DSC_7926V
Üzlet

A Mol és a BKM közös hulladékgázdálkodási vállalatot alapít

Portfolio
Aláírta Mol és a Budapesti Közművek azt a szándéknyilatkozatot, amely rögzíti a két társaság által közösen alapítandó új társaság létrehozásának és jövőbeni működésének fő alapelveit. A mai napon aláírt - nem kötelező érvényű szándéknyilatkozat szerint – az új társaság tervezetten 2023. július 1-től, az új országos hulladékgazdálkodási koncessziós modellre történő átállást követően fogja ellátni Budapest és a központi régió hulladékgazdálkodási közszolgáltatási feladatait.

A Magyar Állam még nyáron jelentette be, hogy a Mol nyerte a hulladékkoncessziós pályázatot. Ennek értelmében 2023. július 1-jétől kezdve, 35 évig a Mol a felelős az évi mintegy 5 millió tonna magyarországi települési szilárdhulladék begyűjtéséért és kezeléséért. A Mol emellett vállalta, hogy következő 10 évben mintegy 185 milliárd forint értékben hajt végre beruházásokat, és 5 év alatt felépít egy új, évente minimum 100 000 tonna települési szilárd hulladék energetikai hasznosítására alkalmas létesítményt.

E folyamathoz kapcsolódik a ma bejelentett együttműködési szándék a BKM-mel, miután 2022. szeptember 28-án a Budapesti Közművek feletti tulajdonosi jogokat gyakorló Fővárosi Közgyűlés egyhangúlag, ellenszavazat nélkül megszavazta a Mol és a BKM közös vállalat létrehozására vonatkozó előterjesztést. A közös vállalatnak 50-50 százalékos tulajdonosa lesz a BKM és a Mol.

A szerződő felek szándéka szerint az új vállalat régiókoordinátorként jövő júliustól látja el a hulladékgazdálkodási feladatokat Budapesten és mintegy 50 településen.

A fővárosi hulladékgazdálkodást jelenleg ellátó eszközpark az új gazdasági társaság tulajdonába, kezelésébe kerül. Ezáltal a társaság tovább viszi a jelenlegi FKF 125 éves szakmakultúráját, az FKF egyedülálló eszközparkját és telephelyeit, valamint a jelenlegi mintegy 1300 fős szakembergárda által képviselt tudást és speciális ismereteket.

A Budapesti Közművek FKF hulladékgazdálkodási divíziója jelenleg évente mintegy 650 ezer tonna hulladék begyűjtését végzi a főváros és 10 agglomerációs település mintegy kétmillió lakosa és több tízezer vállalkozása számára. A közös vállalatban egyesülhet a két tulajdonos évtizedek óta meglévő hulladékgazdálkodási tapasztalata, a Budapesti Közművek számára hozzáférhetővé válnak azok a pénzügyi források, amelyek biztosítják a hulladékgazdálkodási vagyonelemek értéknövelő fejlesztéseit, a Mol pedig teljesíteni tudja a koncessziós pályázatban vállalt kötelezettségeit, és teljesülnek a tulajdonosok jövedelmezőségi elvárásai. Összességében, növekvő pályára állhat a fővárosi és regionális hulladékgazdálkodás, és teljesíthetők lesznek az uniós környezetvédelmi elvárások.

Címlapkép: FKF

bull vs bear
Benzinkút
Microsoft logó felhőszoftver
nyugdij-2022-nyugdijemeles-nyugdijpremium-nyugdij-utalas-2022-mikor-jon-a-nyugdij-nyugdijasok-nyugdij-inflacio-nyugdij-rezsiemeles-nyugidjrendszer-nyugdijkorhatar
2022. november 30.
Agrárszektor Konferencia 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Könyvelő munkatárs

Könyvelő munkatárs
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
bull vs bear