárd 2015 decembere óta a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) Igazgatóságának tagja, 2016. január 1-től annak vezérigazgatója. 2013 óta a Befektető-védelmi Alap (BEVA) igazgatósági tagja. 2013 novembe
Tovább
Végh Richárd 2015 decembere óta a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) Igazgatóságának tagja, 2016. január 1-től annak vezérigazgatója. 2013 óta a Befektető-védelmi Alap (BEVA) igazgatósági tagja. 2013 novembe Tovább
  • Mintegy 140-150 vállalat már nagyon aktívan használja a tőkepiacot, további 300-400 vállalat bevonása a cél. Ezt a tőkepiaci fejlesztést az ESG és a fenntarthatóság irányába is ki kívánják terjeszteni, ennek első eredményei között szerepelnek a tőzsdére bevezetett zöldkötvények, az ESG Guide, az ESG-képzési és tanácsadási tevékenységük; a jövőbeni célok között szerepel az ESG-minősítések alkalmazása, az ezzel összefüggő ESG-módszertan kidolgozása (ez az év végéig elkészülhet); cél az ESG-tudatos vállalkozások körének bővítése. A BÉT maga is egy vállalat, így folyamatban van a BÉT ESG-stratégiájának és ESG-jelentésének a megalkotása is.
  • Hosszabb távú és nagyobb együttműködést igénylő cél egy „BÉT ESG Center of Excellence” központ, vagyis egy ESG-hub megteremtése. Ennek alapkoncepciója az, hogy az ESG vállalati versenyképességi kérdés, amely a gazdasági döntések meghozatalában egyre fontosabb. Potenciális alkalmazási területe lehet a beszállítói due diligence kialakítása, amelynek a támogatások és a tőkepiaci/banki finanszírozás elősegítésében is nagy szerepe lehet.
giorgia meloni olaszország
tőzsde
Putyin: Elavulttá vált a liberális eszme
putyin shutter
porsche taycan
orosz ukrán háború ukrajna katona fegyver donbasz konfliktus stock donyec donyeck

RSM Blog Adó extrákkal

Bár a kormányzati törekvések korábban az adminisztráció egyszerűsítése felé mutattak, a külső és belső gazdasági...

2022. október 6.
Banking Technology 2022
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 28.
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
2022. október 19.
Budapest Economic Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Díjmentes online előadás
Hogyan csináld a gyakorlatban?
4,6 millió dollárt fizetett egy ebédért Warren Buffettel, de elmarad