FONTOS Visszatér a rettegett benzinárstop?! Hajszálnyira vagyunk az autósok rémálmától
 
Előfizetői tartalom

Íme az öt pénzügyi szuperfegyver, amely felforgathatja a bankokat

Portfolio
Miközben azt továbbra sem tudjuk, hogy a jegybankok mennyire nyúlnak bele majd a digitális jegybankpénzeikkel a hagyományos kétszintű bankrendszer működésébe, és hogyan fogják átformálni a bankszektor működését, azért a tesztek, pilotok és a tervek sorra indulnak a legnagyobb világgazdasági súlyú pénznemek esetében is. Összeszedtük, szerintünk éppen melyik öt projektet érdemes figyelni.

Digitális euró

Az Európai Központi Bank tavaly jelentette be, hogy aktívan vizsgálja a digitális euró bevezetésének lehetőségeit. Más központi bankokhoz hasonlóan ugyanis az EKB is látja a kriptopénzek térnyerését és a készpénz ütemes visszaszorulását a gazdaságban. Tényleges fejlesztések még nem indultak el, de az EKB már kiválasztotta azt az öt piaci szereplőt, amely részt vesz majd a munkálatokban.

Az Amazon az e-kereskedelmi fizetésekért felel majd, a Worldline a P2P offline fizetések felhasználási esetének kidolgozásáért, míg a Nexi és az EPI a boltokon belüli fizetéseken dolgozik majd. A CaixaBank pedig a digitális euróval működő P2P online fizetések prototípusának elkészítéséért felel majd. Az EKB szerint az első két évben kutatást és előkészítési munkálatokat terveznek, a következő három évet pedig a tesztelés és a bevezetés tölti majd ki.

A digitális euró az eurózónában forgalomban lévő bankjegyek és érmék elektronikus változata lenne, amelyet közvetlenül az EKB bocsátana ki.

Hol tartanak a legnagyob digitális jegybankpénz projektek?

  • Digitális euró
  • Három ország - Egy teszt
  • Digitális jüan
  • Digitális dollár
  • Digitális rúpia

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés