gáztűzhely
Üzlet

Veszélyben a vállalkozások gázellátása: készültséget rendeltek el Németországban

Portfolio
Németország fokozza a készültséget arra az esetre, ha a téli időszakban vészhelyzetbe kerülne az ország legnagyobb vállalatainak gázellátása - írja a Bloomberg.

A szabályozó hatóság jövő szerdán a törvényhozók elé terjeszt egy olyan digitális biztonsági platformot, amelynek célja a nem védett kategóriába tartozó fogyasztók azonosítása, akikre az elosztás legnagyobb terhe nehezedne. Ide tartozik Németország 2500 legnagyobb gázfelhasználója, amelyeknek október végéig regisztrálniuk kell a Bundesnetzagentur platformján.

Amennyiben a piaci feltételek romlása a jövő hónapban kezdődő téli fűtési szezon után vészhelyzetet idézne elő, a szabályozó hatóság átvenné a gázelosztás irányítását. Klaus Müller, a Bundesnetzagentur vezetője korábban úgy nyilatkozott, hogy a hideg tél valószínűleg hullámokban fog gázhiányt okozni.

Andy Sommer, a svájci Axpo Solutions közüzemi szolgáltató alapelemzésért és modellezésért felelős csoportvezetője szerint veszélyes lehet, ha Németország már a tél elején hideg időjárással néz szembe.

Ez megnövelné a keresletet, ami arra kényszerítené Németországot, hogy megcsapolja a tárolókat, ezzel pedig veszélybe kerülne a gázellátás a szezon hátralévő részében

- mondta Sommer.

A gázszolgáltatóknak adatokat kell szolgáltatniuk hálózati struktúrájukról is, mivel a kormány igyekszik megvédeni az olyan védett kategóriába tartozó fogyasztókat, mint például a háztartásokat, kisvállalkozásokat, kórházakat és az iskolákat.

A válságra adott német válaszlépések koordinálására a gazdasági minisztérium egy új energiabiztonsági és gazdasági stabilizációs osztályt is létrehozott

- mondta Stephan Haufe szóvivő pénteken a kormány sajtótájékoztatóján. A főosztályt Philipp Steinberg fogja felügyelni, aki korábban a minisztérium gazdaságpolitikai osztályát vezette.

Címlapkép: Getty Images

Orban Viktor parlament energiaugyi bejelentesek
GettyImages-1429689600
Erdogan
2022. október 6.
Banking Technology 2022
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. október 4.
A Masterplast sztori a tőzsdén!
2022. október 19.
Budapest Economic Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Online előadás
Meddig esik az OTP? Mekkora galibát okozhat feszült helyzet a részvénypiacnak?
Díjmentes online előadás
Hogyan működik a tőzsde, mik az alapok, hogy válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát?
befektető tőzsde este árfolyam getty stock