Bear
Üzlet

Hajrázott Amerika, de csak a szépítésre volt elég

Portfolio
Kifejezetten rossz hangulatú kereskedést láthattunk ma az európai tőzsdéken, ennek több oka is volt: délelőtt érkezett meg az eurozóna befektetésimenedzser-indexe, ami alapján tovább gyengült az euróövezet gazdasági teljesítménye, emellett szintén feszültséget okozott az újabb orosz szankciók lehetősége, az olajár-plafon bevezetését lengették be tegnap egy ENSZ-találkozón. Amerikában is az eladók diktáltak pénteken, a kerekedés utolsó szakaszában hiába láthattunk nagyobb hajrát, ez csak a szépítésre volt elég, a meghatározó részvényindexek 1,6-1,8 százalékot veszítettek az értékükből.

Eséssel zárt Amerika

Hiába hajráztak a vezető amerikai tőzsdék a pénteki kereskedés utolsó szakaszában, csak a szépítésre volt elegendő az emelkedés, a fordításra nem. A legnagyobb eséssel a Nasdaq zárta a napot végül, a legnagyobb amerikai technológiai vállalatokat magába tömörítő részvényindex értéke közel 1,8 százalékot esett. Az S&P 500 értéke több mint 1,7 százalékot, míg a Dow Jones értéke több mint 1,6 százalékot csökkent a csütörtöki záráshoz képest.

Keményen adják a részvényeket Amerikában

Egyre nagyobb esés bontakozik ki a tengerentúlon a hét utolsó kereskedési napján: a leggyengébb teljesítményt a vezető részvényindexek közül az S&P 500 nyújtja, amely közel 2,5 százalékot veszített értékéből a csütörtöki záráshoz képest. A több mint 90 pontos esés egyben azt is jelenti, hogy az 500 legnagyobb amerikai vállalatot magába tömörítő részvényindex értéke megközelített a június közepén beállított lokális mélypontját, vagyis a 3637 pont környékét. A Dow Jones és a Nasdaq szintén gyengén teljesít, értékük közel 2,3 százalékot csökkent a tegnapi záráshoz képest.

sp50009231

Csúnya lett a vége a magyar tőzsdén

Az összes hazai blue chip árfolyama esett a kereskedésben.

Tovább a cikkhez

Durván büntetik az olajcégeket, a háború előtti szinten az olajár

Eszközosztálytól függetlenül masszív esés van ma a tőzsdéken, ez alól az olaj sem képez kivételt, mellyel párhuzamosan az olajcégek papírjait is jelentősen megütötték a befektetők. A mai eséssel az olajár a háború előtti szintre került.

Tovább a cikkhez

Miközben szinte minden esik, elszállt egy magyar részvény

Kimondottan rossz a hangulat a kontinens vezető börzéin, szinte mindent adnak a befektetők, a magyar tőzsde is a nemzetközi hangulattal összhangban esésben van. Van azonban egy részvény, ami nem csak állja a sarat, de valósággal kilőtt a kereskedésben.

Tovább a cikkhez

Nagy eséssel indul a nap a tengerentúlon is

A rossz résvénypiaci hangulat átragadt az amerikai tőzsdékre is, az S&P 500 1,4 százalékos mínuszban nyitja a napot, míg a Dow 1,2 százalékkal került lejjebb, a Nasdaq pedig másfél százalékos mínuszban van.

Az amerikai jegybank ma egy Fed Listens elnevezésű rendezvény keretein belül tárgyal a különböző ágazatok vezetőivel, többek között a világjárvány gazdaságalakító hatásáról és a munkaerőpiac helyzetéről lesz szó, illetve arrül, hogy milyen kihívások és lehetőségek vannak a világjárvány utáni gazdaságra való átállás során.

sp 14

Rendkívüli közgyűlést tart a Rába

Október 25-én tart rendkívüli közgyűlést a Rába, melynek keretein belül egy ingatlanértékesítési tranzakciót hagyhatnak jóvá a részvényesek - áll a vállalat közleményében.

Tovább a cikkhez

Kritikus szinten az amerikai tőzsdék - A neheze még hátra lehet

Ismét begyorsult az esés az amerikai piacokon, miután a Fed 75 bázispontos kamatemelést hajtott végre, és a jegybank jelezte, továbbra is elkötelezettek az infláció letörése mellett. Az erősödő dollár lavinaként gyűri maga alá a részvénypiacot, olyannyira, hogy a piaci kép és a gazdasági körülmények kedvezőtlenségéből adódóan már az elemzőházaknak is jelentősen lejjebb kell vágni korábbi előrejelzéseikből.

Tovább a cikkhez

Nem kímélik a nyersanyagokat sem: egyszerűen nincs hová menekülni

Az elmúlt napok után jelentősen begyorsult az esés a tőzsdéken, miután a Fed legutóbbi 75 bázispontos kamatemelése után igencsak szigorú hangnemet ütött meg a jegybank monetáris politikájával kapcsolatban, emellett pedig az ukrán frontról érkező hírek is aggasztják a befektetőket.

Tovább a cikkhez

Ütik az autógyártókat is

Egyre erősebb az eladói hullám a kontinens tőzsdéin a kedvezőtlen makrogazasági adatoknak köszönhetően, szektorszinten nem csak a nagybankok részvényeitől szabadulnak a befektetők, de alaposan megütötték az autógyártókat is.

Tovább a cikkhez

Ütik a tőzsdéket, lefordult az OTP is

Elromlott a hangulat az európai tőzsdéken, ez nyomás alá helyezte a magyar részvénypiacot is, amit elsősorban az OTP húz lefelé. A régiós bankszektoron belül az OTP még egész jól megúszta eddig a mai napot, az Erste vagy néhány lengyel bank részvényárfolyama jóval nagyobbat esett.

Tovább a cikkhez

Menekülnek a befektetők, adják a bankpapírokat

Több kedvezőtlen fejlemény is történt tegnap és az elmúlt órákban, amiknek hatására alaposan elromlott a hangulat a vezető európai tőzsdéken. Szektorszinten elsősorban a nagybankok részvényeitől szabadulnak a befektetők, az esést a Commersbank részvénye vezeti.

Tovább a cikkhez

Új mélypontra esett a forint a dollárral szemben - 417 felett az árfolyam

Eséssel kezdte a napot a forint péntek reggel, kora délután pedig újabb hullámban gyengült, miközben a dollár erősödött. Ennek hatására a forint új történelmi mélypontra került a dollárral szemben.

Tovább a cikkhez

Nagy esésben a magyar tőzsde

A hazai blue chipek közül egyedül a Magyar Telekom részvénye van pluszban.

Tovább a cikkhez

Elszálltak az energiaárak Európában - De mégis miért?

Európa országait súlyos energiaválság sújtja, elsősorban az orosz-ukrán háború és annak különböző vonzatai - mint például az orosz gázszállítások masszív csökkenése - miatt. Bár azt túlzás lenne állítani, hogy az energiaárak emelkedését a háború kirobbanása indította el, az mindenképp világosan látszik, hogy az emelkedés jelentősen felgyorsult február óta. Az energiaárak emelkedése sajnos nem csak közvetett inflatórikus hatása miatt helyezi nyomás alá a háztartások büdzséjét, hanem közvetlen hatásokról is beszélhetünk például a rekordközeli benzinár vagy a bő egy év alatt kilenszeresére emelkedő gázár miatt.

Tovább a cikkhez

Durvul az esés

Az új brit kormány pénteken átfogó adócsökkentési és beruházásösztönző programot jelentett be, Liz Truss miniszterelnök ezzel igyekszik fellendíteni az ország megtorpanó gazdasági növekedését. A bejelentés hatására lefordult a brit tőzsde, jelenleg 1,8 százalékos a mínusz. Közben a német és a francia tőzsdék is 1 százalék feletti mínuszban vannak.

Egyre rosszabb a hangulat Európa tőzsdéin

Egyre rosszabb rossz hangulatú kereskedést láthatunk ma Európa tőzsdéin, a német Dax 0,9 százalékot esett, a francia CAC pedig 0,8 százalékkal került lejjebb.

A lefordulásnak több oka is van, tegnap esti adatok alapján az eurózónában a vártnál nagyobb mértékben csökkent a fogyasztói bizalmi index értéke szeptemberben az augusztusi szintről, emellett ma érkezett meg a térség befektetésimenedzser-indexe is, ami alapján tovább gyengült az euróövezet gazdasági teljesítménye. A világjárvány alatti időszakot leszámítva a kompozit BMI szeptemberi értéke 2013 májusa óta a legalacsonyabb lett.

Mikor jön a tőzsdéken a nagy leolvadás? Közel lehetünk, de van itt még valami

Nem szép, ami a világ tőzsdéin történik, az energiaválság, az ukrajnai háború, az elszálló infláció, a jegybanki szigorítások egyre mélyebbre nyomják a részvényárfolyamokat, sok esetben olyan technikai kép alakult ki a grafikonokon, amibe nem nehéz belelátni egy gyors és nagy esést. Ezek azonban jellemzően nem akkor szoktak megtörténni, amikor nagyon pesszimisták a befektetők. Most pedig azok.

Tovább a cikkhez

Veszik az elektromos autókat, mint a cukrot: új rekord születhet idén

A Nemzetközi Energiaügynökség szerint az elektromos járművek eladásai idén minden eddiginél magasabb szintre emelkednek, de más ágazatokban még több munkára van szükség ahhoz, hogy a bolygó 2050-re elérje a nettó nulla kibocsátást.

Tovább a cikkhez

78 millió forintért vett NAP-részvényeket a vállalat elnöke

A Budapesti Értéktőzsdén jelentették be a tranzakciót.

Tovább a cikkhez

Kerülni kell az európai tőzsdéket a brit nagybank szerint

Willem Sels, a HSBC globális befektetési igazgatója szerint a befektetőknek a részvények keresése során kerülniük kell az európai piacra történő allokálást, mivel a kontinens energiaválsága miatt a kockázat és a várható hozam aránya még mindig bizonytalan.

Tovább a cikkhez

Mégsem kényszerül térdre Európa az energiaválságtól? Mutatjuk, kiknek köszönhetjük

Már látóhatáron vannak az EU-s szankciók az orosz energiatermékekre, ezért az orosz gáz helyettesítése egyre égetőbb feladat az európai országok számára. Az egyik legversenyképesebb alternatíva a cseppfolyósított földgáz technológia lehet, a legfrissebb adatok alapján úgy néz ki, hogy elsősorban az LNG-szállításoknak köszönhetően egy jelentős részét pótolni is tudja a kontinens az orosz gáznak. Persze az ellátásbiztonság elérése érdekében a továbbiakban is egyre nagyobb hangsúly fog kerülni a technológiára, az iparág kilátásai kifejezetten pozitív jövőt vetítenek előre, mindezek tudatában az a logikus kérdés maradt, hogy hogyan lehet profitálni a Putyin háborúját potenciálisan megbuktató technológiából? Elemzésünkben a tőzsdén jegyzett, LNG kitermeléssel, szállítással és értékesítéssel foglalkozó vállalatokra fókuszáló befektetési alapokkal és az egyéni vállalatok értékeléseivel, árazásával és kilátásaival foglalkozunk.

Tovább a cikkhez

Esik az OTP részvénye

Tegnap délután masszív rali alakult ki az OTP-részvények piacán, amivel az árfolyam visszatért a szűkülő háromszögbe - erre a lehetőségre hívtuk fel a figyelmet a tegnapi elemzésünkben. Mivel a zárás is ezen a szinten alakult, így mára elvileg benne lehet a pakliban egy felfelé való kitörés a háromszögből, jelenleg azonban mínuszban van a jegyzés, 1,3 százalékkal került lejjebb eddig az OTP részvénye.

otp 12

Ha Európa megbukik a teszten, az túlmutathat az energiapiaci következményeken

A Nemzetközi Energiaügynökség vezetője óva intette az európai országokat, szerinte az energiabiztonságért folytatott öncélú hajsza az EU egységének megbomlásával és társadalmi zavargásokkal fenyeget. Fatih Birol egy "vadnyugati forgatókönyvtől" tart, ami akkor következhet be, ha az európai országok korlátozzák saját kereskedelmüket vagy beszüntetik a szomszédokkal való együttműködést. Véleménye szerint az EU egyik alapvető értéke a szolidaritás, ennek sérülése pedig negatívan befolyásolná a tömb súlyát a világban.

Tovább a cikkhez

Kisebb esés a kontinens tőzsdéin

Mérsékelten esnek az európai tőzsdék a nyitás után, a DAX 0,2 százalékkal került lejjebb, míg a CAC 0,4 százalékot esett, a FTSE 100 pedig 0,3 százalékot gyengült. A milánói börze és a spanyol tőzsde is lejjebb került a piacnyitásban.

dasasgf

Rossz a hangulat a magyar tőzsdén

Mind a négy hazai blue chip árfolyama esik.

Tovább a cikkhez

Óvatos emelkedés a magyar tőzsdén

Kisebb emelkedéssel nyitja a napot a magyar tőzsde, a BUX jelenleg 0,2 százalékos pluszban van. A hazai blue chipek közül az OTP 0,6 százalékot emelkedett, míg a Mol részvénye 0,2 százalékkal, a Magyar Telekomé pedig 0,1 százalékkal került lejjebb, a Richter részvénye pedig 0,3 százalékos pluszban van.

buxxxxx

Mibe fektess 2023-ban? Tőzsdei befektetési lehetőségek - Díjmentes szeminárium

Hova tedd a megtakarításod 2023-ben, illetve miként védheted megtakarításod az infláció ellen? Mit csinálj, ha gazdasági válságtól, gazdasági visszaeséstőé hangos a sajtó?

Tovább a cikkhez

89 millió forintra bírságolta az OTP-t az MNB

Az MNB átfogó vizsgálata nyomán összesen 89 millió forint felügyeleti bírságot szabott ki az OTP bankcsoporttal szemben egyebek közt az IT-biztonságra, a hitelkockázatra, a tőkemegfelelésre, a vállalatirányításra, a felügyeleti adatszolgáltatásra és a betétbiztosításra vonatkozó hiányosságok miatt. A feltárt hibák nem hordoznak rendszerkockázatot és a felügyeleti intézkedések nem érintik a bankcsoport megbízható működését - írja az MNB friss közleményében.

Tovább a cikkhez

Jól indulhat a nap Európában

Mik az aktuális események a tőzsdéken?

  • Eséssel zártak tegnap a vezető amerikai részvényindexek, a Dow Jones 0,4 százalék mínuszban fejezte be a napot, a S&P 500 0,8 százalékot esett, míg a Nasdaq 1,2 százalékkal került lejjebb.
  • Az ázsiai tőzsdéken ma reggel felemás hangulat látszik, a Nikkei 1,66 százalékkal került lejjebb, a Hang Seng 0,85 százalékos mínuszban áll, míg a CSI 300 0,06 százalékos pluszban van.
  • Jó hangulatban nyithatnak az európai tőzsdék, a határidős részvényindexek állása alapján a DAX 0,27 százalékkal kerülhet feljebb, a CAC 0,52 százalék pluszban nyithat, míg a FTSE 0,18 százalékot emelkedhet.
  • Eséssel nyithatnak az amerikai tőzsdék, a határidős részvényindexek jelenlegi állása alapján a Dow Jones 0,18 százalék mínuszban nyithat, a S&P 500 0,19 százalékkal kerülhet lejjebb, míg a Nasdaq 0,24 százalékot eshet.

Mi várható makro fronton?

Ma reggel a magyar kereseti adatok érkeznek, emellett várhatóan késő este teszi közzé a Moody’s a magyar adósbesorolásra vonatkozó friss értékelését. Ez lesz az idei utolsó hitelminősítői felülvizsgálat, legközelebb várhatóan csak 2023 elején jönnek vizsgálódni a cégek. Nyáron a Fitch nem változtatott, a Standard & Poor’s viszont negatívra rontotta a kilátásunkat, így akár a forint árfolyamára is hatással lehet az újabb lépés. Közben Európa-szerte az előzetes szeptemberi beszerzési menedzserindexeket publikálják délelőtt, a nap második felében pedig az amerikai konjunktúramutató jelenik meg.

2022. szeptember 19.-25. makronaptár
Magyar makrogazdaság
szeptember 20. kedd 11:30 ÁKK 3 hónapos dkj aukció  
szeptember 22. csütörtök 8:30 MNB Háztartások hitelállománya Q2
szeptember 22. csütörtök 8:30 MNB Fizetési mérleg Q2
szeptember 22. csütörtök 9:00 KSH Foglalkoztatás, munkanélküliség aug.
szeptember 22. csütörtök 9:00 MNB Egyhetes betéti tender (kamat)  
szeptember 22. csütörtök 11:30 ÁKK Kötvényaukció  
szeptember 22. csütörtök 15:00 MNB Egyhetes betéti tender (elfogadott összeg)  
szeptember 23. kedd 11:00 PM Részletes áht mérleg aug.
szeptember 23. péntek   Moody's Hitelminősítői felülvizsgálat  
szeptember 23. péntek 9:00 KSH Keresetek júl.
Nemzetközi makrogazdaság
szeptember 20. kedd 3:30 Kína Kamatdöntés  
szeptember 20. kedd 8:00 Németo. Termelói árak aug.
szeptember 21. szerda 20:00 USA Fed kamatdöntés  
szeptember 21. szerda 20:30 USA Jerome Powell sajtótájékoztatója  
szeptember 22. csütörtök 5:00 Japán Bank of Japan kamatdöntés  
szeptember 22. csütörtök 8:00 Japán Bank of Japan sajtótájékoztató  
szeptember 22. csütörtök 13:00 UK Bank of England kamatdöntés  
szeptember 23. péntek 9:15 Franciao. Beszerzési menedzserindex (előzetes) szept.
szeptember 23. péntek 9:30 Németo. Beszerzési menedzserindex (előzetes) szept.
szeptember 23. péntek 10:00 EU Beszerzési menedzserindex (előzetes) szept.
szeptember 23. péntek 10:30 UK Beszerzési menedzserindex (előzetes) szept.
szeptember 23. péntek 15:45 USA Beszerzési menedzserindex (előzetes) szept.
Forrás: Portfolio-gyűjtés        

Mi történt eddig a tőzsdéken?

  • A vezető amerikai, ázsiai európai és régiós részvényindexek közül idén -3,0 százalékos elmozdulással a FTSE index áll az élen, a sereghajtó 29,5 százalékos eséssel a Nasdaq index.
  • A hazai blue chipek közül idén a legjobban a Mol részvénye teljesített -1,7 százalékos eséssel, a sor végén az OTP papírja áll 48,4 százalékos eséssel.
  • A fontosabb nyersanyagok közül év eleje óta a Brent árfolyama már 15,3 százalékot emelkedett.
Fontosabb instrumentumok
  Árfolyam 1 nap 1 hét 1 hónap Idén 1 év 5 év
Amerikai részvényindexek              
Dow Jones 30 076,68 -0,4% -2,9% -9,0% -17,2% -12,2% 34,6%
S&P 500 3 757,99 -0,8% -3,7% -9,2% -21,2% -14,5% 50,2%
Nasdaq 11 501,65 -1,2% -3,6% -10,8% -29,5% -24,2% 93,9%
Ázsiai részvényindexek              
Nikkei 27 153,83 -0,6% -2,6% -5,7% -5,7% -8,4% 33,8%
Hang Seng 18 147,95 -1,6% -4,1% -7,7% -22,4% -25,1% -34,9%
CSI 300 3 869,34 -0,9% -3,9% -7,5% -21,7% -19,8% 0,8%
Európai részvényindexek              
DAX 12 531,63 -1,8% -3,3% -5,3% -21,1% -19,2% -0,5%
CAC 5 918,5 -1,9% -3,9% -7,2% -17,3% -10,8% 12,1%
FTSE 7 159,52 -1,1% -1,7% -5,0% -3,0% 1,1% -2,1%
FTSE MIB 21 799,11 -1,1% -2,5% -1,7% -20,3% -15,2% -3,2%
IBEX 7 774,7 -1,2% -3,8% -6,2% -10,8% -11,7% -24,6%
Régiós részvényindexek              
BUX 39 548,71 0,8% -2,8% -7,4% -22,0% -22,9% 3,6%
ATX 2 833,2 -1,3% -4,2% -4,1% -26,6% -22,0% -14,3%
PX 1 198,71 0,9% -3,8% -0,2% -15,9% -7,4% 14,5%
WIG20 49 765,47 0,6% -1,6% -6,8% -28,2% -29,9% -22,7%
Magyar blue chipek              
OTP 8 572 3,0% -0,7% -4,6% -48,4% -51,4% -15,9%
Mol 2 476 -1,0% -4,8% -11,7% -1,7% 2,7% -18,9%
Richter 7 525 0,1% -3,4% -5,8% -13,8% -11,9% 10,8%
Magyar Telekom 303,5 0,3% 0,2% -8,0% -26,2% -29,1% -36,6%
Nyersanyagok              
WTI 83,89 0,5% -2,0% -9,9% 11,5% 16,0% 66,8%
Brent 90,4 0,6% -0,7% -6,4% 15,3% 18,4% 59,1%
Arany 1 669,6 0,1% 0,1% -3,8% -8,4% -6,0% 28,8%
Ezüst 19,54 0,4% 1,7% 2,4% -16,0% -15,0% 15,1%
Devizák              
EURHUF 407,8250 0,2% -0,2% -0,2% 10,7% 14,8% 31,6%
USDHUF 415,4908 0,8% 1,6% 1,3% 28,2% 37,2% 60,5%
GBPHUF 463,8850 -0,5% -1,1% -4,2% 5,6% 12,0% 32,5%
EURUSD 0,9816 -0,6% -1,8% -1,5% -13,7% -16,3% -18,0%
USDJPY 144,0800 0,0% 0,4% 5,0% 25,2% 31,4% 28,7%
GBPUSD 1,1262 -0,6% -2,0% -4,5% -16,9% -17,5% -16,8%
Kriptovaluták              
Bitcoin 19 403 5,1% -1,5% -9,4% -58,0% -55,5% 437,2%
Állampapírok              
10 éves amerikai állampapírhozam 3,71 5,6% 7,2% 21,7% 147,3% 178,6% 63,9%
10 éves német állampapírhozam 1,98 4,6% 13,3% 58,5% -1 203,9% -706,1% 338,1%
10 éves magyar állampapírhozam 9,41 0,5% 0,1% 8,0% 105,5% 199,7% 259,2%
Forrás: Refinitiv, Portfolio

Címlapkép forrása: Thana Prasongsin

ffp2 maszk
sarkanyhunor
bolt szamla inflacio draga
tanár iskola tanító pedagógus szomorú
áram vezeték erőmű zaporizzsja stock
burkina faso
2022. október 6.
Banking Technology 2022
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. október 4.
A Masterplast sztori a tőzsdén!
2022. október 19.
Budapest Economic Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Díjmentes online előadás
Hogyan működik a tőzsde, mik az alapok, hogy válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát?
Díjmentes online előadás
Mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!
sarkanyhunor