Előfizetői tartalom

41 ezermilliárd forintos energiacsomaggal mentenék Németországban a lakosságot és a vállalatokat

Portfolio
Németország egy 96 milliárd eurós, vagyis jelenlegi árfolyamon közel 41 ezermilliárd forintnak megfelelő összegű energetikai tervet valósítana meg, amelynek keretében a háztartások és a kkv-k idén egyhavi gázszámla összegének megfelelő egyszeri kifizetést kapnának, valamint egy olyan mechanizmust is elindítanának, amely márciustól korlátozza az árakat.

Formálódik a gigantikus terv

Ha a tervet elfogadják, azt egy 200 milliárd eurós segélycsomagból fizetnék ki, amelyet a német kormány a múlt hónapban jelentett be az energiaáraknak Európa legnagyobb gazdaságára gyakorolt hatásának csökkentése érdekében.

A terv első része egyhavi gázszámla kifizetése lenne, a második pedig egy árkorlátozó mechanizmus, amely alapján a fék a gázárat 12 centre csökkentené márciustól 2024 áprilisának végéig a felhasználás 80 százalékára. A nagy ipari fogyasztók esetében 2023 januárjától 7 centes árfék vonatkozik a beszerzési árra.

A csomagot további hitelekből finanszírozzák, de az adósság nem szerepel az idei költségvetésben vagy a jövő évi adósságszámításokban. Ez lehetővé tenné a kormány számára, hogy fenntartsa Christian Lindner pénzügyminiszter azon felhívását, hogy az adósságféket jövőre újra be kell vezetni, miután azt 2020-ban felfüggesztették. A pénzt a Gazdasági Stabilitási Alap (ESZA) újraindításával biztosítanák, amelyet eredetileg 2020-ban vezettek be a Lufthansa világjárvány idején történő megmentésére.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés