elektromos autó akkumulátor
Üzlet

Ezért nem lesznek még egy darabig olcsók az elektromos autók

Portfolio
A világ második számú lítiumtermelője, az SQM közölte, hogy várakozásai szerint az akkumulátorok alapanyagának árai 2023-ban is magasak maradnak, ezzel eloszlatva Kína két éve tartó vásárlási lázának esetleges lehűlésével kapcsolatos félelmeket - írja a Bloomberg.

Miután a santiagói székhelyű vállalat arról számolt be, hogy a harmadik negyedévben a lítiumárak emelkedésének köszönhetően az eladások több mint négyszeresére nőttek az egy évvel korábbihoz képest, további optimizmusának adott hangot. A globális lítiumkereslet idén 40 százalékkal fog növekedni - írták a jelentésben.

Az erős keresletnövekedés mellett - a múltban tapasztaltakhoz hasonlóan - az SQM-en kívüli új lítiumellátás késik és lassan lép működésbe

- tették hozzá. Ez a piacot feszesen tartja, és azt jelenti,

hogy a magas árak 2022 hátralévő részében és 2023-ban is fennmaradhatnak.

A lítium ára az elmúlt évben több mint megháromszorozódott, 2020 óta pedig több mint 1200 százalékkal emelkedett. A rendkívüli emelkedés hátterében az elektromos járműgyártók szűkös ellátása állt, ami Kína küszködő gazdaságának egyik fénypontja, de a rövid távú fogyasztási problémák már kezdenek felszínre törni.

Az Asian Metal által nyomon követett adatok szerint a lítium-karbonát spot ára Kínában ezen a héten csökkent, és június óta először esett vissza. Az akkumulátor-alapanyag iránti kereslet enyhülésére vonatkozó spekulációk néhány vezető lítium-részvény esetében zuhanást váltottak ki, a héten a vezető gyártók, az Albemarle és az SQM árfolyama is esett.

Miközben az EV-piac és ellátási lánca jelentős hosszú távú növekedés felé tart, a kínai bővülés ütemét némi ellenszél is nehezíti. Az EV-kre vonatkozó támogatások, amelyek az elmúlt évtizedben a gyors növekedést ösztönözték, a jövő hónapban fokozatosan megszűnnek, annak ellenére, hogy a spekulációk szerint meghosszabbíthatják őket.

A lítiumrészvények esése a határidős lítiumárak meredek esése után következett be a kínai Wuxi Stainless Steel Electronic Trading Centerben, ahol az árak hajlamosak a súlyos ingadozásokra. Elemzők, köztük Yettie Yi, a Shanghai Metals Market újenergiával kapcsolatos kutatásainak vezetője szerint az elektromos autók iránti kereslet gyengébb növekedésére utaló jelek és az akkumulátor-gyártók beszerzéseinek visszafogása váltotta ki a hangulat romlását.

Az SQM harmadik negyedéves nettó nyeresége meghaladta az elemzői becsléseket, több mint tízszeresére, 1,1 milliárd dollárra nőtt.

A lehetséges rövid távú ellenszelek ellenére a JPMorgan nemrég megismételte az SQM felülsúlyozási ajánlását és megemelte a célárát, hivatkozva a lítiumárakra, amelyek "még mindig a csúcsot kergetik".

Címlapkép: Getty Images

Microsoft logó felhőszoftver
nyugdij-2022-nyugdijemeles-nyugdijpremium-nyugdij-utalas-2022-mikor-jon-a-nyugdij-nyugdijasok-nyugdij-inflacio-nyugdij-rezsiemeles-nyugidjrendszer-nyugdijkorhatar
bull vs bear
majomhimlo-elnevezese-who-majomhimlo-virus-majomhimlo-terjedese-majomhimlo-tunetei-majomhimlo-kezelese-majomhimlo-magyarorszagon
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Könyvelő munkatárs

Könyvelő munkatárs
2022. november 30.
Agrárszektor Konferencia 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Elon Musk SaceX