esg zöld fenntartható környezet getty stock
Üzlet

Itt az első lépés az ESG minősítők szabályozására

Portfolio
Úgy tűnik, hogy megteszik az első lépést a britek egy átláthatóbb ESG minősítési rendszer felépítése felé. A vállalatok környezeti, társadalmi és irányítási (ESG) minősítéseinek szolgáltatóit arra kérik majd, hogy az ágazat szabályozásának első lépéseként egy önkéntes "best practice", azaz a legjobb bevált gyakorlati kódexet alkalmazzanak - közölte kedden a brit Pénzügyi Felügyeleti Hatóság (Financial Conduct Authority). Később jöhet a szabályozás is - írja a Reuters.

Világszerte több ezer millió dollár áramlott a fenntartható befektetésekbe, a vállalatok nem szabályozott ESG minősítései alapján. Mivel ezek a zöld minősítések határozzák meg, hogy a befektetők mennyire értékelik fenntarthatónak a vállalatot, és így hová teszik a pénzüket, a szabályozók aggódnak a "greenwashing" jelensége miatt.

Ezért a brit kormány azt fontolgatja, hogy a Pénzügyi Felügyeleti Hatóságot felhatalmazza az ESG minősítések szolgáltatóinak közvetlen szabályozására.

Addig is a felügyeleti hatóság azt szeretné, ha az ágazat egy önkéntes kódexet dolgozna ki és követne, hogy növelje az átláthatóságot, biztosítsa az összeférhetetlenségek megfelelően kezelését, mindezeket kellően szilárd ellenőrzésekkel. A kódex az IOSCO globális értékpapír-szabályozó testület ajánlásait, valamint a Japánban és az Európai Unióban elért eredményeket fogja tükrözni, és a későbbiekben azokra az ESG-adatot és minősítést szolgáltatókra is vonatkozhat majd, amelyek kívül esnének a potenciális jövőbeli szabályozás hatályán - közölte az FCA.

Címlapkép: Getty Images

richter4_forras_richter
GettyImages-502361474
eu európai unió brüsszel
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Díjmentes online előadás
December eleji részvénymustra, aktualitások, grafikonok, értékeltségek.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Könyvelő munkatárs

Könyvelő munkatárs
2022. november 30.
Agrárszektor Konferencia 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
tőzsde részvény részvénypiac