zöld iroda ingatlan
Üzlet

Nincs elég pénzügyi adat és konkrétum a cégek ESG jelentéseiben

Portfolio
Egyre több cég foglalkozik az éghajlatváltozás hatásaival, a vezető nagyvállalatok 79 százaléka készít fenntarthatósági jelentést. A folyamatos fejlődés ellenére azonban a beszámolók sokszor még mindig nem elég részletesek, és több területen hiányosak a KPMG Survey of Sustainability Reporting szerint. A szén-dioxid-kibocsátás csökkentéséről szóló beszámolók terén előrelépés tapasztalható, más kapcsolódó területeken viszont lassú a haladás. Az ESG társadalmi és irányítási összetevőiről például a megkérdezettek alig fele szolgáltat adatokat. A vállalatoknak az elbeszélő jellegű beszámolók helyett inkább adatokkal kéne alátámasztaniuk fenntarthatósági erőfeszítéseiket.

Korábban inkább csak a pénzügyi eredmények mutatták egy-egy cég sikerességét, manapság azonban az is sokat nyom a latban, hogyan kezeli a társadalmi, környezeti problémákat, mennyire fenntartható a működése, illetve termékei. A vállalatoktól egyre jobban elvárják, hogy minderről számot is adjanak, elkészítsék fenntarthatósági jelentésüket.

A KPMG Survey of Sustainability Reporting kétévente jelenik meg, idén 58 ország 5800 vállalatának fenntarthatósági és ESG beszámolóit értékelték. Az idei eredményekből kiderül, hogy egyre több vállalat készít fenntarthatósági jelentést

a világ 250 legnagyobb vállalata közül például szinte mindegyik: 96 százalékuk számol be a fenntarthatóságról vagy ESG-témákról.

Az egyes országok 100 legnagyobb vállalata körében is folyamatos növekedést tapasztaltak ezen a téren – míg tíz éve mintegy kétharmaduk jelentett a fenntarthatóságról, addig ez az arány ma már 79 százalék.

A középpontban továbbra is a klímaváltozás áll

A riport szerint a vállalatok egyre inkább felismerik, hogy szerepük van a klímaváltozás elleni küzdelemben. A nemzeti nagyvállalatok 71 százaléka, a globálisak 80 százaléka állít fel a széndioxid-kibocsátás csökkentésére vonatkozó célokat. A cégek többsége arra is ráébredt, hogy nem hagyatkozhat kizárólag a kvótavásárlásra, saját kibocsátását is csökkentenie kell. A Task Force on Climate-related Financial Disclosures (TCFD) nevű munkacsoport iránymutatása szerint jelentő vállalatok száma megduplázódott, ennek köszönhetően pontosabb klímaügyi beszámolók születtek.

A kutatás ugyanakkor arra is rámutatott, hogy egyes területeken gyorsabb haladásra lenne szükség. A 250 globális nagyvállalatnak csak 64 százaléka ismeri el hivatalosan, hogy a klímaváltozás számukra is veszélyt jelent, és kevesebb mint felük tekint veszélyforrásként a biodiverzitás visszaszorulására.

Fenntarthatósági jelentések az ESG szempontjából

A vállalatok ugyan egyre inkább felismerik az összefüggést a klímaváltozás és a társadalmi egyenlőtlenség között, a kiértékelt jelentések mégis kevesebb mint fele érintett olyan társadalmi kérdéseket, mint a modern rabszolgaság, a diverzitás, a befogadás, az egyenjogúság, a közösségi lét vagy a munkaügyi problémák. Szintén a vállalatok nem egész 50 százaléka tette közzé irányítással kapcsolatos kockázatait például a vesztegetések, a korrupció, a versenyellenes magatartás, vagy a politikai befolyásolás kapcsán. A nemzeti nagyvállalatok csak mintegy harmadánál foglalkozik kijelölt vezető a fenntarthatósággal, és kevesebb mint negyede kapcsolja össze a fenntarthatóságot a vezetők javadalmazásával.

A KPMG szerint további probléma, hogy

az ESG jelentések továbbra is túlnyomórészt elbeszélő jellegűek, ahelyett, hogy a cégek számszerűsített, illetve pénzügyi adatokat tennének közzé.

Ez kétségtelenül egy fejlesztendő terület világszerte. Pozitívum ugyanakkor, hogy a jelentést készítő vállalatok háromnegyede súlyoz fontosság alapján, és a valóban lényeges témákról jelent.

A regionális helyzet

2020 óta három országban – Izlandon, az Egyesült Arab Emirátusokban és Dél-Koreában – történt jelentős előrelépés a fenntarthatósági jelentések terén. Ázsia és a Csendes-óceán térsége vezeti a ranglistát a fenntarthatósági jelentésekben, az itteni vállalatok 89 százaléka szán erre időt. A második helyen Európa áll 82 százalékkal, a harmadikon Amerika 74 százalékkal, a Közel-Keleten és Afrikában pedig 56 százalék ez az arány.

A regionális eltéréseket az eltérő fontossági sorrendek és szabályozási különbségek okozzák. Míg Észak-Amerika és Nyugat-Európa a jelentéskészítés terén vezeti 97, illetve 85 százalékkal a globális mezőnyt, addig a Közel-Kelet és Ázsia 55, illetve 30 százalékos eredménye az integrált jelentések terén kiemelkedő. Eközben Latin-Amerika a biodiverzitás területén mutatott 50 százalékával, Afrika pedig a társadalmi és irányítási jelentések 51 és 49 százalékos eredményével tűnik ki a többiek közül.

Fontos tennivalók

Az új ESG-követelmények a felsővezetőktől is más megközelítést, felvetéseket, erőfeszítéseket igényelnek a stratégiai döntésekhez. A sikeres, átlátható, előremutató fenntarthatósági jelentések készítéséhez elengedhetetlen megérteni, pontosan mit válnak tőle az érintettek. Fel kell állítani egy fontossági sorrendet, és ezt beépíteni a beszámolókba, azt pedig a kötelező, illetve az önkéntes keretrendszerekhez is hozzá kell igazítani. A fenntarthatósági lépések, eredmények alátámasztásához fontos a minőségi, nem pénzügyi adatok közlése, ezek kezeléséhez pedig beruházásokra lehet szükség. Emellett lényeges, hogy az adott vállalat vezetése megértse, elfogadja, milyen hatással van az üzletre a klímaváltozás, illetve a különböző társadalmi problémák.

Címlapkép: Getty Images

bull vs bear
Benzinkút
Microsoft logó felhőszoftver
nyugdij-2022-nyugdijemeles-nyugdijpremium-nyugdij-utalas-2022-mikor-jon-a-nyugdij-nyugdijasok-nyugdij-inflacio-nyugdij-rezsiemeles-nyugidjrendszer-nyugdijkorhatar

Új szabályozást kapnak az online szolgáltatók: túl rövid az idő a felkészülésre?

A DSA olyan kapkodást hozhat, mint néhány éve a GDPR - írják elemzésükben a KPMG Legal Tóásó Ügyvédi Iroda szakértői.

KPMG-vezér: megváltozik a munkaerő feladata

A cégvezető a CEO Outlook 2022 kutatás eredményeiről beszélt a Portfolio Checklistnek.

2022. november 30.
Agrárszektor Konferencia 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Könyvelő munkatárs

Könyvelő munkatárs
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
bull vs bear