Előfizetői tartalom

Csalódást okozott a Tesla, vannak gondok a cégnél

Portfolio
Már a Tesla előzetesen közzétett értékesítési számaiból lehetett tudni, hogy ez a negyedév nem lesz annyira erős, mint ahogy azt sokan korábban várták. Mégis azért gyenge számokról továbbra sem beszélhetünk, hiszen rekord árbevételt, működési eredményt és a szabad cash flowt ért el a társaság a harmadik negyedévben. Ennek ellenére nem lehet elmenni amellett, hogy az elemzői várakozásokat több soron alulmúlta a cég, melynek láthatjuk most a tőzsdei vonzatát, hiszen jelentős mínuszba került a papír a harmadik negyedéves gyorsjelentést követően.

A logisztikai nehézségek ellenére is új rekordok születtek

A Tesla rekordszámú autót gyártott a harmadik negyedévben, részben annak köszönhetően, hogy ebben az időszakban az alapanyaghiány kevésbé volt nagy probléma. Ezzel együtt azonban felütötte a fejét egy másik nehézség, ugyanis a cég értékesítési volumene az autók regionális sorozatgyártása miatt minden negyedév vége felé tolódott el. A vállalat szerint a folyamatosan növekvő eladási volumen mellett egyre nagyobb kihívást jelent a járművek transzportkapacitásának biztosítása megfelelő ár mellett ezekben a csúcsforgalmú időszakokban. A jelentésben kiemelték, hogy igyekeznek a gyártás és értékesítés regionális mixét egy egyenletesebb irányába eltolni.

teslatransit1020
Forrás: Tesla

Ami a konkrét számokat illeti, a Tesla 365 923 autót gyártott a negyedévben, ami 54 százalékos növekedés a bázisidőszakhoz képest. Ebből 345 988 darab volt Model 3/Y, míg 19 935 darab Model S/X.

Az értékesítésben szintén rekord született, miután a cég 343 830 darabot adott el, ami 42 százalékkal volt több, mint egy évvel ezelőtt. Összesen 325 158 darab Model 3/Y talált gazdára, míg Model S/X-ből 18 672 darabot értékesített a cég.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés