Előfizetői tartalom

Részvénypiac a szakadék szélén

Az S&P 500 indexben az utolsó kulcsszint, ami még a „bikák kezében van”, a 200 hetes mozgóátlag. Ha együtt vizsgáljuk a Nasdaq-100 indexszel a vezető amerikai részvényindexet, akkor az elmúlt négy évtizedben mindössze kétszer előforduló eset ismétlődhet meg harmadszor a részvénypiacon. A szituáció, amikor a medve teljesen átveszi az uralmat és ami semmi jót nem jelentett a múltbeli minták alapján.

A tőkepiacon sokszor és sokféleképpen definiálják a medvepiac fogalmát. Én például nagyon nem szeretem, amikor egy 20 százalékosnál nagyobb esésről azt mondják, hogy ez már a medve. Ennél jobb definíciónak találom azt, amelyik a medvepiacot alacsonyabb csúcsok és alacsonyabb mélypontok sorozataként határozza meg. És szerencsére van is egy olyan választóvonalunk, ami kiváló szeparátorként szolgált az elmúlt negyven év amerikai tőzsdetörténelmében.

MEDVEPIAC AZ, AMIKOR AZ S&P 500 INDEX ÉS A NASDAQ-100 INDEX EGYSZERRE TARTÓZKODIK A SAJÁT 200 HETES MOZGÓÁTLAGA ALATT.

Nézzük is meg most egymás után a két említett index grafikonját logaritmusos skálán havi gyertyákkal 1982 januárja és 2022 októbere között. Az ábrákon a 200 hetes mozgóátlagot a 46 hónapos mozgóátlag mutatja lila színnel. Először lássuk az S&P 500 indexet:

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái