Előfizetői tartalom

Valóban aláásná Németország gigantikus energiacsomagja az EU egységét?

Portfolio
A múlt héten bemutatott 200 milliárd eurós német gázárfék program éles kritikát váltott ki számos uniós tagállam vezetője körében, mert úgy látják, hogy Berlin önálló döntése miatt torzulhat a közös piac, illetve versenyhátrányba kerülhetnek a német cégekkel szemben és akár még magasabb energiaárakat lesznek kénytelenek kifizetni - írja helyzetelemzésében a Financial Times. A jobb költségvetési helyzetből adódó, önzőnek tűnő német gázpiaci magatartás talán a sok irányból érkező kritikák hatására az utóbbi napokban módosulni látszik; így van már olyan német politikai vezető, aki nyíltan amellett foglal állást, hogy a koronavírus-válság enyhítése mintájára létrehozott közös adósságvállaláshoz hasonló megoldással kellene leküzdeni az EU-nak az energiaválságot is, tehát összefogva, a közös megoldások mentén, nem pedig egyoldalúan és végül egymás kárára.

Veszélyben az uniós egység?

Mario Draghi, Olaszország távozó miniszterelnöke szerint a múlt héten bemutatott 200 milliárd eurós német csomag aláássa az uniós egységet. Draghi felhívásához csatlakozott Bruno Le Maire francia pénzügyminiszter és ír kollégája, Paschal Donohoe is, illetve két uniós biztos is véleménycikkben pedzegette, hogy a német húzás torzíthatja a közös uniós piacot és jobb lenne közös európai fellépéssel, akár újabb közös adósságvállalással fellépni az önző taktikák helyett.

A lap felidézi, hogy Orbán Viktor magyar kormányfő a német csomagot egyenesen kannibalizmusnak minősítette egy múlt heti nyilatkozatában. A magyar miniszterelnök szerint az intézkedések sértik az állami támogatásokra vonatkozó uniós szabályokat, mivel több százmilliárd euróval segítik a német vállalatokat, a más országokban működő versenytársak kárára.

Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök szerdán egy német újságnak azt mondta, hogy nem szabad hagyni, hogy az egységes piac szétessen, és hogy bár Németország lépése indokolt – különösen az orosz energiától való függőségét figyelembe véve - , fontos az egyensúly és a tisztességes verseny megőrzése és biztosítása az Európai Unióban.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés